NKs studentpris i Oslo og Bergen: møt prisvinnerne!
I år har NK gleden av å dele ut studentprisen til tre talentfulle kunstnere: Andrea Galiazzo, Sigrún Hlín Sigurðardóttir og Takumi Morozumi!
Norske Kunsthåndverkere deler hvert år ut én pris ved Kunsthøgskolen i Oslo (KHiO) og én pris ved Kunst, Musikk og Design (KMD), Universitet i Bergen. NKs studentpris har som formål å synliggjøre masterprosjekter som er interessante for kunsthåndverksfeltets identitet og utvikling. Prisen er på 25.000 kr. I tillegg tilbyr NK f.o.m. 2021 ett års gratis medlemskap til prisvinnerne.
Tre prisvinnerne
Prisutdeling var litt spesiell i år: NK delte ut én studentpris i Bergen og to i Oslo; én for studentkullet 2021 og én for 2020. 2020-prisen, opprinnelig planlagt våren 2020, ble utsatt til denne våren på grunn av pandemien.
Andrea Galiazzo – prisvinner i Oslo 2020
Andrea Galiazzo mottok NKs studentpris i Oslo under åpningen av 2020 alumni/ae-utstillingen «På ubestemt tid» for masterstudentene på avdelinger Kunst og håndverk og Kunst i offentlig rom ved Kunsthøgskolen i Oslo 4. juni. Det var NKs daglige leder Lise Stang Lund som delte prisen til Galiazzo.
Juryens begrunnelse
NKs studentpris 2020 går til en historieforteller. En historieforteller med vev som sitt medium. Juryen er imponert over stor teknisk variasjon og kunstnerens evne til å formidle historier gjennom sitt valgte medium. Veven har lang tradisjon som historieformidler og kunstneren bruker materialet aktivt for å formidle tanker rundt egen prosess og en institusjon som har utgjort rammen rundt denne prosessen. Kunstnerens vevde portrettserie er inkorporert i byggets kontorlokaler. Som om de alltid har vært til stede og er en del av byggets historie. Innrammingen av tekstilene med graverte skilt på rammen er som en kamuflasje i kontorlokalene som gjør integrasjonen komplett. Kunstnerens collagelignende komposisjoner formidler et komplekst persongalleri med hver sin historie. Vi leser portrettene som en hommage til de menneskene som vanligvis ikke blir portrettert og hengt opp på direktørveggen.
Om kunstneren
Andrea Galiazzo (Padova,1983) bor og arbeider i Oslo. Han er utdannet ved IUAV University of Venice (IT), Higher Institute of Fine Art i Gent (BE), og ved Kunsthøgskolen i Oslo. I flermediale verk utfordrer Galiazzo asymmetriske maktforhold. Arbeidene skaper forskyvninger i grensene mellom kategorier som student og lærer, kunstner og publikum, privatliv og offentlighet, håndverk og konseptuell meningsdannelse. I det siste har han brukt historiefortelling og billedvev som verktøy for å undersøke gråsonen mellom private omstendigheter og offentlig diskurs. Nylig viste han separatutstillingen "In Broad Daylight" ved Trondhjem Kunstforening. Gruppeutstillinger inkluderer "Drawing. The Bottom Line" ved S.M.A.K. Stedelijk Museum voor Actuele Kunst Gent, "Avskygninger" ved Kristiansand Kunsthall og "Human Touch - Tegnetriennalen 2019". I 2021 skal han stille ut ved Huset for Kunst og Design i Holstebro, Danmark.
Les Subjekts anmeldelse av alumni/ae-utstillingen her.
Takumi Morozumi – prisvinner i Oslo 2021
Takumi Morozumi mottok NKs studentpris i Oslo under åpningen av 2021 avgangsutstillingen «Drifting Matters» for masterstudentene på avdeling Kunst og håndverk og Kunst i offentlig rom ved Kunsthøgskolen i Oslo 4. juni. Det var NKs daglige leder Lise Stang Lund som delte prisen til Morozumi.
Juryens begrunnelse
Med en gruppe keramiske arbeider imponerer kunstneren stort med sin teknikk og formelig forståelse. Formene har tydelige historiske referanser og viser en videreføringer eller oppbrytning av disse. Arbeidene gir assosiasjoner til organisk materiale, som store kampesteiner eller elementer i den botaniske verden. Går vi nærmere ser vi tydelig merker etter hånden og de kreftene som er investert i å skape arbeider i de dimensjonene som disse verkene har. Noen har hull eller sprekker som gir betrakteren innblikk i formens indre og den tekniske prosessen. Prisvinneren imponerer ikke kun teknisk, men også i bruken av de utallige referansene verkene har både til keramisk historie, men også kunstnerens personlige historie og erfaring.
Om kunstneren
Takumi Morozumi (1995) er en japansk kunstner bosatt i Oslo. Etter å ha hatt muligheten til å reise og bo i flere land, utforsker han kunstneriske muligheter gjennom flerkulturelle perspektiver dyrket av forskjellige kulturelle påvirkninger. I sine nylige verk bruker han historiske og biologiske referanser for å lage keramiske skulpturer i stor skala.
Juryen for NKs studentpris i Oslo 2020 og 2021 har bestått av:
Anne Sommerin Simonnæs, kurator, Nasjonalmuseet
Irija Øwre, daglig leder, Galleri Format Oslo
Stian Korntved Ruud, kunstner og juryleder av Årsutstillingen 2021
Sigrún Hlín Sigurðardóttir – prisvinner i Bergen 2021
Sigrún Hlín Sigurðardóttirs verk What’s left ble valgt av juryen i løpet av avgangsutstillingen «a little larger than the universe» ved Bergen Kunsthall for masterstudentene på avdeling Kunst ved KMD. Hun mottok NKs studentpris i Bergen under prisutdelingsseremonien 8. juni. Det var Torleif Bay, jurymedlem og utstillingskoordinator ved KRAFT, som delte prisen til Sigurðardóttir.
Juryens begrunnelse
"What’s left" er eit monumentalt strikka arbeid som heng frå taket, som ei søyle – eller ein draumefangar – som tilskodaren fysisk kan tre inn i. På utsida har verket tydelege figurative motiv: Eit klassisk tempel står i fare for å bli vaska bort av ei bølgje som kan minne om Hokusai sitt ikoniske verk kjent frå kunsthistoria. Men her er også stive, stirrande masker og smellande sjampanjekorkar – eller er det atomskyer? – som kan gje ubehagelege assosiasjonar til både historiske hendingar og dommedagsprofetier, eller pandemiar og andre samtidsaktuelle saker. Frå innsida er opplevinga heilt annleis, prega av eit abstrakt kaos av tallause trådendar i fargesterkt, tjukt garn frå baksida av dei strikka bileta. Det er som å vere omslutta av ei lodden båtrye skapt av restegarn, og brukt ein gong i tida for å halde fiskarane varme når saltsjø gjorde dyrefellen ubrukeleg. Eller som å sjå pulserande blodårer i skjermande livmorveggar. Det kjennes lunt, trygt – og kanskje litt klaustrofobisk? Den tekniske utføringa kjennes nesten naivistisk i si enkelheit, og inntrykket vert forsterka gjennom det grove og tjukke garnet. Verket skapar eit tvetydig tolkingsrom, både gjennom kvar enkelt del, ved konstellasjonane av desse og ikkje minst gjennom tittelen. At verket er strikka utvidar tolkingsrommet endå meir. Det er ikkje mange som bruker stikking som kunstnarleg uttrykksform, og kanskje er teknikken for kvardagsleg. Samstundes vil både bruks- og omsorgsaspektet, saman med assosiasjonar til høg arbeidsmoral og ei ufarleg og uviktig kvinnesyssel, ufråvikeleg hefte ved bruken. Når kunstverda dei siste åra har sett ei fornya interesse for tradisjonelle handverk, er det i første rekkje biletskapande teknikkar som biletvev som har blitt løfta opp og fram. At Sigrún Hlín Sigurðardóttir gjere det same med ein teknikk frå botn av kunsthierarkiet oppfattar juryen som ekstra interessant.
Om kunstneren
Sigrún Hlín Sigurðardóttir er en billedkunstner som arbeider med tekstil, tekst og forskjellige andre medier, innen installasjon, teater og radio. Hun har en BA i islandske studier fra University of Iceland (2011), en BFA fra Icelandic Academy of Art (2014) og en MFA ved KMD, Bergen (2021). I tillegg studerte Sigrún tekstildesign ved Reykjavík School of Visual Arts. Hun er grunnleggende medlem av billedkunstensemblet IYFAC.
Juryen for NKs studentpris i Bergen 2021 har bestått av:
Anne Britt Ylvisåker, førstekonservator, KODE Kunstmuseer og komponisthjem
Karina Nøkleby Presttun, kunstner og jurymedlem av Årsutstillingen 2021
Torleif Bay, utstillingskoordinator, KRAFT Bergen
Publisert
Sist oppdatert
Kategorier
Nyheter