Hopp til hovedinnhold

Markant inntektssvikt, lite kompensasjon

Innsikt fra NKs andre medlemsundersøkelse om koronaøkonomien gir grunn til bekymring. – Når så mange som 65 % svarer at de har mistet inntekter grunnet koronakrisen, og det samtidig er få som har mottatt kompensasjon for dette, er det langt fra bra nok, sier styreleder Hanne Øverland

NK har nå gjennomført to spørreundersøkelser for å se hvordan koronakrisen har påvirket våre medlemmer og hvordan hjelpetiltakene treffer vårt felt. Konklusjonen er fortsatt at koronakrisen påvirker mange av medlemmenes kunstneriske virksomhet og økonomi. Få av våre medlemmer har mottatt kompensasjon, samtidig som salg av både større kunstverk og mindre objekter har gått kraftig ned. Koronakrisen ser slik ut til å ha påvirket helt ulike typer kunsthåndverkspraksiser, og det oppleves problemer på tvers av materialgruppene. Av medlemmene som har svart på undersøkelsen forventer 76 % at krisen vil få langsiktige følger for deres kunstneriske virke.

Virkemidlene treffer ikke
NK har vært i dialog med Kulturrådet, partiene på Stortinget, ulike departement og våre kolleger i Kunstnernettverket for å forsøke å sikre at koronaordningene skulle treffe våre medlemmers behov. Likevel ser vi at medlemmene faller utenfor de fleste av ordningene som er blitt lansert. Det bekrefter denne undersøkelsen.

Avlysninger og utsettelser rammer mange
Gallerier, museer og andre visningssteder stengte nærmest på dagen midt i mars. Det førte til store omrokkeringer i programmeringen som igjen får en rekke konsekvenser for kunstnerne. Hele 61 % svarer i medlemsundersøkelsen at de har fått avlyst eller utsatt utstillinger. 37 % har opplevd at utstillinger har blitt avlyst.

Nesten 40 % av respondentene har fått utsatt eller avlyst oppdrag. Det som rammer hardest er avlyste formidlings- og undervisningsoppdrag. For oppdrag innen kunst i offentlig rom eller andre konsulentoppdrag ser det ut til at det hovedsaklig er utsettelser og færre avlysninger.

Utsatte utstillinger og oppdrag fører til endring av planer også langt framover i tid. I tillegg til inntektstapet som kommer av at dette ikke sluttføres til avtalt tid, flytter det på oppdrag og planer lengre fram. Slik blir hele økonomien flyttet framover, for mange med et tomrom av inntekt under hele våren og forsommeren.

Vanskelig å vite hvor mye som er tapt
En av respondentene skriver dette:
«Et problem er at når utstillinger og lanseringer blir utsatt og avlyst er det stor sannsynlighet for at en god del inntekt går tapt, men man kan aldri vite nøyaktig hvor stort inntektstap det egentlig er. Derfor er det vanskelig å gi noe tall på dette. Og fordi jeg er vant til at inntekten kan variere mye i perioder er det lett å tro at dette bare er en stille periode og at det forhåpentligvis tar seg opp senere. Men det er det ikke sikkert at det gjør.»
– (NK-medlem)

Utsalgsstedene ble koronastengt
Nedstengingen fra midten av mars resulterte i en markant salgssvikt. 41 % av respondentene har til nå opplevd svikt i salg, mens 36 % oppgir at det er for tidlig å vite. Av de som har opplevd svikt i salg, oppgir majoriteten at salget er kraftig redusert eller nesten borte for alle typer salg. Felles for all type omsetning har vært at utsalgsstedene har vært stengt. Store museer og gallerier har vært stengt, fellesdrevne utsalg likeså, kunstnerdrevne visningssteder har vært stengt, messer og markeder har blitt avlyst, verkstedsutsalgene har for det meste vært stengt og i tillegg ble både Oslo Open og B-Open avlyst. Slike dager kan jo ellers generere salg for mange. Som et av medlemmene oppsummerende har svart «Utilgjengeligheten til kunsten gjør at salg av verk ikke er aktuelt.» Det kan nok mange kjenne seg igjen i.

Stengte dører åpnes igjen
Mange er bekymret for den kommende sesongen som pleier å være årets viktigste. For dem som driver visningsrom eller verkstedsutsalg, alene eller sammen med andre, er situasjonen dramatisk. Inntektene forsvant over natta, mens utgifter til husleie, strøm, forsikringer etc. har løpt som vanlig. Over halvparten av de som har verkstedsutsalg så seg nødt til å stenge. Mange er bekymret for den kommende sesongen som pleier å være årets viktigste. Heldigvis åpnes nå dørene igjen, og det er grunn til å tro at flere kan hente inn noe av det tapte gjennom den kommende sesongen, dersom nordmenn på norgesferie er seg bevisst at de bør handle lokalt også når det gjelder kunsthåndverk. Halvparten av de stengte verkstedsutsalgene er nå åpnet igjen.

#3årNAV
Mange av NKs medlemmer deltok i kunstneraksjonen #3årNAV, der målet var å få mulighet til å bli vurdert på et gjennomsnitt av de tre siste års personinntekt fra næring til grunn for NAVs kompensasjonsordning for selvstendig næringsdrivende, slik det opprinnelig var lovet av regjeringen.

Gjennom en koordinert kunstneraksjon ble departementer og stortingskomiteer fredag 15. mai bombardert med mail fra kunstnere og kunstnerorganisasjoner, deriblant NK. I mailen lå et brev med krav om endring av NAVs kompensasjonsordning for selvstendig næringsdrivende og frilansere. I sosiale medier ble kravet delt og delt. Til sammen har Kunstnernettverket om lag 33 000 medlemmer. Disse medlemmene ville bli hørt! Dessverre endte saken med at stortingsflertallet 2. juni stemte ned den rødgrønne opposisjonens forslag om å la kunstnerne få denne muligheten.

Lav næringsinntekt gir null i kompensasjon
Hele 44 % av respondentene svarer at de hadde under 75 000 kr i personinntekt fra næring sist år. Det vil si at de blir utestengt fra ordningen med inntektssikring fordi regjeringen mener at dette er for lite inntekt til å regne med. Det er problematisk at politikerne ignorerer de lave inntektene til kunstnerne som i utgangspunktet ofte lever på marginene. NK har flere ganger bedt om at også næringsinntekt ned mot 0,25 G skal kunne telle med i inntektssikringsordningen. 31 % svarer at en inntektsberegning basert på et gjennomsnitt av tre år faktisk ville gitt dem en bedre uttelling.

Faller mellom alle stoler
Vi ser nå resultatet av at de generelle tiltakene i mindre grad treffer det visuelle kunstfeltet, slik vi fryktet allerede i mars. Av de som svarer at de har søkt på de ulike koronatiltakene, oppgir om lag en tredjedel at de har fått avslag. 34 % svarer at de har så varierte inntekter at ingen av kompensasjonsordningene treffer deres praksis. Mange venter fortsatt på svar fra NAV.

Regjeringens nødhjelp til bedriftene favner blant annet ikke små AS uten ansatte, og flere andre samarbeidsformer som brukes innen kunstfeltet faller også utenom. Som en skriver: «Salgsinntektene fra fellesverkstedsutsalg er helt borte, mens driftsutgifter løper som vanlig. Ingen av støtteordningene treffer dette, fordi vi er et samarbeid og huseieren er ikke villig til å bidra.»

Lever på sparepenger
Nesten halvparten av respondentene svarer at de har brukt av sparepengene sine, samtidig som en god del har måttet be om utsatt eller redusert husleie, enten hjemme eller på verksted/atelier/utsalg. Flere har også måttet si opp forsikringer og i de verste tilfellene har kunsthåndverkere måttet si opp verkstedskontrakter og selge utstyr. En av respondentene skriver: «Jeg prøver å spare alt jeg kan til mat og løpende utgifter i juni og juli, det er da jeg vil begynne å merke virkningen av backouten ordentlig.» En annen skriver «Jeg har levd på sparepenger fram til midten av mai»..

Vanskelig å finne kunstnerisk fokus
Felles for mange av kommentarene i medlemsundersøkelsen er at det kunstneriske arbeidet mister tid og fokus på grunn av pandemiutbruddet. For noen gjelder det omsorgsoppgaver, for noen er det umulig å komme seg til verkstedet eller vanskelig å være der på grunn av smittevernhensyn. En del er selv i riskogruppe eller lever med folk som er det. Mange har måttet bruke mye tid på økonomi, søknader og muligheter for å skaffe penger utenom den planlagte kunstneriske aktivtiten. Mange har også mistet fokus rett og slett på grunn av bekymringer over alt som skjer. Som en skriver: «Det å måtte fokusere på å finne muligheter for "overlevelse", tar bort fokuset som må til for å klare å være skapende og oppsøkende, og påvirker slik inntektsmulighetene på lengre sikt.» En annen skriver ganske presist: «Jeg ser tapt arbeidstid er tapt framtidig kapital, om ikke det kan regnes eller forstås i eksakte kroner.»

NK presser på for bedre ordninger
NK har jobbet utrettelig disse månedene for at politikere og byråkrater skal forstå hvordan kunstfeltet fungerer og hvordan det er viktig å få innrettet kompensasjonsordningene slik at kunstnerne også ivaretas, til tross for sin sammensatte økonomi og ofte lave inntjeningsgrad i eget enkeltpersonsforetak. Kunstnernes leverbrødsbedrifter passer ikke inn i kategorier om næringsdrivende gründervirksomheter. Fordi de såkalt «brede ordningene» ikke treffer kunstnerne, har NK nå fokus på mer bransjespesifikke tiltak.

Flere byggeprosjekter vil gavne kunstnerne
Mange kunsthåndverkere arbeider med kunst i offentlig rom, som skapende kunstnere eller konsulenter. Det er viktig i tiden framover at staten, fylker og kommuner intensiverer offentlig byggevirksomhet som igjen kan gi jobber til både kunstnere og mange andre sektorer som er hardt rammet. Det meldes om at både prekvalifiseringer, juryeringer og ferdigstillelse av prosjekter nå er utsatt. Det får konsekvenser for økonomien til kunstkonsulenter, såvel som kunstnere. NK oppfordrer generelt til at honorar betales til avtalt tid såfremt mulig. Selv der det påløper forsinkelser på framdrift i prosjektene.

Offentlige innkjøp må økes når markedet kollapser
De langsiktige økonomiske konsekvensene av koronakrisen vil sannsynligvis påvirke det private kunstmarkedet i årevis, slik vi så etter finanskrisen. De offentlige innkjøpene vil derfor være ekstra viktige for å få hjulene i kunstlivet i gang igjen, også på mellomlang sikt. Dette er bakgrunnen for kravet om 160 millioner til et nytt innkjøpsfond for samtidskunst. Nasjonalmuseet har økt innkjøpsbudsjettet sitt med 14 millioner. Dette bør være et eksempel til etterfølgelse for andre institusjoner. Samlingene vil styrkes dersom de har en andel verk fra denne spesielle tiden.

Kunstnerne er med på dugnaden og må få ta del i redningspakkene
– Kunstnerne fortsetter å gjøre det de kan for å fortsette å skape kunst etter at denne krisen er over. Det er mye snakk om hvor viktig det er at vi som nasjon sammen skal komme oss igjennom dette uten at altfor mange virksomheter går dukken. Vi her heldige her i Norge som har fellesskapets midler til fordeling. Men det er viktig at krisepakkene også omfatter små kunstneriske virksomheter som er levebrødsbedrifter og ikke vekstbedrifter. Så langt er ikke det skjedd. Vi som er kunsthåndverkere må også bli inkludert i denne store nasjonale dugnaden etablert fra myndighetenes side. Det har vært mitt fokus fra pandemiens utbrudd, og det jobber vi i NK for å oppnå, avslutter Hanne Øverland.

Undersøkelse nr. 2 ble sendt ut til alle NKs medlemmer gjennom to nyhetsbrev og en påminning pr. e-post. Det kom inn 176 svar på undersøkelsen, hvilket gir en svarprosent på 19 %.

NKs infosider om korona og hva som gjelder, med lenker til relevante nettsteder, finner du her og vår NAV-veileder ligger her. Følg også NK på Facebook for raske oppdateringer.

Publisert

Sist oppdatert

Mer fra aktuelt

Gå til Aktuelt