Hopp til hovedinnhold

Hvilke korona-ordninger gjelder for meg?

Det er en hel del ulike ordninger tilgjengelig i NAV systemet. Men hvilke er relevante for akkurat deg og din situasjon? Det er ikke alltid så lett å finne ut. Her gir vi en oversikt over noen av de mest relevante ordningene for kunsthåndverker og forklarer hva forskjellene er mellom dem og om de kan brukes sammen, eller kun eksklusivt.

Ulike sosiale ytelser kort forklart

  • Inntektssikringsordningen gjelder bortfall av personinntekt fra næring eller oppdrag. Ordningen gjelder ikke arbeidsinntekt fra ansattforhold eller kapitalinntekt. Kompensasjonen gjelder med andre ord personinntekter som ikke gir rett til dagpenger.
  • Dagpenger kompenserer for tapt inntekt som lønnsmottaker (for arbeidstakere i regulære ansettelsesforhold og de som mottar lønn som oppdragstaker/ frilanser.)
  • Sykepengerkompenserer for inntektsbortfall som følge av sykdom eller skade.
  • Omsorgspenger kompenserer for inntektsbortfall i forbindelse med barn eller barnepassers sykdom (i koronakrisens første uker gjaldt dette også stengte barnehager og skoler).

Hva er inntektssikringsordningen?
Denne ordningen for selvstendig næringsdrivende er ment å kompensere for inntektsbortfall selvstendig næringsdrivende har fått som følge av korona-utbruddet. Det er et vilkår at selve inntektsbortfallet ikke kan dekkes av andre ordninger som gir ytelser til livsopphold. Ordningen er videre ment å dekke tap av inntekt for personer, ikke til omsetningssvikt for selve virksomheten. Ordningen utelukker ikke de med kombinasjonsinntekter, det er derfor tatt høyde for at ordningen også omfatter de som samtidig har arbeidsinntekt eller har rett til dagpenger, sykepenger eller omsorgspenger, men med en begrensning oppad til kr 599 148,- (6 G).

Ytelsen er kun søkbar måned for måned. Mulighet for å søke for en måned lukker når neste åpnes. Det er fra 4. juni mulig å søke for tapt inntekt i mai. SØK HER:

Hvem omfattes av ordningen?
Kun selvstendig næringsdrivende og frilansere i alderen 18-67 år, med personinntekt fra næring eller oppdrag over 74 894 kr (0,75G,) per år, som har mistet hele eller deler av denne inntekten som følge av utbrudd av covid-19 kan søke om kompensasjonsytelse etter denne forskriften.

Hvordan beregnes kompensasjonen for inntektsbortfall?
Den midlertidige inntektssikringsordningen skal gi en kompensasjon på 80 prosent, omregnet til et årlig beløp begrenset oppad til kr 599 148,- (6 G), med nedre grense på 74 894 kr (0,75G).

Beregningsgrunnlaget er personinntekt fra næring for inntektsåret 2019. Ordningen med inntektssikring ble vedtatt å ta utgangspunkt i snittinntekt over tre år, noe som var i tråd med kunstnerorganisasjonenes ønske. Dette ble brått ble endret (24.04) «for å forenkle saksbehandlingen», slik at alt foregår elektronisk og pengene kommer mottaker i hende så raskt som mulig.

Kunstnerorganisasjonene arbeidet for at det skulle være mulig å bli vurdert på bakgrunn av et gjennomsnitt av tre års inntekt. Den saken tapte vi i Stortinget 2. juni.

Selv hvis du har hatt spesielt lav inntekt i 2019, MÅ du søke innen utgangen av juni dersom du skal søke for mai.

Det er viktig at personinntekten du oppgir i søknaden samsvarer med «personinntekt for næring» for 2019 som du oppgir til skatteetaten i skattemeldingen. Hvis du ikke har disse tallene enda, må du få oversikt over dette før du søker. Dette er beregningsgrunnlaget for ordningen.

Den elektroniske saksbehandlinger er rask, og utbetalingen av stønaden skjer fortløpende. Det er, slik vi forstår det, ikke mulig å justere inntektsopplysningene, hvis du først legger inn feil tall, og søknaden er behandlet og utbetalt. Det vil bli gjort en etterkontroll når skattemeldingen for 2019 er klar, og hvis du har oppgitt feil tall, og derfor har fått utbetalt for mye, risikerer du å havne i en tilbakebetalingssituasjon.

Når kan man søke og når kommer pengene?
Ytelsen er kun søkbar måned for måned. Mulighet for å søke for mai lukkes 30. juni. Søknad for tap i juni åpnes den 1. juli.
Utbetaling skjer fortløpende etter saksbehandlig. Per nå ser det ut til å kun ta et par dager for de fleste, dersom søknaden ikke blir oversendt manuell behandling.
Ytelsen gjelder fra og med 17. dag etter at inntektsbortfallet inntraff. Den søkes etterskuddsvis pr måned. April var første måned man kunne søke om. Nå er det stengt for søknader for april.

Hvor mye av tapet blir dekket?
Kompensasjonen skal dekke opptil 80 % tilsvarende personinntekt fra næring i 2019.
Maksimalt grunnlag er 6 G (ca. kr. 600 000). 80 % av dette er ca. kr. 480 000. Det bemerkes at ytelsen gis måned for måned og at 480 000 derfor er for et samlet år. Delt på tolv gir et en maksimal månedserstatning på 40 000 kr. Er inntekten kr. 75 000 (som er minimum), er 80 % av dette 60 000, delt på tolv gir et en månedserstatning på 5000 kr.

Hvordan vet jeg om jeg har rett på inntektssikring?
Det er viktig i en slik ordning med elektronisk saksbehandling å være så sannferdig som mulig i det man oppgir, inkludert årsak til bortfall av inntekt. Er det et reelt inntektstap du har, og du vet det er på grunn av koronakrisen, er det riktig å søke. Er du i tillegg mellom 18 og 67 år, og har personinntekt fra næring på over 74 894 kr, er det mulig for deg å søke denne ordningen. Merk at dersom kontrakter skulle ha blitt skrevet i april om oppdrag som ville blitt fakturert i mai, er det i mai at inntektsbortfallet skal føres, ikke ved avtaleinngåelse i april.

Det å regne snittinntekt fra næring som månedssum basert på ett enkelt regnskapsår er problematisk i vårt felt. Det er departement og regjering gjort kjent med. Som ved de fleste andre tiltak, er også dette generelt utformet for mange bransjer og språk og avgrensninger treffer derfor ikke helt for vårt felt. Det blir da særlig viktig å oppgi all informasjon så sannferdig man kan, slik at man kan argumentere godt dersom NAV senere krever begrunnelse eller ytterligere dokumentasjon av fakta. Slik det ser ut, vil det være etterkontroller som er mest aktuelt. Det vil si at NAV kontrollerer ved hjelp av likning og annen informasjon de får tilgjengelig fra blant annet skattemyndighetene.

Gir ordningen rett til sykepenger, omsorgspenger eller foreldrepenger?
Ja, her er reglene som for dagpenger. Personer som mottar ytelse fra denne ordningen opptjener rett til sykepenger, omsorgspenger, pleiepenger og foreldrepenger på linje med permitterte arbeidstakere, og dermed vil ha rett til disse ytelsene dersom vilkårene for øvrig er oppfylt mens smittevernstiltakene gjelder eller kort tid etter.

Kan jeg kombinere den nye inntektssikringen med andre sosiale ytelser gjennom NAV?
Arbeids- og sosialdepartementet har klargjort at de som kombinerer næringsvirksomhet eller frilansarbeid med lønnsarbeid også vil kunne være omfattet av den midlertidige inntektssikringsordningen for selvstendig næringsdrivende, begrenset opp til et visst nivå (6G). Det er altså mulig å kombinere sosiale ytelser som dagpenger, sykepenger og omsorgspenger, med ordningen om inntektssikring for selvstendig næringsdrivende.

Hva med skatt?
Utbetalingen du får fra ordningen med inntektssikring er det ikke trukket skatt fra, så dette må du selv legge til side og betale forskuddsskatt på. At noen har fått beskjed om å skaffe seg skattekort er en feil/noe automatisk i systemet - så man kan se bort i fra det. Dette er en kompensasjon for inntekt i næring, og skal dermed skattes av slik du ellers skatter av næringsinntekten din.

Hva med inntekt jeg har hatt i perioden?
Inntekt i perioden skal oppføres den måneden pengene er kommet inn på konto, fratrukket utgifter i samme måned (f.eks april) Det er ikke oppdragsdato eller fakturadato som er riktig å føre - men når man får inntekten; altså måneden du får/fikk pengene på konto.
For eksempel:
Hvis et oppdrag utføres i mars, fakturadato er i mars, men man ikke får betalt før april, når regnes inntekten?
Svaret er for denne søknaden: April.

NB: Dersom du fikk inntektssikring for april utbetalt fra NAV i mai, skal dette IKKE føres som inntekt i mai.

Regneeksempel fra NAV
En selvstendig næringsdrivende, som ikke har andre inntekter i tillegg. Hen har delvis tapt sin næringsinntekt på grunn av koronasituasjonen. I måneden det søkes for var inntekten på 10 000 kroner.

Næringsinntekt i 2019 (pensjonsgivende inntekt) var på 400 000 kroner.
80 % av dette utgjør 320 000 kroner pr år. Det tilsvarer en månedsinntekt på 26 667 kroner.
Dette beløpet reduseres med et beløp som tilsvarer 80 % av inntekten på 10 000 kroner som hen hadde i måneden det søkes for.
Dermed utbetales det 18 667 kroner (26 667 kroner – 8 000 kroner) til Kari i måneden det søkes for.

For en med næringsinntekt (pensjonsgivende inntekt) i 2019 på 200 000, uten annen inntekt og inntekt på 10 000 kr i april ser det slik ut:
80 % utgjør 160 000 per år. Det er 13 333 kr per mnd om man ikke har noen inntekt i firmaet i april. Med 10 000 i inntekt trekkes 80 % av dette, nemlig 8000 kr fra. Da er fasiten 13 333 - 8000 og man sitter igjen med en kompensasjon på 5 333 utbetalt.
Er inntjeningen i april 5000, trekkes det fra 80 % av dette, som er 4000. Altså blir det 13 333 - 4000 = 9 333 utbetalt.

Har du annen inntekt med lønnsarbeid ved siden av, gjelder en samrekning av disse. Se NAVs sider for regneeksempler på dette her:

Spørsmål og svar, hentet inn fra NAV av Tina Rekdal .
1. Spørsmål : Bruker dere 2019-inntekten som grunnlag for utbetaling fremdeles, eller har dere gått over til en direkte sammenlikning måned for måned (siden dere nå ber om inntekt fra arbeidsforhold ved siden av, i søknaden) ?
Svar : Det er ikke gjort endringer i beregningene. Det er fortsatt slik at personinntekt fra næring for 2019 benyttes for å finne beregningsgrunnlaget bruker kan få kompensert 80 prosent av. Arbeidsinntekt benyttes ikke i beregningsgrunnlaget. Men, omlag 75 prosent av de som er selvstendig næringsdrivende har arbeidsinntekt ved siden av. Forrige måned brukte vi innrapporterte tall basert på siste 12 måneder forut for mars 2020. Departementene så at det var flere situasjoner der personer økte arbeidsinntekten, samtidig som næringsinntekt og frilansinntekt gikk ned som følge av korona-situasjonen. Derfor er regelverket nå slik at om arbeidsinntekten i søknadsperioden - oppjustert til et årsbeløp - er høyere enn den historiske inntekten vi finner i registrene, da er det den oppgitte arbeidsinntekten i søknadsdialogen som skal benyttes til å redusere inntektstaket på 6G.



Ordningen er nemlig lagt opp slik at beregningsgrunnlaget kan maks være 6G. Arbeidsinntekt ved siden av trekkes fra 6G og senker dette taket.

Hvis noen skaffer seg så mye arbeid at månedslønnen (for arbeidsforholdet, ikke for ENK) tilsvarer en årsinntekt over 6G, faller vedkommende utenfor ordningen.

2. Spørsmål : Noen har fått forskjellig utbetaling fra første søknad til andre søknad, hva kan være grunnen til det?
Svar : En grunn til at reduksjon kan oppleves er at mange fikk dekt tap for hele perioden i april. Den startet 30.3 og var på 24 virkedager. Mai er på 21 virkedager. Om noen opplever en reduksjon de ikke forstår må NAV kontaktsenter kontaktes.

3. Spørsmål : På NAV sine sider er det nå oppdatert informasjon om hvordan man skal registrere når man har inntekt og ikke. Hva er fasiten?
Svar : Det finnes tre måter å tidfeste inntekt knyttet til tre ulike faktureringsprinsipper:
realisasjonsprinsippet, faktureringsprinsippet og kontantprinsippet. Formålet med ordningen er at personer skal «ha noe å leve for» i måneder der inntekten er redusert. Det som teller her er derfor når inntekten faktisk er redusert. Det vil si at det er kontantprinsippet som legges til grunn.
Personer som feilaktig har benyttet realisasjonsprinsippet eller faktureringsprinsippet for perioden det er søkt for i april kan:
· Kontakte NAV kontaktsenter, og oppgi inntekt i april ut fra kontantprinsippet. NAV vil da foreta en endring for april, og personen kan de påfølgende månedene det skal søkes for benytte kontantprinsippet
· Alternativt fortsette å benytte realisasjons-prinsippet eller faktureringsprinsippet for de neste månedene det søkes for (da har personen fått for mye kompensert i starten, men dette vil utjevne seg ved at personen ikke får kompensasjon når personen igjen begynner å jobbe, selv om det vil ta noe tid før inntekten kommer tilbake).
Vi har hatt stort påtrykk om å være fleksible her. Det er kontantprinsippet som gjelder. Men har en ført inntekter annerledes i første søknad, må en være konsekvent å fortsette på samme måten eller få hjelp til å rette opp første søknad.
4. Spørsmål : Skal Dagpenger fra et permittert arbeidsforhold legges med i søknaden under "annet arbeidsinntekt/lønnsinntekt".
Svar : JA.
5. Spørsmål : Skal Feriepenger fra arbeidsforhold legges ved?
Svar : JA.
6. Spørsmål : Skal arbeidsinntekt/lønn fra arbeidsforhold (IKKE ENK) legges ved brutto eller netto?
Svar : Brutto. (Før skatt er trekt fra/inkl. skatt).


Søk her:
NAVs sider om ordningen.

NAVs sider for selvstendig næringsdrivende.

Forskriftsendringen fra regjeringen 24.04 om at 2019 er beregningsgrunnlaget.

Hva annet kan jeg gjøre om jeg akutt trenger penger?

Dagpenger
Dersom du oppfyller vilkårene for rett til dagpenger eller noen av de andre sosiale stønadsordningene, bør du snarest innlevere en søknad via NAVs nettsider. På den måten sikrer du deg en snarlig kompensasjon for tapt lønnsinntekt. Dette gjelder blant annet ved permitteringer.

  • For dagpenger er viktig å være oppmerksom på at du tidligst vil få innvilget dagpenger fra søknadstidspunktet. Forutsatt at du oppfyller vilkårene, vil du derfor tape dagpenger desto lengre du venter med å søke.
  • Fra mai 2020 er det også mulighet til å søke om kompensasjon for inntektstap som selvstendig næringsdrivende (midlertidig ordning).

Økonomisk sosialhjelp
Pandemisituasjonen kan føre til at flere personer kan ha rett til økonomisk sosialhjelp.
Hvis du ikke har andre muligheter til å forsørge deg selv som for eksempel gjennom jobb, andre inntekter eller egne midler, kan du ha rett til økonomisk sosialhjelp.
Alle har rett til å søke om økonomisk sosialhjelp og få en individuell vurdering av søknaden sin. Dette søkes via NAV i din kommune.

Omsorgspenger
Dersom du har omsorg for barn, har du videre mulighet til å benytte deg av retten til omsorgspenger. Det gjelder både som ansatt, frilanser og som selvstendig næringsdrivende. Som ansatt skal uttak av omsorgsdager meldes til arbeidsgiver som da er forpliktet til å betale lønn. Utover de tre første omsorgsdagene, vil arbeidsgiver få refundert beløpet av NAV. Det er mulig å ta ut enkelttimer eller halve omsorgsdager, det må avklares nærmere med arbeidsgiver.
Som selvstendig næringsdrivende har du mulighet til å søke om omsorgspenger f.o.m. den 4. dagen du er hjemme fra jobb. Du kan søke om utbetaling både for hele dager du har måttet være hjemme fra jobb, og/ eller for dager med delvis fravær fra jobb. Det er mulig å søke om omsorgspenger for opp til 3 måneder tilbake i tid, og ordningen dekker nå inntil 20 omsorgsdager. m

Sykepenger
Sykepenger er ment å dekke tap av arbeidsinntekt som følge av du ikke kan jobbe på grunn av sykdom eller skade. Det er mulighet for å jobbe i kombinasjon med sykemeldingen, alt ettersom hva sykdommen eller skaden tillater (delvis sykemeldt). Du kan dermed også ha rett til en kombinasjon av sykepenger og dagpenger.

Kompensasjonsordning for bedrifter
Bedrifter med høye faste kostnader og store inntektsbortfall skal få dekket faste løpende utgifter. Det søkes gjennom en egen søknadsportal. Dette har ingenting med NAV å gjøre.

  • Gjelder for AS (kun AS med ansatte) og ENK (kun ENK der næring er hovedinntekt).
  • Omsetningssvikten må være over 20 % i mars og over 30 % i april og mai og juni.
  • Egenandelen er fjernet fra og med kompensasjon for mai.
  • Ved 100% omsetningssvikt i mai og juni må du ha faste utgifter på over 6 255 kr/mnd, på grunn av minste utbetalingssum 5000 kr. Ved lavere prosentvis omsetningssvikt er det høyere terskelbeløp, se utregningsformel.
  • Ved 100% omsetningssvikt i april må du ha faste utgifter på over 11 255 kr/mnd, på grunn av egenandel på 5 000 kr og minste utbetalingssum 5000 kr. Ved lavere prosentvis omsetningssvikt er det høyere terskelbeløp, se utregningsformel.
  • Ved 100% omsetningssvikt i mars må du ha faste utgifter på over 16 255 kr/mnd, på grunn av egenandel på 10 000 kr og minste utbetalingssum 5000 kr. Ved lavere prosentvis omsetningssvikt er det høyere terskelbeløp, se utregningsformel.
  • Formel for utregning for april og mai blir: Omsetningsfall i prosent X (faste kostnader minus egenandel (5 000)) X justeringsfaktor (0,8)
  • Formel for utregning for mars er: Omsetningsfall i prosent X (faste kostnader minus egenandel (10 000)) X justeringsfaktor (0,8)
  • Med faste kostnader menes husleie, strøm, vann og avløp, forsikringer, leie av utstyr og transportmidler, rentekostnader minus renteinntekter mm. Se søknadsportal her:

Krisementor for AS, hos Innovasjon Norge
I forbindelse med Covid-19 har Innovasjon Norge utvidet sin mentortjeneste, og tilbyr innovative bedrifter en mentor som hjelper bedrifter med akutt hjelp i inntil 10 timer. Tjenesten gis ikke til enkeltpersonforetak med mindre de allerede har mottatt annen finansiell støtte fra Innovasjon Norge. Du kan søke her:

Generelle tips om kriseøkonomi
Undersøk med banken din mulighet for avdragsfrihet eller betalingsutsettelse. Lånekassen gir også betalingsutsettelse. Anmod utleier om lavere husleie på atelier, verksted eller utsalg du leier. Ta kontakt med avsender for å finne ut om du kan få utsettelse av andre fakturaer. Har du problemer med utgifter til egen bolig? Du kan se om du kan søke bostøtte hos Husbanken (innen den 25. hver mnd).

Se NKs infosider for informasjon om andre forhold ved det å være kunsthåndverker i koronatider. Her har vi samlet informasjon og lenker fra Kulturrådet, UD, DKS, NAV mm. Siden oppdateres fortløpende, dog sjeldnere i juli.

Publisert

Sist oppdatert

Mer fra aktuelt

Gå til Aktuelt