Lønvik markerer åpningen av NK50
Øystein Pålsønn Lønvik sin utstilling «Gull og tause skoger» på Trøndelag senter for samtidskunst markererer starten på NK50, som er Norske Kunsthåndverkeres 50-årsjubileum.
Mange hadde møtt opp da Trøndelag senter for samtidskunst (TSSK) lørdag 11. januar åpnet sin nyeste utstilling, «Gull og tause skoger». Utstillingen viser verk av kunstneren Øystein Pålsønn Lønvik og markerer starten på en rekke arrangementer landet rundt som gjennom hele 2025 skal feire Norske Kunsthåndverkeres 50-årsjubileum. NK har vært fagorganisasjonen for profesjonelle kunsthåndverkere siden 1975, og jubileet vil bli behørig markert gjennom året.
«Gull og tause skoger» er kunsthåndverker Øystein Pålsønn Lønvik sin første store separatutstilling i Trondheim. Utstillingen presenterer en rekke omfangsrike skulpturer utført i trevirke og kalkstein, materialer som er tett knyttet til hans hjemsted på Ytterøy i Trondheimsfjorden.
Daglig leder i TSSK, Carl Martin Rosenkilde Faurby, forteller at som kunstnerstyrt institusjon har TSSK sterkt fokus på å formidle kunstnerisk kompetanse og kunsthåndverk. Derfor er det viktig for TSSK å være i front av markeringen av NKs 50-årsjubileum.
– Vårt utstillingsprogram for 2025–2026 har et særlig fokus på naturmaterialer, håndverkstradisjoner, ritualer og bærekraftige levesett. Vi mener at fremtidens utfordringer må løses kulturelt såvel som teknologisk. Da vi i TSSK sitt kunstfaglige råd for perioden, Toril Redalen, Wendimagegn Belete og jeg, vurderte årets søknader, ble det tydelig hvor mye dagens kunsthåndverkere sitter på av kunnskap og estetisk skaperkraft, som må synliggjøres for å skape en bærekraftig fremtid. Jubileet ble da en fantastisk mulighet for å formidle den viktige kunnskapen og kompetansen som kunsthåndverkere i Norge har, for publikum, forteller Faurby.
I 2025 presenterer kunstsenteret separatutstillinger av fem kunsthåndverkere. Det skal også gjennomføres et omfattende formidlingsprogram med kunstnerpresentasjoner og workshops. Til våren arrangerer TSSK et heldagsseminar i samarbeid med NK Midt-Norge og Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum (Hannah Ryggen Triennalen 2025).
TSSK sitt utstillingsprogram for 2025:
- 11. januar–9. februar: Øystein Pålssønn Lønvik «Gull og tause skoger»
- 20. februar–23. mars: Sidsel Palmstrøm og Hanne Øverland «And this too shall pass»
- 5. april–18. mai: Damien Ajavon «Resilient Threads»
- 23. august–28. september: Trøndelagsutstillingen 2025
- 9. oktober–9. november: Laura Gaiger
- 20. november–21. desember: Moa Håkansson
Kunsthåndverk i medvind
Styreleder i NK, Siri Skjerve, holdt en av åpningstalene og delte også innsikt i jubileumsplanene for NK50.
– I dette jubileumsåret, er vi spesielt glade for å kunne si at norsk kunsthåndverk er et felt i sterk medvind. Vi opplever fornyet interesse for den materialbaserte kunsten blant publikum, utøvere, visningssteder og kunstsamlere, nasjonalt og internasjonalt. Samtidig gjør sterke fagmiljøer og gode fasiliteter ved kunstutdanningene at flere studenter nå arbeider materialbasert. Dette lover godt for fremtiden, uttrykte Skjerve i sin tale.
Lønvik sin utstilling er åpen for publikum frem til 9. februar.
Se flere bilder fra åpningen og utstillingen på TSSK sin Facebookside
Om kunstneren
Øystein Pålsønn Lønvik (f.1992, Tromsø) bor og arbeider på Ytterøy i Trøndelag. Han har en bachelorgrad fra Kunsthøgskolen i Oslo og svennebrev i treskjæring. Lønvik har vist arbeider på blant annet Høstutstillingen, Den Nordnorske Kunstutstilling, Trøndelagsutstillingen, Nils Aas kunstverksteder og Nordnorsk kunstnersenter. Lønvik har nylig gjennomført et prosjekt i det offentlige rom for Nord universitet (Levanger). Verket Må hoill det nedpå er innkjøpt inn av Trondheim kommune.
Med tre som hovedmateriale arbeider Lønvik med skulpturer i ulike dimensjoner som utforsker balanse, avstand og skjørhet. I flere arbeider oppstår en subtil spenning når flater nesten berører, eller hårfint balanserer mot hverandre. Med en dyp respekt for materialenes egenart og en tematisering av vår relasjon til naturen, etablerer han en visuell og fysisk spenning mellom det menneskeskapte og det naturskapte i sitt uttrykk.
Skrevet av
Kristin Klette
Publisert
Sist oppdatert
Kategorier
NK 50 år