NK50: Viktige datoer under Norske Kunsthåndverkeres 50-årsjubileum
Norske Kunsthåndverkere fyller 50 år i 2025, og jubileet vil feires med en lang rekke arrangement over hele landet. Her er noen datoer det kan være verdt å notere seg allerede nå.
Norske Kunsthåndverkere (NK) har vært de profesjonelle kunsthåndverkernes fagorganisasjon siden 1975. I 2025 fyller vi 50 år. Dette markeres gjennom hele året, og i vår kalender kan du følge med på alt som skjer. Bli med på feiringen!
Inspirert og oppildnet av kunstneraksjonen som startet i 1974, ville kunsthåndverkerne tydeliggjøre sin identitet som frie, skapende kunstnere. 1. april 1975 etableres Norske Kunsthåndverkere, gjennom en uravstemning om navneskifte blant medlemmene i foreningen Norske Brukskunstnere.
NK oppstod i den fagpolitiske kampen på 70-tallet, så arbeidet for kunsthåndverkernes arbeidsvilkår ligger i organisasjonens ryggrad. Samtidig har NK alltid kjempet for formidling av kunsthåndverk. Med mottoet «Formidling fronter faget», har NK etablert en rekke utstillinger, visningssteder og et tidsskrift. Les mer om historien vår lenger ned.
I jubileumsåret er vi spesielt glade for å kunne si at norsk kunsthåndverk er et felt i sterk medvind. Vi opplever fornyet interesse for den materialbaserte kunsten blant publikum, utøvere, visningssteder og kunstsamlere, nasjonalt og internasjonalt. Kunsthåndverket har en direkte forbindelse med verdier som er ettertraktet i dagens samfunn: bærekraftig bruk av ressurser, bygging av fellesskap på tvers av grenser, og metoder tuftet på taktil kunnskap og utforskning. Å delta i kunsthåndverk er å sette slike verdier ut i praksis. Dette lover godt for fremtiden.
Bildet: På generalforsamlingen i 1975 ble det bestemt at endring av navn skulle til uravstemning. Illustrasjon: Elisabeth von Krogh
Planlegger du et arrangement i anledning jubileumsåret? Registrer det for å synliggjøre arrangementet i NK50-kalenderen.
Mange medlemmer engasjerte seg sterkt i Kunstneraksjon–74, en stor fagpolitisk aksjon for å bedre kunstnernes arbeids- og levekår, med tilslutning av 21 kunstnerorganisasjoner. Norske Kunsthåndverkere ble – som nyetablert organisasjon – en aktiv part i aksjonen og oppnådde forhandlingsrett med staten. NK deltok i forhandlingene om bl.a. garantiinntekten og utstillingsvederlaget mot slutten av 70-tallet.
Opp gjennom årene har NK vært med på å kjempe fram viktige seiere for kunstnerne, som opprettelsen av det statlige utsmykningsfondet og flere ulike vederlags- og stipendordninger. Viktige saker i nyere tid er modernisering av de langvarige stipendordningene, lønnsreform for stipender og en stor reform for utstillingsøkonomien: her har NK vært sentrale i arbeidet for å få politisk gjennomslag.
For å formidle kunsthåndverk på egne premisser, opprettet NK i 1976 Norske Kunsthåndverkeres Formidlingssentral (NKFS). Kunstnerstyrt formidling var på 1970-tallet et sentralt begrep som lå til grunn for blant annet opprettelse av regionale kunstnersentre og verkstedsutsalg.
Årsutstillingen har vært arrangert årlig siden 1975, med statlig støtte fra start. Tidsskriftet Kunsthåndverk ble etablert i 1980 og er det eneste magasinet i Norden som dekker fagområdet kunsthåndverk. Fra 1985 ble Landsdelsutstillingen opprettet, som senere er blitt til Temautstillingen.
NK opprettet egne gallerier for kunsthåndverk i Oslo (Format, etablert i 1991) og Bergen (en avdeling av Format, etablert i 1997 og senere skilt ut som selvstendig galleri med navnet KRAFT). På 2000-tallet startet organisasjonen en egen satsing på utenlandsformidling, som i 2012 ble etablert som det selvstendige selskapet Norwegian Crafts.
Bildet: Årsutstillingen 1979 på Kunstindustrimuseet i Oslo. Foto: Rainer Jucker