Hopp til hovedinnhold

NK Midt-Norge i kunstnerprotest

Fylkeskommunen foreslår å fjerne prosjektstøtte til kunst i Møre og Romsdal. NK Midt-Norge er blant organisasjonene som nå protesterer kraftig.

Like før jul vedtok fylkeskommunen i Møre og Romsdal å kutte i prosjektstøtten – en søkbar ordning for profesjonelle kunstnere og kulturaktører i fylket. Søknadspotten på 1 million kroner for hele fylket ble kuttet til 250.000 kroner. I et saksfremlegg denne uka foreslo kultur- og folkehelseutvalget i fylket å fjerne ordningen helt, noe som utløste kraftige protester fra kunstinstitusjoner og -organisasjoner.

Demonstrasjon og protestskriv

Tirsdag denne uka ble det derfor arrangert en demonstrasjon i Molde samtidig som et protestskriv ble levert til fylkespolitikerne. Protestskrivet ble initiert av Trine Røssevold, rektor ved Ytre Kunstfagskole, og aktører fra hele fylket bidro og stilte seg bak. Utvalgsmøtet endte med at kuttet ble trukket tilbake, men Norske Kunsthåndverkeres regionlag for Midt-Norge er langt fra fornøyd med utfallet.

Utmattende å kjempe om småsummer

– Det er kritisk at 750.00 kroner faller bort. Takket være et enormt engasjement fra feltet, førte aksjonen i går til at endelige avgjørelser ble utsatt. Situasjonen er per nå uavklart og uoversiktlig. Vi håper politikerne vil forstå alvoret og sørge for en rettferdig fordeling. Dette skaper en usikker framtid for kunstnerne i fylket, og det er utmattende at vi hele tiden må kjempe om å beholde små summer. Dette vil gå hardt ut over mulighetene til å skape kunst i fylket, uttaler regionleder i NK Midt-Norge (NKM), Monika Mørck.

Fattigere kulturtilbud

En rekke organisasjoner og et bredt kunstfelt står bak kuttprotesten: NK Midt-Norge, Biletkunstnarane i Møre og Romsdal, Møre og Romsdal kunstsenter, Kristiansund Kunsthall, kunstnerfelleskap, residenser og Ytre kunstfagskole i Ålesund. I skrivet blir politikerne minnet om formålet med ordninga: å bidra til at et mangfold av kunstuttrykk blir tilgjengelig for befolkningen, ved å stimulere til økt produksjon og visning av kunst.

I protestskrivet bidro NKM med følgende uttalelse: «I stortingsmeldingen Kunstnarkår (2022–2023) presiseres det at hoveddelen av kunstnere er freelancere og selvstendig næringsdrivende (9.1 s. 83), og at et mindretall av kunstnere klarer seg med inntekter fra kunstneriske oppdrag og må ha andre brødjobber i tillegg til sitt kunstneriske virke (9.2 s. 84). Å fjerne denne ordningen vil gå ut over de lokale kunstnernes muligheter til å leve som kunstnere og til å skape kunst. Noe som igjen vil gjøre kulturtilbudet i Møre og Romsdal fattigere. Hvis Møre og Romsdal fylkeskommune ønsker å ta Kunstnarkår til etterretning, og støtte opp under kunstneres arbeidsvilkår, oppfordrer vi på det sterkeste til å la ordningen stå som den er om det ikke er rom for å øke beløpet. Vi mener det er essensielt for å bevare det fine kunstmiljøet vi har per i dag.»

Flytt til mer sentrale strøk!

Både visningssteder, verksteder og den enkelte kunstner blir rammet av kuttene. Fra før har fylket en liten kunstnerbefolkning, og organisasjonene mener kuttene gir et tydelig signal til unge kunstnere i etableringsfasen om å flytte fra fylket til mer sentrale strøk.

– Vi kommer til å følge med på saken, som gir urovekkende signaler til kulturfeltet i Møre og Romsdal. Hvis ikke politikerne snur, ser det mørkt ut for rekruttering av kunstnere til fylket, sier Mørck.

Protestskrivet er skrevet og signert av:

Biletkunstnarane i Møre og Romsdal ved styreleiar Simon Wågsholm
Norske Kunsthåndverkere Midt-Norge ved regionleiar Monika Mørck
Møre og Romsdal kunstsenter ved dagleg leiar Hanne Ulla
Kristiansund Kunsthall ved Karl E. Endresen
Aggregat Kunstnerfelleskap ved dagleg leiar Trine Isaksen Muriaas
Longva kunstnarresidens ved Terese Longva
Surnadal Billag ved Jon Arne Mogstad
Ytre kunstfagskole ved rektor Trine Røssevold

Lenke til protestskrivet
NRK-omtale av saken
Tidens Krav-omtale av saken

Skrevet av

Portrettbilde av Cato Fossum.

Cato Fossum

Publisert

Sist oppdatert

Kategorier

Nyheter

Mer fra aktuelt

Gå til Aktuelt