Ukrainske gjestekunstnere i Ringebu  

F.v. Nataliya Zuban og Viacheslav Pasynok.
Senter for keramisk kunst (SKK) i Ringebu prestegard er en arena for innovative prosjekter, kunstnerisk utveksling, utstillinger og workshoper i leire. Nå i vinter har de besøk av to gjestekunstnere fra Ukraina.

De to kunstnerne er svært dyktige keramikere som på grunn av krigen i hjemlandet ikke kan arbeide der. Det får de derimot anledning til i Ringebu.

Produktivt opphold
Viacheslav Pasynok fra Kharkiv har fått lov av ukrainske myndigheter til å være på SKK til 22. januar før han må returnere. For ham bidrar dette oppholdet til utviklingen av hans begynnende internasjonale nettverk. Slavik, som han kalles blant venner, er svært produktiv og har allerede imponert med flere store skulpturer siden han ankom keramikksenteret 30. november i fjor. 

Viacheslav Pasynoks arbeider på SKK


Bildet er tatt i dag, av det «Slavik» foreløpig har laget på SKK siden han kom til Ringebu. De to skulpturene på gulvet er 160 cm høye.
Foto
© Torbjørn Kvasbø

Økonomisk støtte til ukrainske kolleger
Nataliya Zuban kommer fra den ukrainske "keramikkhovedstaden" Ophisnia. Hun er medlem av International Academy of Ceramics (IAC) og har allerede en internasjonal karriere. Hun skal bo og arbeide på SKK i 6 måneder. 

– Hun har vært den vi i IAC har benyttet til å fordele innsamlede fondsmidler til kolleger i Ukraina, da hun har svært god kunnskap om deres situasjon, forteller keramiker-nestor Torbjørn Kvasbø, som driver SKK. IAC har 11 medlemmer i Ukraina, alle internasjonalt meget anerkjente kunstnere.

nataliya_zuban.jpg


Nataliya Zuban foran et av sine arbeider i serien "Forest", som består av flere høye skulpturer inspirert av hvordan planter kommuniserer med omverdenen.
Foto
© Nataliya Zuban

 

Håper på salg
Arbeidene som de to kunstnerne lager på SKK planlegges stilt ut der til sommeren.

– Det hadde selvsagt vært svært bra for begge om vi klarte å selge noen av arbeidene deres. Er det noen som virkelig trenger det nå, så er det kolleger fra Ukraina, avslutter Kvasbø.

Keramisk senter i kulturperle
Ringebu stavkirke og Ringebu Prestegard hviler som perler i et av Gudbrandsdalens fineste kulturminneområder. Det er her vi finner Senter for keramisk kunst, som brer seg over fire etasjer på til sammen 600 m2: Møkkakjelleren med Monumentalverksted, Fjøset som eksperimentelt prosjektrom og Trevet og Kjøringa som fleksible utstillingsarealer for kuraterte utstillinger og inviterte gjestekunstnere. Samlet sett gir dette grunnlag for etablering av et nasjonalt og internasjonalt kompetansesenter for keramikk i Ringebu.