Siri Skjerve ny styreleder

NKs nye styreleder, Siri Skjerve.
Foto
Kristin Klette
Under NKs Landsmøte forrige helg ble Runa Vethal Stølen takket av som NKs styreleder og Siri Skjerve klappet inn som ny styreleder i kunstnerorganisasjonen.

Siri Skjerve, kunsthåndverker fra Todalen på Nordmøre, ble i helgen innstilt som NKs nye styreleder. Skjerve har allerede solid erfaring med styrearbeid. Hun har vært nestleder i NKs sentralstyre siden 2021.

Engasjert ny styreleder
Det er ikke bare i NKs sentralstyre Skjerve er og har vært engasjert. Hun har hatt ulike verv for blant annet Trøndelag senter for samtidskunst, NK Midt-Norge, Ålesund Kunstfagskole, Møre og Romsdal Kunstsenter og Kunsthøgskolen i Bergen (nå KMD). Dette ved siden av å arbeide med eget kunstnerskap.

Skjerve arbeider med skinn som sitt materiale og har hatt utstillinger rundt om i hele landet. Hun har sin utdanning fra Fakultet for kunst, musikk og design ved Universitetet i Bergen (KMD), som da hun studerte het Kunsthøgskolen i Bergen.

Forutsigbare arbeidsvilkår
– Jeg mener det er på høy tid at arbeidsvilkårene for de visuelle kunstnerne blir mer forutsigbare, slik at mangfoldet av utøvere sikres, uttrykker NKs nye styreleder. På spørsmål om sine viktige oppgaver framover oppgir hun blant annet:

  • Bedre arbeidshverdag for kunsthåndverkerne
  • Få på plass en ordning for energistøtte
  • Sørge for en fullfinansiert og varig ordning for utstillingshonorar og en revidert vederlagsavtale

Gode skussmål
Avtroppende styreleder, Runa Vethal Stølen, er glad for valget av ny styreleder:
– Siri har vært en god nestleder i styret denne perioden og har vist at hun er både klok og løsningsorientert. Hun har i tillegg en imøtekommende væremåte som kommer godt med i en jobb som denne. Jeg har mye tillit til Siri og er sikker på at hun vil takle både ansvaret og arbeidsoppgavene på beste måte, skryter Vethal Stølen.

– Mitt beste råd til NKs nye styreleder er å ta én ting av gangen, ikke vær redd for å spørre om råd om det trengs og stol på deg selv. Hun kommer til å ha gode kollegaer i styret hun kan støtte seg til, og ikke minst gode ressurser i administrasjonen, forteller hun.

runa_vethal_stolen_og_siri_skjerve_1_foto_kristin_klette.jpg


Avtroppende styreleder, Runa Vethal Stølen, (t.v.) overleverer nøklene til NK-kontoret til påtroppende styreleder, Siri Skjerve.
Foto
Kristin Klette

Solid fundament
Skjerve på sin side er glad for å kunne hoppe etter Vethal Stølen:
– Runa er klok og omtenksom, lyttende og raus. Jeg har lært masse av henne, både om lederskap og som menneske. Hun etterlater seg et godt fundament for meg å bygge videre på, og jeg er takknemlig for samarbeidet vårt gjennom disse årene. Jeg ønsker Runa lykke til med nye prosjekter! 

Snakker medlemmenes sak
Avtroppende styreleder Vethal Stølen beskriver det å være styreleder i en organisasjon som NK som enormt lærerik og en spennende erfaring, både faglig og personlig.

– Det ligger et alvor i det å snakke medlemmenes sak, og jeg er veldig takknemlig for tilliten som er vist meg disse to årene, understreker hun.

Arbeid med stor betydning
Videre uttrykker hun takknemlighet med alle hun har fått gleden av å samarbeide med, og om de viktige sakene hun har fått jobbet med – som har så stor betydning for kunsthåndverkerne.

– Jeg hadde helt ærlig trodd vi skulle få på plass en energistøtteordning for de mest utsatte fagene allerede i fjor, men jeg har fortsatt tro på at det vil skje positive endringer i kunstnerøkonomien fremover! Vi er på god vei i mange politiske saker, avslutter hun før hun overleverer vervet og ansvaret over til Siri Skjerve.

 

Siri Skjerves tale til landsmøtet:
Kjære landsmøte, tusen takk for tilliten! Det er en ære å bli valgt til styreleder for Norske Kunsthåndverkere. Jeg ser frem til å representere alle oss kunsthåndverkerne i Norge og snakke høyt og tydelig om verdien av arbeidet vi gjør og vårt viktige bidrag til samfunnet. Jeg har et ønske om at arbeidet, yrkeslivet vårt skal bli mer forutsigbart, tryggere, enklere, forstått og virkelig verdsatt. 

Norske Kunsthåndverkere er en veldrevet og profesjonell organisasjon. Takket være et ustoppelig og målrettet arbeid, utført av organisasjonens medlemmer, tillitsvalgte og ansatte. Da jeg takket ja til å stille som kandidat til å bli styreleder, var dette helt avgjørende for meg. Tusen takk til alle i NK-administrasjonen, for at dere er så profesjonelle, kompetente og redelige i alt dere gjør, balanserer elegant mellom gode og veletablerte rutiner og en dynamisk åpenhet for nye tanker og idéer. Framoverlent og pålitelig.

Runa, tusen takk for den store jobben du har gjort for oss alle! Du har vært en bauta å lene seg på, med en imponerende oversikt og rolleforståelse fra første konstituerende møte for to år siden. Det har vært en fryd å sitte i styret sammen med deg, og du har etablert en kultur for åpenhet og dialog som jeg håper at jeg klarer å ta med meg videre. I dette styret har jeg virkelig fått testet ut verdien av opplyst og åpen dialog i praksis. Jeg har ikke tall på hvor mange ganger vi har startet diskusjonen om en vedtakssak, med ganske så sprikende meninger rundt bordet. Likevel har vi, hver gang, landet på enstemmig vedtak. Tusen takk for at du har vært vårt talerør og skapt gode relasjoner og samarbeid i og utenfor kunstfeltet. Tusen takk for samarbeidet disse to årene, Runa.

Kjære alle sammen, tusen takk for at dere er med og lager et vi. Det vi som trengs for å samle kunnskap, løfte kunstnerskap, kunne være en del av et fellesskap den dagen det røyner på og fritt fall trenger en retning. At det finnes et fellesskap av kunsthåndverkere som ønsker å få til endring sammen. Tusen takk for at dere alle har brukt tid, tanker, kløkt og vilje til å fortsette å bygge stein på stein til det beste for fagfellesskapet og fagfeltet.