Norges største ettårige kunstnerstipend til tekstilkunstner

Kristin Lindberg i sitt atelier på Søndre Green ved Krøderen i Noresund
Foto
mynewsdesk.com
Tekstilkunstner Kristin Lindberg (1950) tildeles Rune Brynestads minnestipend – Norges mest høythengende stipend for kunstnere.

– Jeg er helt forferdet og har ikke kommet over det ennå. Dette synes jeg er et stort ansvar og en ære som det er vanskelig å leve opp til. Men jeg er svært takknemlig på vegne av meg selv og tekstilkunsten, sier årets mottaker.

Engasjert for tekstilkunsten
I nær 50 år har Kristin Lindberg, fra Noresund i Viken fylke, arbeidet med kunsten i et utvidet forståelsesfelt, og tilhører en generasjon norske kvinnelige kunstnere som var med å kjempe for at det tekstile fagfeltet skulle få en anerkjennelse på lik linje med maleri innen billedkunsten. Hun har også hatt en rekke fagpolitiske verv.

lindberg_bla_drom.jpg


Kristin Lindbergs verk "Blå drøm" fra Årsutstillingen 2019 på KODE.
Foto
Dag Fosse / KODE

Lindberg er, som mange av tekstilkunstnerne, medlem i NK og har flere ganger vist arbeider på Årsutstillingen, senest i 2019. Årsutstillingen ble da vist på erverdige KODE Kunstmuseer i Bergen, og Lindberg var antatt med verket Blå Drøm, et broderi i silke, viskose, bomull og glassperler. Lindberg deltok i Årsutstillingen 2018 på Østfold kunstsenter i Fredrikstad med verket Andromeda. Hennes siste store bidrag til det tekstile kunstfeltet er å etablere Søndre Green artist residence, hvor hun tilbyr arbeidsopphold for norske og internasjonale tekstilkunstnere. 

Juryens begrunnelse
– Et sterkt sosialt og faglig engasjement, og høyt kunnskapsnivå er grunnleggende for Lindbergs kunstnerskap. Komiteen ser at hennes faglige styrke, sterke kunstneridentitet og generøsitet er avgjørende faktorer for de ulike kunstneriske og kunstpolitiske initiativene hun setter i gang, driver og er en del av. Lindbergs kunstnerskap er inkluderende og generøst, og hun deler av sine ulike kunnskapsområder på tvers av generasjoner, fagfelt og fagpolitiske sider, sier juryen i sin begrunnelse.

kristin_lindberg_andromeda_foto_kjell_s._stenmarch.jpg


Kristin Lindbergs verk "Andromeda" på Årsutstillingen i 2018.
Foto
Kjell S. Stenmarch

Eksepsjonelt kunstnerskap
– Kristin Lindberg har gjennom sitt lange virke vært med å etablere tekstilkunst som et viktig felt innenfor visuell samtidskunst med sine nyskapende arbeider og NK gratulerer med et meget vel fortjent til et flott kunstner, uttaler en glad styreleder i NK, Hanne Øverland.

Stipendet deles hvert år ut til et eksepsjonelt kunstnerskap, og er i år på NOK 400 000. Det er opprettet av Billedkunstnernes Vederlagsfond til minne om Rune Brynestads (1935–1983) innsats for å virkeliggjøre fondet, og innstilles av Norske Billedkunstneres stipendkomité. Komitéen for 2020 består av Siri Austeen (komiteens leder), Gunvor Nervold Antonsen, Sverre Bjertnæs, Anders Eiebakke, Anna Marie Sigmond Gudmundsdottir, Kirsti van Hoegee, Sverre Malling, Karolin Tampere, André Kamran Tehrani og Snorre Ytterstad.