NKs studentpris 2019 til Tone Andersen ved KMD i Bergen

Tone Andersens verk "© for change" vant NKs studentpris i Bergen i år. Foto: Jane Sverdrupsen
NKs studentpris 2019 i Bergen går til Tone Andersen for hennes verk "© for change".

– Kjære Tone Andersen: Måtte du du få en spennende framtid som kunstner i ditt arbeid med materialene. Vi håper denne prisen vil være med på å inspirere, og gi deg en god start på karrieren, sa daglig leder ved kunsthåndverksgalleriet KRAFT i Bergen til prisvinneren.

Synliggjør interessante masterprosjekter 
Norske Kunsthåndverkere deler hvert år ut en pris til en av avgangsstudentene ved master i visuell kunst eller master i kunst og håndverk ved henholdsvis Kunstakademiet – Institutt for samtidskunst i Bergen (KMD) og Kunsthøyskolen i Oslo (KHiO). Prisen er på 20 000 og er innstiftet for å synliggjøre masterprosjekter som er interessante for kunsthåndverkfeltets identitet og utvikling. NKs studentpris i Bergen ble delt ut under vitnemålsutdelingen ved KMD i Bergen mandag ettermiddag. Prisvinneren hadde dessverre ikke anledning til å delta på vitnemålsutdelingen, men en medstudent mottok prisen på vegne av henne. Verket hennes ble vist under avgangsutstillingen i Bergen Kunsthall i vår.


Vinnerverket «© for change». Foto: KRAFT

Juryens begrunnelse
Tone Andersens verk «© for change» er en installasjon bestående av keramikkskulpturer og en HD-video projisert på akrylglass. En keramikkfigur med utskiftbare hoder står vendt mot en kaleidoskopisk videoprojeksjon som fremstår som en portal inn i en annen verden: Fra science fiction, via religion til nipsfigurer i keramikk og til barns leketøyverden. På gulvet finner vi flere keramikkhoder som med letthet kan bytte plass med det nåværende gule papegøyehodet juryen fikk se, og hvert av disse vil igjen skape nye assosiasjoner og nye fortellinger. Andersen har ved hjelp av store variasjoner i materialoverflater, fargebruk og abstraksjonsgrad klart å skape et rikt univers som tar opp i seg svært mye av samtidens problemstillinger på godt og vondt. Med verket sitt plasserer hun seg i tillegg inn i en skulptur-, figurin- og nipstradisjon med røtter både langt tilbake i tid og med vid geografisk spredning. 


Kirsti van Hoegee (daglig leder i KRAFT) delte ut NKs studentpris i Bergen. Foto kmd.uib.no

Juryen for NKs studentpris i Bergen 2019 har bestått av: Kiyoshi Yamamoto (styremedlem i NK Vest-Norge og leder av NKs nasjonale jury 2019), Kirsti van Hoegee (daglig leder av KRAFT Bergen) og Anne Britt Ylvisåker (førstekonservator ved KODE Kunstmuseene i Bergen).

Bildene av vinnerverket (under) er tatt av KRAFT.

Tone Andersen: "© for change". Foto: Jane Sverdrupsen

Tone Andersen: "© for change". Foto: Jane Sverdrupsen

Tone Andersen: "© for change". Foto: Jane Sverdrupsen

Tone Andersen: "© for change". Foto: Jane Sverdrupsen