Hopp til hovedinnhold

Koronakrisen påvirker kunstnerisk praksis og økonomi

NK har gjennomført en undersøkelse for å se hvordan de første ukene av koronakrisen har påvirket våre medlemmer. Svarene bekymrer. – Når vi allerede etter to uker med smitteverntiltak ser at koronakrisen har hatt direkte påvirkning på medlemmenes kunstneriske virksomhet og økonomi, er det alvorlig, sier styreleder Hanne Øverland.

Krisen slo inn raskt
Allerede etter de første to ukene med myndighetenes krisetiltak ser vi at over 75 % av de som svarte på undersøkelsen rapporterer at krisen har påvirket deres kunstneriske virke og at inntektene er blitt redusert. Nær halvparten har fått avlyst eller utsatt utstillinger, og det samme gjelder svikt i salg. For dem som driver visningsrom eller verkstedsutsalg, alene eller sammen med andre, er situasjonen ennå mer dramatisk. Inntektene har forsvunnet over natta, mens utgifter til husleie, strøm, forsikringer etc. løper som vanlig. Over halvparten har måttet stenge, og de vet ikke når det kan komme inntekter igjen.

Svikt i salg er markant
42 % har opplevd svikt i salg, og blant disse sier flertallet at omsetningen er nesten borte for alle typer salg. De fleste kommenterer at dette skyldes at gallerier, verkstedsutsalg og butikker de leverer til er stengt. Noen kommenterer at de større kundene ikke ser ut til å kunne betale for seg. Mange er bekymret for den kommende sesongen som pleier å være årets viktigste. 45,5 % av alle respondentene driver utsalg fra eget verksted. Flertallet av disse har holder nå stengt som følge av de innførte tiltakene.

Permitteringer
Av de som har faste stillinger i kunstnerisk tilknyttet arbeid, er godt over halvparten enten permittert eller har fått signaler om mulig permittering. Dette er altså kun to uker inn i nedstengningen av kulturnorge. (Tilsvarende tall for de av respondentene som har annet fast arbeid er 37 %.)

Pass av barn går ut over kunstnerisk arbeid
Nedstengte skoler og barnehager får også konsekvenser for kunstnerisk aktivitet. Over halvparten av de som oppgir å ha ansvar for barn under 12 år, rapporterer om at de nå har svært lite eller ingen tid til å arbeide med egen kunstnerisk praksis.

NK presser på for bedre ordninger
NK jobber i disse dager iherdig for at våre grupper skal innlemmes i de statlige tiltakene som er iverksatt, både når det gjelder krisehjelpen som Kulturrådet er satt til å administrere og muligheter for å søke ulike ordninger gjennom NAV for enkeltpersonsforetak og frilansere. Det har kommet en tiltakspakke på 300 millioner kroner fra Kulturdepartementet som krisehjelp til et hardt rammet kulturliv. Dette skal gå til alt fra kinovirksomhet, avlyste konserter, kansellert scenekunst, konkursutsatte små bedrifter som leverer tjenester til kultursektoren osv. Det er helt klart at disse pengene ikke strekker til for alle som trenger hjelp nå, og de generelle tiltakene treffer i mindre grad det visuelle kunstfeltet. På NKs infosider om koronakrisen finnes informasjon om de ulike tiltakene.

For lite penger i virkemiddelkassa
Virke har regnet ut at det trengs 900 millioner for å avhjelpe de mange små bedriftene og foretakene i kultursektoren som står overfor store økonomiske vanskeligheter, og da er ikke det visuelle feltet av skapende kunstnere tatt med. NK er i dialog med Kulturrådet, partiene på Stortinget, ulike departement og våre kolleger i Kunstnernettverket for å sikre at ordningene som nå er under etablering også vil treffe våre medlemmers behov. Medlemsundersøkelsen vår viser at 95 % frykter krisen vil få økonomiske følger for dem.

Flere byggeprosjekter vil gavne også kunstnerne
Det er viktig i tiden framover at staten, fylker og kommuner intensiverer offentlig byggevirksomhet som kan gi jobber til både kunstnere og mange andre sektorer som er hardt rammet. Mange kunsthåndverkere arbeider med kunst i offentlig rom, både som kunstnere, men også konsulenter. Vi har fått informasjon fra medlemmer om at prosjekter nå er satt på vent. Det får konsekvenser både for økonomien til kunstkonsulenten og kunstneren. NK oppfordrer generelt til at honorar betales til avtalt tid, selv der det påløper forsinkelser på framdrift i prosjektene.

Innkjøpsbudsjettene må styrkes når galleriene stenges
Nasjonalmuseet har økt innkjøpsbudsjettet sitt med 14 millioner. Dette bør være et eksempel til etterfølgelse for andre institusjoner. Når galleriene er stengt og utstillingene ikke åpner, mister kunstnerne sine salgsmuligheter. De langsiktige økonomiske konsekvensene av koronakrisen vil sannsynligvis påvirke det private kunstmarkedet, slik vi så etter finanskrisen. De offentlige innkjøpene vil derfor være ekstra viktige for å få hjulene i kunstlivet i gang igjen, også på mellomlang sikt.

Husleiereduksjon
Kommuner og private utleiere bør så langt det er mulig gi husleiereduksjon til de som får betalingsproblemer med å betale for atelierer, verksteder og kunstnerdrevne visningssteder som følge av krisen. Alle er tjent med at de små enkeltpersonsforetakene og AS-ene fortsatt er betalende leietakere i framtiden.

Kunstnerne er med på dugnaden og må få ta del i redningspakkene
– Kunstnerne gjør det de kan for at de kan fortsette å skape kunst etter at denne krisen er over. Det er en stor vilje både hos politikere og mange institusjoner for å sikre at vi som nasjon sammen skal komme oss igjennom dette uten at altfor mange virksomheter går dukken. Det er fantastisk, og vi er heldige i Norge. Men det er viktig at krisepakkene også omfatter små kunstneriske virksomheter. Vi som er kunsthåndverkere må også bli inkludert i denne store nasjonale dugnaden som nå er etablert fra myndighetenes side. Det jobber vi i NK hardt for, avslutter Hanne Øverland.

Undersøkelsen ble sendt ut til alle NKs medlemmer gjennom to nyhetsbrev. Det kom inn 208 svar på undersøkelsen, hvilket gir en svarprosent på 22,5 %.

NK vil sende ut en ny spørreundersøkelse i løpet av april for å følge utviklingen over tid. Vi håper på en høyere svarprosent da, for å få et bredest mulig kunnskapsgrunnlag for det videre arbeidet.

NKs infosider om korona og hva som gjelder, med lenker til relevante nettesteder, finner du her. Følg også NK på Facebook for raske oppdateringer.

Publisert

Sist oppdatert

Mer fra aktuelt

Gå til Aktuelt