Hopp til hovedinnhold

DKS-LAB for hele Norge!

Endelig er DKS-LAB et landsdekkende tilbud for visuelle kunstnere i hele Norge. Dette vil være et viktig bidrag for at kunstnere skal få hjelp til å utvikle gode DKS-produksjoner, noe som kan gi faglig interessant arbeid og gode inntekter.

DKS-LAB er et landsdekkende utviklingsprogram som har som formål å knytte kunstnere og institusjoner nærmere hverandre, samt styrke den visuelle kunstformidlingen for skoleelever i DKS. Programmet legger til rette for å gi kunstnere, kunsthåndverkere, designere og arkitekter bedre forutsetninger for å utvikle innhold til DKS-ordningen. Prosjektet er et flerårig samarbeid mellom vertsinstitusjoner, fylkeskommuner, Sparebankstiftelsen DNB og Kulturtanken med oppstart våren 2021.

Små og mellomstore regionale kunstinstitusjoner over hele landet vil være vertskap for en årlig residency for utvalgte kunstnere. Kunstnerne blir valgt etter åpne utlysninger. I programmet får de anledning til å utvikle sine individuelle prosjekter gjennom et faglig kollegium, kurs og praktisk erfaring med skolebesøk.

Givende og interessant å være med på
Glasskunstner Cathinka Mæhlum og tekstilkunstner Sylvia Henriksen er to kunstnere som jobbet sammen i testversjonen DKS-LAB, som ble initiert av Nordnorsk kunstnersenter. De syntes det var veldig givende og interessant å være med på. – Det var veldig fint å kunne jobbe sammen tverrfaglig på tross av at vi kom fra to ulike retninger innen kunsthåndverk, forteller Henriksen. De ønsket å kombinere sine to materialer, og fikk både testet og forbedret idéen sin gjennom Testlab. Idéen deres heter "Får ikke sove!", og går ut på at man lager små "bekymringsdukker". Dukkene kan ligge under hodeputen til barn, slik at barna kan fortelle sine bekymringer til den. En bekymringsdukke er opprinnelig en indiansk tradisjon fra Guatemala. Henriksen og Mæhlum håper at "Får ikke sove!" kan hjelpe barns psykiske helse. Workshopen går ut på at skoleelevene får lage sine egne bekymringsdukker, som består av gjenbrukstekstiler og glassperler som de lager sammen med de to Lofoten-baserte kunstnerne.

Endelig sparket igang
Styreleder i NK Hanne Øverland synes dette er en gledelig nyhet. – Dette er noe vi har sett behov for og etterlyst lenge. Det har ikke vært et tilbud som dette innenfor den visuelle kunsten der man kan utvikle og prøve ut prosjekter for å formidle kunst til barn. Sammen med hele det visuelle kunstfeltet har vi vært i dialog med Kulturtanken om dette. Derfor synes vi det er veldig gledelig at dette endelig blir sparket igang. Jeg vil gi honnør til både Nordnorsk kunstnersenter som skapte de første DKS-labene og Kulturtanken som har utviklet prosjektet til å bli et landsdekkende tilbud, sier Øverland.

Følg med hos vertsinstitusjonene
Så hvordan kan kunstnerne få med seg DKS-LAB i sin region? Fagansvarlig visuell kunst i Kulturtanken, Kyrre Bjørkås, forteller til NK at de jobber med å få til en nettside der alle utlysningene fra de ulike vertsinstitusjonene kan samles. Enn så lenge oppfordrer han kunstnerne til å selv følge med på nettsidene til de aktuelle vertsinstitusjonene for 2021, og eventuelt ta kontakt med dem direkte. Utlysningene vil foregå fra nå og frem mot sommeren.

Les mer om DKS-LAB her.

Vertsinstitusjonene for 2021 er som følger:
Pikene på BroenNordnorsk KunstnersenterKunsthall TrondheimKunstbanken Hedmark KunstsenterFotogalleriet og Oslo KunstforeningTelemark Kunstsenter og Vestfold KunstsenterRogaland KunstsenterMøre og Romsdal KunstsenterBærum KunsthallAgder Kunstsenter og Kristiansand Kunsthall

Publisert

Sist oppdatert

Mer fra aktuelt

Gå til Aktuelt