Årsutstillingen til Tromsø

F.v.: Kurator ved NNKM Charis Gullickson; formidlingsleder i NK Marit Lønning Reiten; museumsdirektør ved NNKM Jérémie McGowan; og daglig leder i NK Lise Stang Lund. Foto: Kjetil Rydland
Like etter sommerferien fikk vi på plass en avtale vi har gledet oss til å fortelle om: Årsutstillingen for 2020 skal til Nordnorsk Kunstmuseum!

Norske Kunsthåndverkeres Årsutstilling er kunsthåndverkernes årlige høydepunkt og den største mønstringen av materialbasert samtidskunst i Norge. Den første utgaven av Årsutstillingen var på Lillehammer i 1975, og bortsett fra i 1981 på Tromsø Kunstforening, har utstillingen aldri vært lenger nord enn Trondheim. 

Ser fram imot utstillingen
Direktør for Nordnorsk Kunstmuseum, Jérémie McGowan sier det er en ære å få samarbeide med NK om utstillingen, men at det også absolutt er på sin plass. 

– Årsutstillingen er en nasjonal utstilling, og det er helt naturlig at den også finner sted på nasjonale arenaer i Nord-Norge, sier han.


Museumsdirektør Jérémie McGowan ved Nordnorsk Kunstmuseum. Foto: Marius Fiskum

 

Spennende fagmiljø
Lise Stang Lund, daglig leder for Norske Kunsthåndverkere, er glad for at Årsutstillingen utvider nedslagsfeltet sitt. 

– Dette er en veldig spennende og ny utvikling for oss som formidlingsarena. Nordnorsk Kunstmuseum har et veldig spennende fagmiljø som vi gleder oss til å samarbeide med. Museet har markert seg på en veldig positiv måte de siste årene, sier hun.


Daglig leder i Norske Kunsthåndverkere Lise Stang Lund. Foto: Ellen Lande Gossner

 

Fokus på materialbasert kunst
Nordnorsk Kunstmuseum og Norske Kunsthåndverkere samarbeidet senest om temautstillingen I Craft, I Travel Light, og vi gleder oss til enda en gang å skape en spennende og utfordrende utstilling sammen. Utstillingen var også en del av Nordnorsk Kunstmuseums satsing på kunsthåndverk.

– Vi fortsetter fokuset på materialbasert kunst framover med utstillingen Skjæringspunkter denne høsten. Derfor er vi veldig glade for at Norske Kunsthåndverkere vil samarbeide videre med oss. De er en inspirerende og kompetent organisasjon, og det er fantastisk at de nå retter fokuset mot nord, sier McGowan.


Bildet viser Outi Pieskis verk fra Temautstillingen i Tromsø i 2017. Foto: Kjetil Rydland

 

Norwegian Crafts vil også være en partner i utstillingen med ansvar for et internasjonalt seminar og besøksprogram for internasjonale gjester. Årsutstillingen vil åpne høsten 2020.

Tekst: Kjetil Rydland, Nordnorsk Kunstmuseum.