Red Fungus, fra visning på Contextile i Portugal 2022

2022

Bildene viser Red Fungus slik jeg viste den på den internasjonale biennalen Contextile, som fant sted i Guimarães, Portugal 03.09 - 30.10 2022.

Installasjonen ble også laget i en versjon for kunstfestivalen Greenlight District høsten 2021, der den ble integrert i trappeoppgangen i Telemark Kunstsenter. Fungus kan være en slags organisme som trenger seg ut og frem i de tilsynelatende kontrollerte omgivelsene. I forbindelse med Greenlight District  og temautstillingen SKOG, skrev Stephanie Serrano Sundby en anmeldelse i tidsskriftet Kunsthåndverk, der jeg synes hun beskriver verket ganske godt:

«Siri Berqvam sitt verk Fungus bærer også med seg en form for liv, men her er det soppen som agerer. Tekstilverket har helt konkret slått sporer i bankbyggets trapp og buler ut av den ene veggen, for så å bre sine blonde-hyfer utover rekkverket. Denne scenografiske effekten hvor vi som tilskuere trer inn i verket, understrekes ved at en av hyfene har sneket seg ut av et vindu og kan sees på fasaden utenfor. Soppens overtagelse av Telemark kunstsenter skaper assosiasjoner til forlatte hus eller byer, hvor katastrofer eller mangel på arbeidsplasser etterlater spøkelseslignende ruiner, som overtas og bebos av dyr og natur. Den grunnleggende melankolien som ligger i verket forsterkes også av den sterke rødfargen og detaljrikdommen i blondene, som gjør verket estetisk vakkert.»

Implantat

2022

Søm og broderi på tekstil
Verket er juryert til Norske Kunsthåndverkeres Årsutstilling 2022, som ble vist i Drammens Museum.
– Jeg har laget en tekstil kopi av et objekt i samlingsutstillingen «Gjenstander for livet» i Drammens Museum. Slik folkekunstnerne tidligere kopierte sine forbilder, ville jeg foreta en slags tidsreise der jeg som samtidskunstner kopierer de gamle folkekunstnerne ut fra mine forutsetninger og bakgrunn. Arbeidet er også en kommentar til dagens forbrukskultur, i grell kontrast til Norge anno 1700.

Summetone

2021

Bildene er fra utstillingen Summetone på Galleri Sagene Kunstsmie, Oslo. Installasjonen viser televerkets telefoner i ulike dekonstruertre versjoner, med elementer laget i sydd og brodert kunstlær. Det kommuniseres ut i en annen tid, gjennom en annen bølgelengde, ut i en annen dimensjon. Eller som Line Ulekleiv skriver i min katalog:

«Lenge bodde jeg i et kryptisk hus, fullt av idiosynkratiske arkiver. Fylt til randen av private historier kroppsliggjorde huset uviljen mot å kvitte seg med noe som helst. På loftet, som man nådde ved å stolpre opp en smal trapp med tekstiler presset inn mellom trinnene, var ulike tidslag kaotisk bunkret opp, med særlig omsorg for avlagte apparaturer – som den første støvsugeren på det norske markedet. De nå funksjonsløse delene, støvsugerslanger i klynger, lå på vent som støvete fossiler. Aldri mer vil de skinne av modernitet. Men det skumleste var likevel et telefonrør uten nummerskive festet til veggen. Når jeg snakket i hustelefonen, tenkte jeg ofte at et gespenst på loftet lyttet umerkelig. Kommunikasjonen ble potensielt spektral.»

Summetone på Galleri Sagene Kunstsmie 2021
 

Summetone detalj

Monolog 2019. Televerkets telefon, håndsydd skai

Fungus, Årsutstillingen 2019 KODE Bergen

2019

Fungus, Fra Årsutstillingen 2019 ved KODE Bergen

Installasjon, håndsydd polyester jersey og blonder.

 

Alle foto: Dag Fosse/KODE

Speleothem

2017

Speleothem. Fra utstillingen Død, dødere, dødest ved Møre og Romsdal Kunstsenter. Håndsydd og støpt blonde, heklet ullgarn

 

Speleothem. Fra Trondhjems Kunstforening 2019. Håndsydd og støpt blonde. Heklet ullgarn

Speleothem 2017. Håndsydd og støpt blonde