Sigrid Espelien arbeider med keramikk, tegning og med eventer i sin kunstneriske praksis. I sitt langtidsprosjekt Bjørvikaleire: Research fra en kunsthåndverkers perspektiv jobber hun med lokal blåleire som utgangspunkt for kunstnerisk research omkring den voksende bydelen i Oslo. Hennes største motivasjon for å jobbe med leire oppstår i dens møte og overlapping med andre fagområder som arkeologi, geologi, byutvikling, arkitektur og industrien.
Sigrid har keramikerutdannelse fra Glas- og Keramikkskolen på Bornholm og en master i keramikk og billedkunst fra Cranbrook Academy of Art i Michigan, USA.
Mjøstegl 2017
2017
Rundt Mjøsa lå det rundt 25 teglverk. Disse produserte tegl til oppbyggingen av Gjøvik, Hamar og Lillehammer. I dag finnes det ingen teglverk i Norge og det er heller ikke noe utsalg av blåleire hos leireforhandlerne.
Med dette som bakgrunn, opprettet Sigrid Espelien Norges eneste teglproduksjon over sommeren 2017. Med hjelp fra venner og familie gravde hun opp blåleire, bearbeidet leira, laget murstein, bygde vedfyrt keramikkovn og brente fra hagen til broren sin i Vardal i Gjøvik.
Blåleiretegl fra Vardal i Gjøvik, brent i vedfyrt ovn.
Murt sirkel av selvproduserte Mjøstegl med leire fra vardal, brent i vedfyrt keramikkovn.
Til bordet: pølseproduksjon, beholder, væskeoverføring, varmeregulering og lysproduksjon
2018
Med utgangspunkt i digitalarkivet til Mjøsmuseet har Sigrid sett på verktøy og beholdere som var å finne på de gamle gårdene i Mjøsområdet. Med denne inspirasjonen har hun laget fem gjenstander av brent, selvgravet blåleire.
Bjørvikabyggeklosser for voksne.
2016
"Bjørvikabyggeklosser for voksne" er en del av prosjektet "Bjørvikaleire: Research fra en kunsthåndverkers perspektiv"
60x30x10 cm
Pressformet 100% leire fra byggeplasser i Bjørvika, Oslo, printet tegning, Carrarramarmor, rå leire
Middelaldermat - Bjørvikaleire: Research fra en kunsthåndverkers perspektiv
2016
Studio M20 arrangerte åpent verksted og som en del av Bjørvikaleireprosjektet ble det servert middelaldermat fra middelalderboller laget av leire fra Bjørvika. Inspirasjonen til denne eventen kommer fra arkeologiske funn gjort av Norsk maritimt museum og NIKU i Bjørvika. NMM fant skår etter tyskimportert keramikk i ulike skipsvrak som stammer fra høymiddelalderen, rundt 1400-1500 tallet.
NIKU fant spor etter mat i forbindelse med utgravingene i Follobaneprosjektet og ut i fra disse funnene ble det laget en middelaldermatmeny.
Kunstverkene på dette nettstedet er opphavsrettslig beskyttet og er gjengitt med samtykke fra kunstneren / BONO. Bruk av kunstverk kan enkelt klareres hos BONO.