Sjeldne arter

2023

«Sjeldne arter»

Utstilling. Det gule huset. Holmen i Asker.

23. september - 22. oktober 2023

 

Jeg utforsker materialitet i objektene og hvordan man blir påvirket av det man tar på seg eller har rundt seg. Mine arbeider skaper en egen kontakt med den fysiske verden, vår forbindelse til materialitet, naturen, gjennom det vakre i materialenes form og farge men også hvordan materialer i oppløsning er et slags bilde på livets forgjengelighet.

 

Gamle håndverksteknikker fra modistfaget er sentralt i mitt kunstneriske arbeid. Jeg bygger opp og dekonstruerer med materialer, håndsøm, rasping og modellering. Jeg inspireres av formspråket og motsetninger i naturen fra kaos til orden: nettverk – tråder – røtter, overganger, materialer som går i oppløsning. Med disse kravene, som er bærbare skulpturer, kan man svøpe seg inn i noe som viser tilbake til jorden.

Utstillingen inngår i det pågående prosjektet 'Herbaratorium'.

«HATWALK – All the world’s a stage»

2019

Mona Strands 25 års jubileum som hattekunstner blir markert med:«HATWALK – All the world’s a stage»

«Hele verden er en scene», sa Shakespeare, «hvor menn og kvinner spiller sine roller». Mona fikk idéen en dag hun satt i atelieret; om 25 modeller på en rekke som går gjennom byen. I «HATWALK» vil Mona Strand vise frem 25 hatter og hodeskulpturer på 25 modeller for å markere sine 25 år som kunstner.
«HATWALK» starter klokka 14, lørdag 14. september, fra hatteatelieret i Bolteløkka Alle 10. Det blir fotosessions på utvalgte steder underveis. Torget på St. Hanshaugen (Knud Knudsens plass), vi fortsetter langs Waldemar Thranes gate med stopp ved trappa i Waldemar Thranes gate og Ulvetrappa (Ila-trappa) på Alexander Kiellands plass. Til slutt avsluttes det hele med en minikonsert med Kjersti Rydsaa som spiller «Quasi Improvisando» på strengeinstrumentet bass viola da gamba, over Tranen restaurant i KUL atelier.
Det vi har på oss viser hvem vi er. Vi uttrykker oss selv med det vi har på oss. Vi lager unike komposisjoner med farge, form og personlige uttrykk. Det har vært 25 år med «Slow Fashion»; unike, varige hatter i alle fasonger hvor hun har dyrket frem hver enkelt sin personlighet. Det har blitt nærmere 2500 hatter siden 1994. «HATWALK» har blitt til i samarbeid med utøvere fra design, foto, film, haute couture og musikk.
«Vi er noen år på jordas overflate. Hva gjør vi med livet vårt? Dere som har valgt å gå med hatt kommer til å få det morsomst i livet», sier Mona Strand.

Takk til samarbeidspartnere i «HATWALK’»
Ove Harder Finseth; haute couture / MOO Norway; vesker / Kjersti Rydsaa; kåper, musikk / Kristin Holthe; strikkedesign / Gunnar Fon; klesdesign / Gerd Brox; teatermaker / Marte Fæhn; grafisk design / Nils Petter Aaland; foto / Håkon Hoseth: foto / Mona J. Hoel; dogmefilm / Arild Berg; kunstnerisk medspiller

«HATWALK –  All the world’s a stage». Photo: Knut Bry / Art Director: Tora Uhre / Model: Tonje Aune Øyen

 

Design: Lucas Design, ved Marte Fæhn

Herbaratorium

2018

Mona Strand dyrker fram hvert hodeplagg slik en gartner pleier og dyrker fram sine eksotiske planter, hvor den langsomme prosessen er sentral for å komme fram til hver enkelt art. Prosjektet er en del av ‘slow fashion’ bevegelsen, langsomme klær, som er kritisk til bruk og kast samfunnet, i motsetning til ‘fast fashion’. Hun utvikler hodebekledninger som sjeldne arter hvor hvert menneske kan fremheve sin unike identitet. Siden hennes store installasjon ‘Veksthus’ på Kunstindustrimuseet ved Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design i 2014, har Mona Strand videreutviklet sine hodeskulpturer innen dette konseptet. Hodeplaggene er visuelle og tekstile undersøkelser i et grenseland av klær, tekstil, skulpturelle former og bærbare skulpturer. De er som sjeldne arter dyrket fram i et ‘herbaratorium’. Hodebekledningene er skapt i et tekstilt laboratorium i flytende overganger mellom naturlige og syntetiske materialer; silkeorgansa, viskose, fargebad, stivelser, tørkeprosesser, fløyel, wire, organiske planter, fiskeskinn, tørkede arter, silkebånd, blomsterteip, vokset tråd, kvister og kunstige planter. Disse er presset og omformet til et herbarium av tekstile former, som er stanset, preget, rullet, klippet, børstet, raspet, og slik modellert på nytt. Mona Strand viser på denne måten en ny bruk av gamle håndverksteknikker fra modistfaget. Utstillingen er en installasjon som viser både prosess og hodebekledninger. 'Herbaratorium' åpnet i Kunsthåndverkerne i Kongengs gate lørdag 5. mai kl 13. Åpning ved Wenche Lyche. Musikalsk innslag ved Kjersti Rydsaa. Installasjon gjort i samarbeid med Marianne Pedersen som også har vært samtalepartner underveis. Latinske titler på verk utviklet i samarbeid med Ingrid Holm Finseth. Tittel 'Herbaratorium' utviklet i samarbeid med Atle Wehn Hegnes. Takk også til inspirator Ove Harder Finseth. Utstillingens varighet: 5. mai - 3. juni.

Herbaratorium

Stamen Pendere (støvbærer hengende).

Argentus marinus (sølvfarget hav)

Herbaratorium

Herbaratorium

Herbaratorium

Herbaratorium, Plumosa cinera vintage (med fjær blek grå)

Herbaratorium

Herbaratorium

Herbaratorium

Herbaratorium

Herbaratorium

Impatiens eximia (kortvarig utvalgt)

 

Herbaratorium

Herbaratorium

Herbaratorium

Herbaratorium

Herbaratorium

Herbaratorium

Protection Aquarium

2017

Tekstil skulptur på kropp og hode, performance-samarbeid med musiker Kjersti Rydsaa og danser Maria Lothe, fotograf Håkon Hoseth, film av Lucas Fæhn.

Veksthus - 20 års hatteglede. Jubileumsutstilling i Kunstindustrimuseet

2014

På sitt 20 årsjubileum i Kunstindustrimuseet i 2014 viste Mona Strand virksomheten sin som et veksthus med kortreist småskalaproduksjon der lite går til spille: "Jeg tenker at jeg dyrker frem hver enkelt hatt, slik en gartner pleier og dyrker frem sine eksotiske planter", sier hun.

'Veksthus', Kunstindustrimuseet, 2014, Foto: Sandra Aslaksen

Detaljer fra veksthus

Hooked

2014

Hooked: Jeg jobber med filt som hovedmateriale i mine skulpturale objekter. I dette prosjektet jobber jeg med elementer som i utgangspunktet ikke har noen tydelig forbindelse. Mekaniske deler fra gamle redskap for verbal kommunikasjon – telefonen - og ullfilter opprinnelig ment som hodeplagg. Tingenes intensjoner er flyttet på gjennom små elementer som beveger seg fra et brukssted til et annet, og fra en tid til en annen. Disse elementene blir utviklet mer symbolsk til “redskap” for nonverbal kommunikasjon.

Hodeskulpturer

2013

I de skulpturelle hodebekledningene utforsker jeg det konseptuelle, det materielle og ulike former. De er visuelle og tekstile undersøkelser i grenselandet mellom tekstiler, formale eksperimenter og organiske skulpturer.

Konkylie, 2005

Dark Waves

2015

I de skulpturelle arbeidene utforsker jeg det konseptuelle, det materielle og ulike former. De er visuelle og tekstile undersøkelser i grenselandet mellom tekstiler, formale eksperimenter og organiske skulpturer.

Curled Leaf

Dark Waves

Museumsintervensjoner, installasjoner

2016

De siste årene har jeg blitt invitert til å lage utstillinger i Sverige hvor hatter har blitt integrert i museumsmiljø. Dette har vært på Livrustkammaren I Stockholm Slott i 2005, Näas Slott 2009, von Echstedska Gården på Värmland Museum2010, på Katrinetorp Landeri i Malmø i 2012, samt i Norge med installasjonen 'Riks' på Telemuseet høsten 2012 og på Telenor Fornebu i 2016. En utstilling på Nasjonalmuseet i samarbeid med seniorkurator Anne Kjellberg i 2014.

Katrinetorp Landeri, 2012

'Veksthus', Kunstindustrimuseet, 2014, Foto: Sandra Aslaksen