Lysning - Rjóður, og Fjell

2020

 

De siste årene har jeg arbeidet med store tegninger, som jeg tegner med tråd. Jeg broderer med hestehår og selvspunnet tråd i ull. Etter mange år i Norge gjør nå også skogens seg gjeldende og arbeidet får en helt annen fargepallett. Det har blitt utallige turer i fjellet og i skog og mark, hvor jeg sanker planter og andre vekster som jeg så bruker til å farge ull til mine broderte tegninger.

Naturen er en viktig kilde i mine arbeider og skogen, som også er blitt mitt element, er viktig her, både når det gjelder materiale, motiv og sanking av naturmaterialer til plantefarging. Utstillingen tar for seg trær, skogen med hogst, stubber, busker og kratt, en viktig del av økosystemet.

 

Bre og Fjellrekke

2018

Arbeidene mine har i det siste dreid rundt natur, og jeg har gått tilbake til naturskildringer. Jeg er opptatt av is og vann og de store forandringen som hender nå i naturen. Det siste året har jeg begynt med store tegninger hvor jeg broderer med selvspunnet tråd i ull. Jeg bruker den nyklippte ulla, blander fargen jeg vil ha, karder og spinner tråden som jeg mangler. Et ganske tidskrevende arbeid, men samtidig liker jeg håndverket og den tiden det tar å komme fram til et resultat Mine arbeider kretser om to hovedfelt – natur og kulturell arv og håndverkstradisjoner. Naturen i nord er også et omdreiningspunkt som den barske naturen på Island, Svalbard og fastlands Norge. Storheten og stillheten, lyset og klarheten på vann, snø og is er gjennomgående trekk i mitt kunstneriske uttrykk. Eldre håndverkstradisjoner som representerte nærhet mellom verket og håndverkeren, respekt for materialer og naturresurser og det tidskrevende aspektet som inngår i håndlagete arbeider, er grunnleggende konsept i arbeidet. Arbeidet blir til underveis mens jeg blander forskjellig farget ull som jeg så karder før jeg spinner den tråden som jeg ønsker. Hele tiden gjentar prosessen seg. Jeg bestemmer farge og tykkelse på streken, så spinnes nye tråder som jeg trenger for å brodere videre med. Til slutt tar tegningen form.

Kupler og søyler, broderte tegninger

2013

Etter et opphold i Roma, har jeg brodert tegninger med utgangspunkt i geometrisk former som bygger på kirkearkitektur i Roma. Kirkene er Pantheon, S.Lorenso, S.Ivo og San Carlo alle Quattro Fontane. Broderte tegninger, hestehår i ull.
Innkjøpt av fondet for kunsthåndverk for Nordenfjeldske.

Surtsey

2016

SURTSEY - den vulkanske øyen som kom opp av havet sør for Island i 1963- 65. Utbruddet varte i to år med jordskjelv og askefall. I to år vokste øyen og ble større, senere har havet brutt den ned og formet den. Et nytt land skapes, og etter hvert utvikles liv med planter og fugler. Utbruddets øredøvende bråk forstummet og stillheten råder.
Alt materiale, informasjon, kart og foto har jeg fått fra Náttúrustofnun Íslands, (naturhist.inst.)
Jeg bearbeider tegninger, kart og foto av øyen, fra de siste 50 år og slik den er i dag. Jeg broderer tegninger med hestehår i ull

og de vokser... Undir berum himni, Festspillene i Reykjavik, Island

2013

Under åpen himmel 2013 Festspillene i Reykjavik.
…og de vokser.. var arbeidets tittel og verket tok utgangspungt i to ting. På Island har ikke det vært et tema å beskjære trær, bare at de vokser og overlever vinteren har vært nok, men med varmere sommer trenger trærne å beskjæres. Den andre er at ofte, i skogen, merker jeg meg steder som jeg ønsker å finne igjen. Jeg fletter og vever sammen greiner eller legger greiner på bakken i ring. I arbeidet ..og de vokser.. har jeg beskjært trær i en park midt i Reykjavik. Greinene har jeg brukt i en skulptur, hvor jeg har lagt ned og tvinnet dem i en sirkel.. Utstillingen varte hele sommeren og skulpturen og naturen rund, forandret seg under tiden.

Himinhvelfing - Firmament

2016

Til en utstilling i Hallgrimskirkja på Island jobbet jeg med kupler fra flere kulturområder en Europa, jeg broderte tegninger med hestehår og silke i ull, 150cmx150cm. Utgangspunktet er Pantheon i Roma, som er bygd som et hedensk tempel og forandret i en katolsk kirke. Som islamsk arkitektur valgte jeg Turba sitta Zubaydai Irak og kuppelen fra India lagde jeg ut fra et mønster jeg ofte så i hinduistiske templer og slott der. De tre kuplene representerer de tre store verdensreligionene.
På utstillingen viste jeg også tegninger av søyler i europeiske kirker, selve bære elementet.Hestehår i ull, 72cmx72cm.

Fuglafit - "ta av"

2018

Behind the North Wind, Safnasafnid på Island. Utstillingen var ute i hagen ved museet og vi tok utgangspunkt i museets samling av gamle leker. Min vinkling var barndommens lek som også hadde tilknytting til tekstil. Fuglafit eller Ta av, som det heter på norsk, er en lek som finnes over hele verden og i de fleste folkegrupper og -stammer.
Dette kan være en enkel lek som krever lite annet en en tråd og gode fingerferdigheter, men man kan også lage meget innviklede og vanskelige figurer. Det var bare å finne fram tråden/løkken og sette i gang.
Jeg valgte ut 4 figurer som jeg forstørret opp i ca 2-3 m, brukte fargesterke tau som jeg knyttet og festet, hengte og strammet fra bakken og opp i trærne.