Den gjenstridige tråden

2022

Sommerutstilling 2022 - Rana kunstforening, Moment, Mo i Rana.

15. mai - 21. august 2022.

Den gjenstridige metalltråden er tvunget inn i et stramt mønster. 

Samtidig lever den «sitt eget liv» på grunn av miljø og ytre påvirkning.

Lillian Erlandsens vevde objekter blir til gjennom stødig håndverkspresisjon og inspirasjon fra Mo i Ranas industrihistorie. Hun eksperimenterer med gjenstridige metalltråder i veven og hun bruker naturens brutale påvirkning som utfordrer styrken og forgjengeligheten i materialene hun benytter. Metallet har sin egen energi og hun har oppnådd en egenart i kunsten uten å miste særpreget i den tradisjonelle teknikken. 

I likhet med Edvard Munch som lot arbeidene sine stå ute for å «modnes», utsetter Lillian metallet og tekstilene for vær, vind og andre ytre påvirkninger slik at de ruster eller endrer karakter. Slik taler det røffe uttrykket hennes også om tidens tæring og tekstilmaterialets utsatthet. 

Det kan være vakkert, som det vakre i det forgjengelige.

 

 

 

På MOten

2019
På MOten
Helgeland Museum:
70-tallet tilbake på catwalken!
70-tallet er tiåret da det meste ble lov - miniskjørt, slengbukser, vintage, sterke farger og platåsko. Smal oppe og vid nede. Viltre smykker og flagrende skjerf, militæreffekter og platåsko, t-skjorte og genser. 70-tallet er individualitetens tiår.
Med de store ungdomskullene ble alt ble så merkbart her på Mo. Det kom motebutikker, platebutikker og ungdomsklubber. Musikklubben Bleakhouse gikk for fullt. Store band som Prudence, Familly og Savage Rose besøkte byens musikkscener. Det snakkes om ungdomsopprør, motkultur og politisk radikalisering. Mo blir en del av visebølgen. Det reises, på Interrail og til Troilltampen. En gryende kvinnebevegelse er i emning, miljø settes på dagsorden og det mobiliseres mot Vietnamkrigen. Hår får gro. Verdensomspennende strømninger blir snart ble fanget opp av de store motehusene. Motebildet når også småbyene på Helgeland.
En smakebit av dette - filtrert gjennom ranværingsjenta Lillian Erlandsens øyne og fingre, kommer snart på Rana museum. Lillian tegnet og sydde sine egne klær. Hun hadde fagutdannelse i vev og søm, og var inspirert av trendene i Europa. Noe av klærne hun sydde har hun gitt til Rana museum, noe har hun tatt vare på selv. Hun har nå satt sammen dette til en fargesterk og stilsikker kolleksjon - på catwalken i Rana museum!

Havmannutstillingen

2016

Årets Havmannkunstner 2016 - Lillian Erlandsen

Separatutstilling - Rana Kunstforening

Innkjøp Norsk kulturråd/Nordnorsk Kunstmuseum, 2006

2006

Innkjøp av Norsk kulturråd/Nordnorsk Kunstmuseum

Korrosjon 1, 2 og 3

Del av vandreutstillingen "Objekter: Tradisjon og fornyelse". SKINN - samorganisasjonen for kunstformidling i Nord-Norge.

Innkjøp Kunnskapsparken Mo i Rana

2006

Innkjøpt av Kunnskapsparken Mo i Rana

Henger på Campus Mo i Rana

Jernverk 2006

Naturkunst i Telemark

1999

Workshop v/Institutt for Romkunst og Nome kommune.

Kunstnerisk leder Alfio Bonanno.