"Gradvis og Kontrollert".

2020

Koronatrøyene er mine kommentarer til koronakrisen. Det er min tolkning av media, nyhetene og det myndighetene påla oss. De er mine reaksjoner og refleksjoner i en ekstrem og usikker tid. 

Det var mye nytt å forholde seg til i starten; få alle nordmenn hjem fra utlandet (min datter oppholdt seg i Peru og fikk store problemer med hjemreisen), karantene, hytteforbud, to meters avstand, en meters avstand, helseapp, kø til avfallsdepot, hjemmekontor, annerledes 17. mai- feiring, Norgesferie, gradvis og kontrollert tilbake til det normale, ny nedstengning, munnbind, ingen alkoholservering i det offentlige, ingen julebord, forvirrende retningslinjer, nasjonale retningslinjer, lokale retningslinjer, Brexit, nedstengning for tredje gang. Oppe i alt dette kom det amerikanske valget som en uvirkelig forestilling, med Trump i hovedrollen. Med unntakstilstanden som bakteppe, har jeg med et snev av humor og i kronologisk rekkefølge, laget denne serien av trøyer. Jeg valgte trøyer fordi de har en streng form og er et markant klesplagg. Kommentarene har jeg skrevet på engelsk, som forøvrig er mitt andre morsmål, fordi valget var amerikansk og for å understreke at pandemien (krisen) er verdensomspennende.

"Don´t lose your marbles".

"Social distancing".

"More trees, less assholes".

"Switch off your brain".

"When you find out your normal daily lifestyle is called quarantine".

"17 mai, 1 meters avstand".

"Det blir en annerledes 17 mai".

"Tilbake til det normale".

"No brain no headache".

" Fluent in total bullshit".

"Grab em by the pussy".

"I´m taking it myself".

"Bored".

"Det blir en annerledes jul", sitat Bengt Høye.

"Merry fu*king Christmas".

"our policy is have our cake and eat it", sitat B.Johnson

"Good luck".

"Good riddance to bad rubbish". 

"Bon voyage".

"2020 Cancelled".

"Medgang Avler Motgang".

2020

Hvem er egentlig Siv Jensen? Hun er en markant politiker som brukte leppestiftkjolen under valgvaken, som et frekt og modig budskap. Mediene fremstilte henne negativt og raljerte over kjolen. Reaksjonene uteble ikke. (Se Se og Hør under). 

Jeg opplever Siv Jensen som hardt arbeidende, godt forberedt, tøff og uredd. Hun fremstår som en tydelig politiker, er prinsipiell, engasjert og tørr å utfordre makten og pampene. Jeg vil respektere henne, men tar avstand fra hennes politiske syn i mange saker. 

Kofferten er en respons fra tiden da Siv Jensen gikk av som finansminister.

 

Hvordan forbereder man seg når man skal forlate sin regjeringspost? Man pakker sammen sakene sine. Kanskje faller det ut noen lik fra skapet?

 

Hva har Siv Jensen i kofferten? En koffert på reise sammen med sin eier og hvor innholdet gjenspeiler eierens identitet, uten at vi får vite hva innholdet egentlig er.

Jeg har laget en nostalgisk koffert med min tolkning av hva den kan inneholde. Jeg ønsker Siv Jensen lykke på reisen, hvor hun kan kose seg i den myke pysjamasen, (eller i det lekre undertøyet), med tøfler, en god bok, den store konfektesken fra Erna, parfyme, og nok penger i portemoneen.

"Medgang avler Motgang", Sivs avgang som finansminister.

Detaljer Sivs koffert, "Medgang avler Motgang".

Detalje Sivs undertøy med leppestiftmønster fra "Medgang avler Motgang".

Detalje konfekteske fra Erna, "Medgang avler Motgang".

"A blessing in disguise".

2017

Livet er så full av tilfeldigheter. Mens jeg arbeidet med tøffelprosjektet opplevde jeg følgende situasjon. Jeg stod i kø i en innvandrerbutikk da en tydelig påvirket ung narkoman ba meg om å kjøpe et par tøfler til henne, de kostet 50 kroner. Utenfor butikken høljet det ned og det var rundt 3 grader kaldt. Hva skulle hun med de tøflene? I ettertid har jeg tenkt at det kanskje var symbolet på tøflene hun trengte, det som assosieres med tøfler nemlig varme, hygge, trygghet, noe man tar på seg når man kommer hjem. Alt det som denne kvinnen tydeligvis manglet.

Same shit different wrapping

2016

Jeg har laget en serie med skjorter som representerer norske tradisjoner.
Fiske, sport, skogsarbeid, religiøse høytider, nasjonal høytid, matauk, ferier osv.

Lost in Norway

2016

Kofferten som objekt er interessant fordi det er en beholder som kan inneholde nesten hva som helst. Den kan bæres rundt, den er og kan være hvor som helst, den finnes over hele verden. Kofferten er i bevegelse og på reise sammen med sin eier og vil derfor alltid gjenspeile eierens identitet og det travle samtidsmennesket. Noe de har gjort til alle tider. Kofferten assosierer kanskje først og fremst reising, ferie og fritid, men den kan også symbolisere flytting og flukt, til og med terror. For noen blir kofferten den nærmeste ”hjem” man kommer. Kofferten som objekt kan også være gjenstand for nostalgi og drømmer. Min identitet er delt mellom flere land og jeg har vært mye på flyttefot, også som liten, erfor er jeg kanskje ekstra opptatt av de helnorske symbolene, som bunaden, rosemaling, fisk, skigåing, erkenorske dyr og natur etc. Men ikke uten ironi og humor.

"Jakten på den norske kulturarven".

2016

Arne Treholt koffert

2012

Arne Treholt var byråsjef og pressetalsmann i Utenriksdepartementet da han i 1984 ble arrestert og dømt til 20 års fengsel for spionasje til fordel for Sovjetunionen og Irak. Under en ransaking av Treholts leilighet i 1983 skal det ha blitt funnet store mengder med penger i en stresskoffert (Pengebeviset), og ifølge POT (Politiets overvåkingstjeneste) også avfotografert. Dette er tidligere bestridt av Treholts tidligere forsvarer og mangeårige advokat, Arne Haugestad. Sannheten om innholdet i Arne Treholts koffert ble aldri offentliggjort. Jeg har fantasert om hva den kunne inneholde. Visse elementer i kofferten brukes ikke mer, som for eksempel luftpost, kassettbånd, USSR opphørte, sekssifret telefonnummer, Globoid, osv.