"Nærmere deg" med kunstnerduoen IOMAKA, 18.januar-3.mars 2020 på Oppland Kunstsenter

2020

IOMAKA er en kunstnerduo som består av Ingrunn O. Myrland og Ann Kristin Aas. De har gjennom flere år laget utstillinger sammen basert på felles interesser og tematikk. IOMAKA er opptatt av historiefortelling; om å skape opplevelser av å gjenkjenne noe, som en erindring eller en lagret erfaring.

Utstillingens tittel, NÆRMERE DEG, indikerer empati og et ønske om å leve seg inn i – eller forsøke å forstå, å komme nærmere noe eller noen. Både Myrland og Aas har undersøkende praksiser der vi kommer nærmere naturens former, tid, kvinnehistorie, materialitet, de store linjene i vår egen tid som feminisme og klimaendringer, og de små detaljene, kvister , løv og uttørkede vepsebol. Verk, som åpner eksistensiell tematikk knyttet til hvordan livet og døden er sammenfilteret og gjør alt forgjengelig. I utstillingen møter publikum tvetydige bilder, objekter og rominstallasjoner gjennom ulike uttrykk og formater.

Verket "Vær meg nær" er et tekstilportrett av kunstnerens mormor.

Teknikken er håndklipte tekstiler som limes og håndsys på mørkt underlag. Arbeidet er 180 cm i diameter.

Detaljbilde av "Vær meg nær" (2020)

Verket "Forbindelser" er en rominstallasjon bestående av fire forvokste kleshengere som holder oppe lange tekstiler i duse pasteller. Tekstillengdene møtes i en fletteaktig knute før hver lengde ender ut i store hanskeformer, tilsammen åtte kjempehansker som hver og en måler 1 m rundt "håndleddet" . Tekstilene måtte tilpasset omgivelsene og er derfor delvis sydd sammen på stedet.

Hendene er essensielle i denne installasjonen. Hendene symboliserer handling, nærhet, aktivitet og kunnskap;

- vår fysiske tilstedeværelse med og i våre omgivelser representert gjennom hendene, vår viktigste forbindelse til den taktile sansen.

Verket "Fader vår" (veggteppe, dørkarm med gardiner) er laget med utgangspunkt i et bilde av kunstnerens farmor, avbildet i et intimt øyeblikk på sengekanten. Arbeidet er et veggteppe hvor fargeflatene er gjenbrukstekstiler hvor motivet bearbeides som en tegning, overføres på tekstilene, håndklippes, limes og håndsys på mørkt underlag.
 

Verket "En form for samtale" består av en serie tekstilobjekter plassert på hyller bestående av gamle bøker, i en avstemt fargecollage.

Den lille installasjonen "Savn" består av en dameskjorteskjorte med innsydd detalj, som henger på en gammel kleshenger. Teknikken er maskinsøm, og tekstilflatene festes lagvis og danner en topografisk tegning, som et landskap innover i skjorteflaten.

Vegginstallasjonen "Parametriske erindringer" består av mange maskin sydde og håndsydde enkeltdeler som settes sammen som et stort byggesett av former på veggen. Formene kobles sammen med snøre og metalldetaljer som skaper et nettverk av linjer og skyggespill på veggen.