Collaboration

2019


COLLABORATION 

Verket « Collaboration" startet ved oppdagelsen av gamle treformer, formet som hule skall, i en bekk i skogen der jeg bor. Jeg gravde de opp, og satte de i stand. Forrige eier av stedet her jeg bor fortalte at han hadde fått endel treverk fra Hadeland glassverk en gang, og antok at de kom derfra. 
Jeg ønsket å fylle formene med nytt liv, og fikk hjelp til dette av glassblåser Pål Roland Janssen. Noen av glassformene er fylt med mosebiotoper fra den samme skogen hvis former hvilte på, som er forseglet med trekorker. Inni disse oppstår det egne økosystem. Bakteriene i mosen spiser de døde plantedelene og bryter ned oksygenet som frigjøres av plantene, og gjør det om til karbondioksid, som er nødvendig for fotosyntesen. 

Collaboration er ett samarbeid mellom materialer, former, mennesker og natur - over tid. 
I naturen er det mange milliarder deltakere som gir og tar. Det er naturens egen intelligens, som inn og utpust. Vi mennesker har lenge glemt å puste ut, eller gi tilbake til naturen. Jeg ønsker å vise dette fine kretsløpet i disse formene.

Inspirasjonen til mosebiotopene  har jeg fra  David Latimer som i 1960 plantet en bitteliten hage inni en stor glassflaske og forseglet den. Det selvforsynte økosystemet har blomstret i nesten 60 år.