Rodd fiske

2019

Antatt høstutstillingen, Statens kunstutstilling 2020

Verket er inspirert av et forlis min sjøsamiske bestefar opplevde på 50 tallet. Etter endt sesongfiske lå sjarken i Skjervøy havn, og ble kjørt i senk av båten M/S Salangen midt på natten. De våknet opp i havet og greide så vidt å komme seg til land. Båten sank med hele lotten. Siden de forliste i egen kommune, selv om det var langt hjemmefra, dekket ikke forsikringa nye klær og kost. De måtte på bygda og be om hjelp. En av mange historier om det harde kystlivet nordpå.

 

Skulpturen har et røft uttrykk og skal gi mulighet til undring og refleksjon, samtidig som den forteller en sterk historie. Dette er en av mange historier om det harde kystlivet i nord. Samtidig er det et viktig symbol på levd liv. Det ligger mange rester av båter og naust i fjæra som forteller om et liv nordpå som forsvinner.  Jeg arbeider med vage minner, spor og historier som har forsvunnet. Arbeidet formidler det sårbare, men også det seige og sterke.

Rodd fiske i Friluftsgalleriet

2022

I juli 2022 ble skulpturen Rodd fiske avduket i Friluftsgalleriet i Bø i Vesterålen. Den er 7 meter lang, i to deler og laget i Cortenstål. Den er plassert 50 meter ut i havet, og vil bli påvirket av tidevannet, vær og vind. Rodd fiske er i fortid og formidler en kysthistorie i generasjoner. Rodd fiske er en fortolkning av et skipsforlis i 1954, men formidler vår felles kysthistorie.

Rodd fiske i midnattsol

Foto: Robin Olaisen

Sveising av fundamentering Rodd fiske

Rodd fiske

 

Rodd fiske i sen julinatt

Rodd Fiske i Friluftsgalleriet i Bø i Vesterålen

Rodd Fiske i Novemberlys

Foto: Robin Olaisen

Rodd Fiske i Nordlys

Bærkraft II

2022

Antatt Norske kunsthåndverkere Årsutstillingen 2022, Innkjøpt av Oslo kommunes kunstsamling 2022

Små hendelser kan sammen fortelle om en sjøsamisk kultur som nesten er borte. Som jente plukket min bestemor tyttebær en hel høst for å få råd til å kjøpe sine første par sko. Dette var i Kvænangen på slutten av 1920 tallet. Hun hadde kommager som fottøy, da hun gikk to mil hver vei til skomakeren for å få målt foten. Denne turen tok hun tre ganger før skoene var ferdige, betalt med tyttebær. 

U(r)rett

2023

U(r)rett er en kommentar til kvotereguleringene som i særlig grad rammet fjordfisket og sjøsamene. «Reguleringene har i særlig grad rammet utøverne av det konvensjonelle fjordfisket, der sjøsamene i enkelte områder utgjør et flertall, og har vært beskrevet som et av de sterkeste anslag mot samisk kultur i tiden etter den offisielle fornorskingspolitikken.» (Norges institusjon for menneskerettigheter, 2016). 

Verket U(r)rett er en kommentar til dette. Tittelen har en dobbel betydning. 

Verket er innkjøpt og er illustrasjon i rapporten Sannhets- og forsoningskommisjonen overleverte Stortinget 1. juni 2023.

 

U(r)rett utstillt i Eidsvollsgalleriet, Stortinget

Flyt

2023

Verket Flyt er en fortolkning av de gamle garn flyterne i glass/tau, som holdt garnet flytende i havet. Flyt er kommentar om en tapt næring i sjøsamisk kultur – en refleksjon om at det er små deler igjen av en kultur vi har et ansvar å løfte frem. Her i et skulpturelt uttrykk.   

Naust i nord

2020

"Naust i nord "  2019

Antatt  Nordnorsken, Den Nordnorske kunstutstilling 2020. 

Jeg har hatt et sterkt ønske om å undersøke min sjøsamiske bakgrunn på morsiden. Jeg vokste opp med sterk tilknytning til mine besteforeldre i Nord-Troms. Fornorskningen satte dype spor. I voksen alder har jeg funnet ut mer om min bakgrunn til tross for fortielsen. De snakket aldri om sin bakgrunn, selv om jeg oppdaget at bestemor både forsto og snakket samisk. I gjenreisinga etter krigen, bygget bestefar opp et naust med enkle midler. Naustet ga beskyttelse til menneske, båt og bruk.  I dag er det ikke mye igjen av dette byggverket, som var en naturlig del av min barndom. Når storm og uvær bryt som verst, slites treverket. Mange gamle naust blir ikke tatt vare på.

Jeg ønsket å lage en skulptur som et minne om det harde fiskerlivet nordpå. Uttrykket er røft. Grove linjer og rustikk overflate, der vær og vind har påvirket «treverket» i årtier. Det var viktig for meg å skape et reint og ærlig visuelt uttrykk. Skulpturen Naust i nord forteller en historie om et fiskerliv langs kysten, og i så måtet er naustet et sterkt symbol. Jeg ønsker å gi heder og ære til levd sjøsamisk liv.