''Å Hele'' Nr 5

2020

''Å Hele'' Nr 5 på Høstutstillingen 2023. Statens 136 Kunstutstilling.

''Å hele''

2023

''Å hele'' nr 1 og 2 er innkjøpt av Nordnorsk kunstmuseum 2023. De stilles ut under utstillingen ''Gaba'' – Kvinnelig skaperkraft på NNKM 10.03.23 – 18.02.24. Gaba er det nordsamiske ordet for en dyktig kvinne som har spesielle kunnskaper og ferdigheter og stor kløkt – en kvinne med skaperkraft. Denne utstillingen presenterer verk av nålevende kunstnere. Noen identifiserer seg som samiske, andre som nordnorske. Alle kunstnerne forteller historier gjennom materialbaserte objekter med sterk til knytning til nord, enten det er steder ved kysten eller i innlandet. Alle har gaba-kraften.

Charis Gullickson (NNKM)
Irene Snarby (kuratisk rådgiver, freelance)

 

Foto: utstillingen ''GABA'' Kvinnelig skaperkraft, Nord Norsk Kunstmuseum, 2023. 

''Å hele''

2022

År 2019 reiste jeg til et nytt sted, en berbisk landsby, Assersif i Marokko. Jeg traff to veversker, Zaina Amoumer og Kalija El Kabous, som vevde tepper av gjenbruksmaterialer fra klær og tekstiler. De viste meg en gammel vev og ulltepper som forrige generasjons berber-kvinner hadde laget ved å knyte ulltråder. Veven bestod av grener fra det tradisjonelt mytiske og hellige treet Argan, som vokser i landsbyen. Ulla stammet fra sauene som beitet der for 50 år siden. I dag er det ingen som knyter slike ulltepper i landsbyen lengre. Denne gamle tradisjonen har jeg nå tatt i bruk. En ung gutt ga meg helt ren hvit ull, ferdig karret og spunnet til tykke tråder. Bestemoren hans hadde tatt vare på ulla fra forrige generasjon. Jeg klippet lange garntråder, og tegnet markeringene i renningen. Sammen farget vi ulla av hennablader. Zaina og Kalija satt på gulvet og vevde innslag og knyttet trådene. I samarbeid, uten felles språk, skapte vi materialene til mitt videre arbeide med skulptur.

Da jeg bearbeidet materialene, ved å brette, pakke inn og knyte sammen, følte jeg nærhet, kjærlighet og omsorg til formene jeg kom frem til. Jeg hadde nylig opplevd en stor sorg. Denne prosessen med materialet, møtet med den unge gutten, berber-kvinnene og deres tradisjon - og min prosess med sorgarbeid, handler om å omfavne, og å gjøre noe helt, ''Å hele''.

''Å hele'' Utstilling ''Killi Olsen & Venner'', KUK i Tronheim 2022

Gjenbruksrevolusjon

2017

Gjenbruksrevolusjon – kreativ transformasjon av gamle klær. De nye kreasjonene fungerer som relasjonsskapende objekter for livsstil og miljøbevissthet. Prosjektet jobber med en konkretisering av den grønne bølge med fokus på gjenbruk. Gjenbruksrevolusjonen er en protest marsj, en interaktiv parade mot bruk og kast samfunn under åpningen av samisk 100 års jubileet, Tråante i Trondheim, Harstad Festpillene og i Mehamn under Mehamn dagene. Her deltok Miljøagentene, Natur og Ungdom, Fremtiden i våre hender og publikum med paroler.


 

''Gjenbruksrevolusjonen'' under Mehamn dagan i Mehamn.

Redesign kafe

2015

DIY – Do -It- Yourself har vokst til å bli et sosialt konsept med folk som deler ideer, design, teknikker, metoder og ferdige prosjekt med hverandre. Redesign Kafe er en interaktiv installasjon, et møtested der publikum oppfordres til DIY og være med i debatten om bruk og kast av klær. Kafeens meny har Diy- Kit poncho for salg og publikum kan benytte kafeens symaskiner gratis. Redesign Kafe var en del av vandre utstillingen Sami Contemporary exhibition, Korundi Rovaniemi, Nordbotten Museum, Luleå, Den Norsk Ambasaden, Berlin og Samisk Kunstnersenter, Karasjok. 

 

''Redesign Kafe'' vandreutstilling; Sami Contemporary exhibition, Korundi Rovaniemi

Sami Contemporary exhibition, Den Norske Ambasaden, Berlin

Tivoli Redesign

2009

I kunstboken Tivoli Redesign presenterer Charlotte Nilsen sin kleskolleksjon med fokus på redesign av brukte klær. Elementer fra ulike klær demonteres og settes sammen til nye komposisjoner. Uttrykket blir en hemningsløs ''sampling'' i stilepoker fra 70-tallet og frem til i dag. Bånd og rysjer gir en direkte referanse til holbien, rysjen nederst på den samiske kofta. Gjennom en kunstnerisk prosess viser hun hvordan du med enkle grep og midler kan redesigne plagg med ditt eget særpreg.

Boken ble antatt til den 64 NordNorske vandreutstilling, ''Nordnorsken''.