Nord

2019
I 2018 startet jeg et fireårig prosjekt basert på de fire himmelretningene, hvor hvert år blir dedikert til én servisekolleksjon. Hver serie henter inspirasjon fra de forskjellige geografiske regionenes matkultur, lanskap og håndverkstradisjoner. Serviset Nord ble påbegynt i 2019 og er ennå under produksjon. Nord består av utelukkende dreide objekter i hvit og sort stengodsleire. Hvert objekt er dekorert og teksturert for hånd med innfarget engobe som alluderer til grov stein, bjørketrær og de kalde viddene i nord. Formspråket gjenspeiler de lukkede, konvekse formene funnet i tradisjonelt samisk kunsthåndverk, Duodji, da særlig den mye brukte trekoppen Guksi laget av utskårne rikuler. Summen av disse referansene til natur og kunsthåndverkstradisjon er et servise tilpasset for den rustikke matkulturen i Skandinavia og verdens nordlige regioner. Nord består av tallerkener til kjøtt, grønnsaker og brød, skåler for gryter og supper og selvsagt den helt uunnværlige kaffekoppen som trygt hviler i hendene under bruk.

Nord (2019)

Nord (2019)

Kopper, Nord (2019)

Nord (2019)

Liten skål og lunsjtallerken, Nord (2019)

Lunsjtallerkener, Nord (2019)

Nord (2019)

Øst

2018
I 2018 startet jeg et fireårig prosjekt basert på de fire himmelretningene, hvor hvert år blir dedikert til én servisekolleksjon. Hver serie henter inspirasjon fra de forskjellige geografiske regionenes matkultur, landskap og håndverkstradisjoner. Serviset Øst ble ferdigstilt i starten av 2019. Øst består av både dreide og håndbygde objekter i sort og hvit stengodsleire, dekorert i et variert utvalg av selvutviklede glasurer. Både form og farge er benyttet for å skape intensjonelt unike objekter med hentydninger til japanske fyringsteknikker som raku og filosofier som wabi sabi, som verdsetter kvalitetene i det uforutsigbare og uperfekte. Med østlig keramikktradisjon og matkultur som utgangspunkt tar denne serien sikte på å tilrettelegge for store matopplevelser i store, sosiale settinger. Dreide skåler i alle størrelser, håndbygde spisepinnestøtter, skjeer og serveringsfat, kopper og sakesett skaper et særegent lerret for mengder av forskjellige matretter og drikker. Se mer: https://www.charlotteladegaard.com/#/ost-2018/

Øst (2018)

Foto: Helena Krekling

Medium skåler i hvit stengodsleire med fire silkematte glasurer, Øst (2018)

Foto: Helena Krekling

Ramenskål, spisepinnestøtte, ramenskje, smårettsfat, små skåler og sakekopp i  sort og hvit leirgods og forskjellige glasurer, Øst (2018)

Foto: Helena Krekling

Langhalsede vaser i sort stengodsleire, Øst (2018)

Foto: Helena Krekling

Øst (2018)

Foto: Helena Krekling

Smårettsfat i sort stengodsleire med silkematt grønn glasur, Øst (2018)

Foto: Helena Krekling

Ramen-skjeer i sort stengodsleire med blank blå/grønn glasur, Øst (2018)

Foto: Helena Krekling

Medium skåler i hvit stengodsleire med fire silkematte glasurer, Øst (2018)

Foto: Helena Krekling

Små og medium skåler i hvit og sort stengodsleire med forskjellige silkematte og blanke glasurer, Øst (2018)

Foto: Helena Krekling

Sakesett i hvit stengodsleire med fire silkematte glasurer, Øst (2018)

Foto: Helena Krekling

Smårettsfat i sort stengodsleire med silkematt blå glasur, Øst (2018)

Foto: Helena Krekling

Øst (2018)

Foto: Helena Krekling

Espresso og cappuccino-kopper

2019
Espresso og cappuccino-kopper laget i samarbeid med norgesmester i baristakunst 2016, Lise Marie Rømo, ved Kaffa Oslo. Dreid hvit stengodsleire med grønn/blå glasur i to størrelser, 80 ml og 130 ml. Koppene ble benyttet av Oslos regionsmester 2019, Aleksander Monsen, i Norgesmesterskapet i Baristakunst 2019.

Hvit stengodsleire og grønn/blå glasur. To størrelser, 80 ml og 130 ml.

Hvit stengodsleire og grønn/blå glasur. To størrelser, 80 ml og 130 ml.

Hvit stengodsleire og grønn/blå glasur. To størrelser, 80 ml og 130 ml.

Alexander Monsen, finale i NM Baristakunst 2019

 

Cappuccino og espressokopp, NM i Baristakunst 2019

Cappuccino og espressokopp, NM i Baristakunst 2019

Cappuccino og espressokopp, NM i Baristakunst 2019