Siden 1983 har jeg vevet mine tepper og dekket flatene med mønster og farger av ulike slag. Jeg ser mønster overalt; strukturer, repetisjoner og rekonstruksjoner. Mønstre blir bearbeidet og omdannet til nye uttrykk, tidsmessige og tidløse, for deretter å bli materialisert gjennom den nitidige prosessen det er å veve tepper. Tepper for vegg og tepper for gulv. Tepper til offentlig utsmykking og tepper for privat bruk. Røff kvalitet, vitale farger og store formater må kunne sies å kjennetegne verkene mine.
ARVESTYKKER
2018
ARVESTYKKER er et pågående prosjekt. Telemark har sterke tradisjoner på ulike områder innen folkekunst og alle kjenner vi bunadene herfra, frodige og fargerike. Strømper, skjorter, band, jakker, kvarder og stakker, alt rikt dekorert. I serien ARVESTYKKER har jeg har latt meg fascinere av den vakre rosesaumen i utallige varianter, og spesielt på strømpene til beltestakken. Strømpene er som regel overdådig dekorert med broderier på utsiden av leggen i fantastiske fargekombinasjoner på sort vadmel. Den samme frodigheten gjelder også skjortene, men da brodert på hvit lin. Den vakre rosesaumen vil jeg gjerne vise fram ved å veve den i min variant, store tepper for vegg. Serien ARVESTYKKER er en hyllest til kvinners skapende arbeid, deres tid og tålmodighet, og den overfloden disse broderiene representerer i den tekstile folkekunsten.
RANKE / VINE, Cordis Prize for Tapestry, Edinburgh 2019
VEVD ROSESAUM 190 x 430 cm Bø sjukeheim 2015
SKYBRAGD
2014
SKYBRAGD 2012 – 2014
Idegrunnlaget går tilbake til min første reise til Kina i 2002, hvor jeg ble utrolig fascinert av søyler og flater som var hugget i marmor. Først og fremst var det alle de ulike skyformasjonene som fanget min interesse. Under arbeidet gikk tankene tilbake til studietiden og et besøk på Kunstindustrimuseet hvor det ble vist gamle, vevde putetrekk med skybragdmønster.
Det er utgitt et særtrykk av ”By og Bygd” fra 1969, ”Från granatäpple til skybragd”, skrevet av Ernst Fischer. Her beskriver han mønstrets vandring fra Orienten til Skandinavia.
Agnes Geijer skriver også i sin bok ”Ur textilkonstens historia” at disse granateple / palmettmotivene har sin opprinnelse fra en lotusblomst i profil, som vi eksempelvis ser den på kinesiske silkestoffer.
Og da er jeg tilbake til mitt utgangspunkt, Kina.
GALLERI SOFT Oslo 2014, SKYBRAGD jade 245 x 245 cm
GALLERI SOFT Oslo 2014, SKYBRAGD rød 245 x 245 cm
ARTAPESTRY4, Textile Kultur Haslach, Østerrike
REPETISJONER
2011
REPETISJONER 2008 - 2011
En lek på rutepapir. Jeg velger selv begrensningene. Innenfor disse undersøker jeg utallige variasjoner av farger og form. Uorden blir til system, flaten komponeres og mønstre dannes. Dette gir derfor den serielle gjennomgangen av uttrykksmulighetene.
Forflytninger av farger mønsterdelene imellom, gir ulike rytmer over samme grunnstruktur.
Jeg har kalt dem REPETISJONER fordi mønstrene henspeiler på tradisjonen, vevingens egenart, de gamle blåtøyene i enkel lerretsvev, tepper jeg tidligere har vevet, denne seriens egne gjentakelser og helt ned til hvert enkelt teppes oppbygging.
SENSE OF ORDER 230 x 310 Telemark Kunstsenter, Skien 2011
RUNNER IV, V, VI og VII, 80 x 265 cm, P.E.
Skiens Kunstforening 2017
SJAL / SKJERF
2017
SJAL / SKJERF
Med tynt mercerisert bomullsgarn, silke og kunstsilke vever jeg tynne, blanke og skinnende sjal i dreielsteknikk.
Skjerfene / sjalene i lerretsteknikk, vevet med de samme materialene som i dreiel, har en helt annen overflate. Ved å variere innslagsfarger og garnkvaliteter får skjerfene høyst ulik karakter, til tross for den enkle teknikken.
Uavhengig av teknikkene skal hvert enkelt sjal / skjerf ha sitt eget uttrykk og komposisjon, og det lille ekstra som kjennetegner et håndlaget produkt.
Kunstverkene på dette nettstedet er opphavsrettslig beskyttet og er gjengitt med samtykke fra kunstneren / BONO. Bruk av kunstverk kan enkelt klareres hos BONO.