DEN LANGSOMME VEIEN GJENNOM SKOGEN OG HJEM

2020

Den langsomme veien gjennom skogen og hjem er et utstillingskonsept som første gang ble vist i 2018, og som stadig endres og utvides.

Skogsmotivet har bakgrunn i det tyske begrepet Waldeinsamkeit, som beskriver en helt spesifikk følelse, - følelsen man kan få når man er alene i skogen og opplever seg i ett med den. Ordet kan ikke oversettes direkte, men kan sammenliknes med ord som blir brukt for å beskrive følelsen av å være i ett med universet. Så som ensomhet, meditasjon, uendelighet, fred, kjærlighet. Begrepet beskriver godt hvordan jeg selv forholder meg til det å være i naturen, og hva jeg ønsker å formidle gjennom disse teppene.

I de vevde tekstilene er dessuten skogen helt konkret til stede, gjennom at garnet er farget med planter samlet underveis på turer i kjente og ukjente landskap.

Både disse teppene og de som jeg planlegger å lage i tiden fremover, har naturens rytmer og farger, vekslinger og mønstre som tema.

Sommerskog har gule grunntoner. Renningsfarger fra sommerens eik, svartor, lyng og reinfann. Motivet er flyktige impresjoner av sommerskog, vevet med hvit, blank nylon. 

Symbiose(Lav) har ullrenning farget med lav, og innslag som veksler mellom hvit, gyllen og sølvgrå nylon, farget med lav og gran. 

Livet under overflaten (Røtter)  har renning farget med steinlav, og røttene er vevet med tynt, hvitt, entrådet ullgarn. 

Die Blätter fallen - Både ullrenningen og en del av nylon-innslaget er farget med eikenøtter, storknebb, marikåpe og eikeblader, hvor fargebadet er tilsatt jern.

HERBARIUM TINCTORUM - bilder

2020

I tillegg til de store arbeidene vever jeg en serie med små transparenter.  Garnet til hver enkelt av disse er farget med èn plantesort fra ett bestemt sted på en bestemt dato, det være seg hjemme eller på reise. Disse små vevnadene rammes inn og presenteres som en samling - Herbarium Tinctorum -  sammen med kart og katalog som viser hvor og når hver enkelt plante er funnet. 

 

 -                 JAPANSK INDIGO Husum DE                    GRAN(JULEGRAN) Fredrikstad NO              HENGEBJERK Treptower Park Berlin DE         FLØYELSPLUGGSOPP Rensburg Staatsforst DE

HERBARIUM TINCTORUM - arkiv

2020

Til Herbarium Tinctorum hører også et arkiv med fargeprøvekort, samlet i et spesiallaget treskrin. Arkivet inneholder til nå ca 120 kort med et mangfold farger fra forskjellige planter som jeg har samlet og/eller dyrket forskjellige steder i Europa. Arkivet skal etter hvert kompletteres med fotografier av plantene, delvis også pressede planter. Og samlingen skal naturligvis utvides med nye vekster fra flere steder.

SANN TID

2013

Sann tid  -  transparent billedvev med utgangspunkt i fotografier av Veholteika, en ca åtte hundre år gammel eik som står i nærhetene av Skien. Teppet er vevet under kunstneropphold i Danmark, på en gedigen gobelinvev laget til Frederiksborg Slott.

Ikatfarget ull og hvit nylon, ca 260x300cm

GRENSELAND

2015

Alle arbeidene i dette prosjektet er laget av simpleste sort bomullslerret. To stoffstykker er malt med akrylfarger i ett eller flere strøk. Deretter er begge revet i strimler, for så å bli flettet sammen igjen til et bilde. Det er spennende å se hvordan de forskjellige fargene oppfører seg når vannet og tyngdekraften trekker dem inn i stoffet. Fargepigmentene har forskjellige egenskaper. Noen synker mer gjennom stoffet enn andre, og noen lager særegne mønstre på det våte stoffet. Gjennom flettingen dannes et rutenett, som gjør det mulig for øyet å registrere og differensiere det uendelige spekteret av fargenyanser.