Mode:Ration

2020

Mode:Ration er et prosjekt som består av en serie med servise i knipeteknikk laget av innfarget porselen. Prosjektet handler om hvordan vestlig matkultur har utviklet seg til en fråtsekultur som et resultat av overflod på mat. Vi ser at måten vi produserer og konsumerer mat per i dag verken er særlig bærekraftig eller helsefremmende. For å endre dette trenger vi å endre måten vi tenker på mat og kulturen rundt hva mat er.
Mode:Ration ønsker å fremme moderasjon fremfor fråtsing, det ritualistiske og estetiske rundt et måltid. Objektene bærer merker av fingrene som har laget dem som minner oss på hendene som har sanket og laget maten vi spiser. Alle delene er små i størrelse tilpasset små porsjonstørrelser.
Mode:Ration er et prosjekt med et forsiktig optimistisk budskap, ja vi er nødt til å endre oss for å møte klimaendringene som vi vil se i nær fremtid. Likevel er det ikke så store endringene som trengs for et mer bærekraftig kosthold.
Objektene i serien i sterk kontrast til masseproduserte servise som vi finner i billigbutikker til spottpris. Porselen valgt fordi dette er den hardeste og mest varige typen leire, og objektene er laget for at de skal kunne vare i generasjoner.
I produksjonsprosessen er det lagt særlig vekt på besparing av vannbruk og all leire og all bruk av fargestoffer blir gjenbrukt, noe som står i stor kontrast til utslippene man finner innen industrialisert keramikkproduksjon.

Body and Soul

2020

Body and Soul er et prosjekt som tematiserer hverdagskroppen og sinnet, små skavanker og vondter, fobier, prokrastrinering og annet tjafs som er en del av livet. Dette blir tematisert gjennom keramiske vaser og andre typer beholdere og objekter i ulike størrelser med skjevheter og skavanker, men som likevel er for så vidt funksjonelle. Tittelen på prosjektet henspeiler litt ironisk til en svulstig kjærlighetsballade av Anita Baker, «I want your whole body and soul», i denne pakka følger det også med vonde knær og høydeskrekk. Alt dette er jo tross alt trivialiteter og bæres lettere med en dose humor.

"Refluksjon": Steingods med begitning og glasur

"Canduda" - Steingods med begitning og glasur
 

"Flatulalia" - Steingods med begitning og glasur

"Blymandag" - Steingods med begitning og glasur

Fra utstilling på Bærum Kunsthåndverk

Etter dette

2019

“Fingrene jobber på spreng, alt dette vanskelige og vonde må ut på en eller annen måte. Dette er eneste måten jeg vet, kan, har mulighet, leire er stedet jeg kjenner meg trygg. Å trykke fingrene inn for å forme det jeg ikke greier å uttrykke med ord, om igjen og om igjen og om igjen.
Repetisjonen er betryggende, beroligende. Sakte men sikkert former jeg det jeg har mistet, det jeg ikke helt vet hva egentlig er. Det som jeg aldri fikk se med egne øyne, men kun kan forestille meg inne i mitt eget hode.”

"Etter Dette" er et prosjekt som er basert på min egen opplevelse etter å ha gått gjennom en historektomi. Som en del av det å bearbeide opplevelsen av å miste et organ fikk jeg et sterkt behov for å gjenskape organet i mitt eget bilde. Jeg ble slått av likheten mellom utformingen og bruken av en livmor, som en beholder for starten på menneskelig liv, og keramiske vaser, som på sin egen måte holder på vann for å gi liv til planter.
Med dette utgangspunktet begynte jeg å utforme keramiske volumer som en mulighet til å uttrykke noe jeg ikke hadde språk for. Repetisjonen og utviklingen av formene, variasjon i utforming og størrelse fungerer som terapeutisk måte å få vanskelige emosjoner og tanker ut av kroppen. Prosjektet oppleves som en nødvendighet, noe som presser seg frem og må ut, repetisjonen gir trygghet, en besettelse som formes igjen og igjen i ulike variasjoner.
Tittelen "Etter Dette" handler om en hendelse man ikke greier å sette ord på, "Dette" som en tilsiktet vaghet der objektene får tale sin egen historie. Objektene er titulert som Volumer, igjen bruk av nøytralt og vagt språk.

Volum I - IV - Steingods med begitning og glasur

Volum V - Steingods med begitning og glasur

Volum IV - Steingods med begitning og glasur

Volum X - Steingods med begitning og glasur

Volum XXX - Steingods med begitning og glasur

Fra NKs temautstilling "Må" på RAM Galleri

Vrengt

2019

Gruppeprosjekt med Ronja Allum og Sissel Aurland som resulterte i utstilling på Galleri Blaker Skanse 2019. Tittelen «Vrengt» handler om en mental forståelse av å vrenge. Huden er den fysiske grensen mellom verden utenfor kroppen og den personlige verden som befinner seg på innsiden. «Vrengt» er et samarbeidsprosjekt mellom tre kunstnere som alle jobber med å uttrykke et intuitivt tankelandskap i en balansegang mellom det personlige og det universelle. Med et intuitivt tankelandskap mener vi den indre verdenen der både sanseinntrykk og opplevelsen av å være en fysisk kropp smelter sammen med våre erfaringer og minner. Hvert tankelandskap er unikt, men med våre fysiske arbeider blir et møte med andre mulig gjennom et ikke verbalt språk. Målet med dette er å skape en gjenklang hos betrakteren. På den måten trer det universelle i det personlige frem. Forholdet mellom mennesket og naturen er en rød tråd i måten vi alle tre jobber på. Vi bruker dette som en kilde i den kreative prosessen med å skape abstrakte verk. I ulike medier speiler disse arbeidene opplevelsen av natur, følelsen av å være natur og hva naturen gjør med oss.

De Syv Cystre:

De Syv Cystre er et verk som er inspirert av historien om min mors syv cyster. Tittelen viser til hvordan man kan takle sykdom og smerte med humor, slik moren min valgte å døpe de syv cystene i underlivet sitt for “De Syv Cystre” (etter fjellformasjonen på vestlandet). Verkets utforming og valg av sterke fargekombinasjoner undersøker overgangene mellom det vakre, humoristiske, ubehagelige og farlige. Jeg søker å skape dialog rundt tema om kvinnehelse og et veldig vanlig helseproblem som er litt tabubelagt og veldig personlig. Ved å utføre verket i hekleteknikk tar jeg i bruk en teknikk som tradisjonellt sett er sterkt assosiert med kvinnehåndtverk. Dette gir også “livmordelen” av verket et mykt utrykk, litt sigende og uformelig, og står i sterk kontrast med de harde porselenscystene, vakre men potensiellt farlige.

 

Fortelling om Forsvinning - Beretning om Beskyttelse:

Dette er et verk som omhandler en dualitet i hvordan man som menneske ønsker å møte og interragere med samfunnet og andre mennesker. Spennet mellom et ønske om styrke og ønske om anonymitet i sårbare situasjoner der man føler seg naken og blottlagt. Fortelling om Forsvinning manifesteres som en type usynlighetskappe. Behovet for å forvinne inn i mengden, ikke stikke seg ut, ikke bli sett. Beretning om Beskyttelse fremstår som en type rustning, noe man ikler seg for å møte verden som usårbar, alt preller av denne rustningen. Beskyttelsessiden omfavner Forsvinningssiden og har en ganske stiv og statisk utforming, med plater i porselen iført sølv-, gull- og kobberluster festet sammen med ståltråd. Forsvinningssiden har mer draperte og tekstile kvaliteter. Runde plate av innfarget porselen trykket ut for hånd festet sammen med lintråd gir et mykt uttrykk som gir assosiasjon til hud\skinn.

Sånn Er det:

“Sånn Er Det” er en skulpturgruppe som tematiserer behovet for å sette opp en fasade når man interragerer med andre mennesker, satt opp mot den kollapsen som da kan skje når ingen er til stede. Enkeltskulpturene er titulert “Noen ganger, “Av og til”, “I blandt” og “Som regel”, der sistnevnte skiller seg betydelig ut fra de andre. De tre første er utført i innfarget porselen i myke farger som gir kroppslige assosiasjoner. Disse er i ulike stadier av kollaps og oppsprekning. “Som Regel” har en strammere form og er tilført fem lag glasur. Det er hentydning av bulker og litt sprekker, noen steder skinner det innerste rosa glasurlaget gjennom de mere grålige, kjøligere og blankere fargene, men den holder likevel godt oppe både form og flate.

Shigaraki Residency

2017

Høsten 2017 hadde jeg kunstneropphold i Shigaraki i Japan.
Jeg jobbet med et prosjekt hvor jeg utforsket opplevelsen av å være på et bestemt sted med sterke kulturelle og historiske tiknytninger til keramikk som fag og leire som råvare.
Jeg tok utgangspunkt i naturen på stedet jeg besøkte og utforsket lokal leire og råvarer og lokale brenneteknikker.
Dette resulterte i en utstilling i galleriet tilknyttet til residensstedet.

Formstudie

Brenning i Anagamaovn

Fra Utstilling

Fra utstilling

Fra utstilling

Fra utstilling