Sterk norsk deltagelse på smykkeuka i Munchen
I perioden 24.februar til 1. mars går smykkeuken i Munchen av stabelen. Studenter fra KHiO inntar det prestigefylte designmuseet Pinakothek der Moderne. I tillegg finner vi norske navn på hovedutstillingen Schmuck, på Galeria Thomas Cohn og på 3stations.
Felieke van der Leest: African Caucasian Indian
Hvert år møtes verdens ledende smykkekunstnere en uke i Munchen i forbindelse med utstillingen Schmuck, ofte omtalt som smykkekunstens Veneziabiennale. Schmuck, som er en utstilling med åpen innsendelse, finner sted under den internasjonale håndverksmessen i utkanten av Munchen. I tilknytning til Schmuck har det etter hvert dukket opp en rekke gallerier og ulike typer arrangementer som fronter smykkekunst denne uken, noe som igjen fører til at en rekke prominente kunstnere, kuratorer, kritikere og lignende fra hele verden møtes i Munchen akkurat disse dagene.
Anna Talbot: Caged Bird
Schmuck-utstillingen har eksistert siden 1959 og hvert år er det en ny kurator som får i oppgave å vurdere og plukke ut kunstnere til utstillingen. I 2014 var det kunsthistoriker, kurator og tidligere redaktør av tidsskriftet Kunsthåndverk, Jorunn Veiteberg som sto for utvelgelsen. Og i år har det vært den velrennomerte smykkekunsteneren Peter Skubic som har vært ansvarlig for utvalget. Blant dem som er kommet gjennom nåløyet i år er det fire norske navn; Sigurd Bronger, Felieke van der Leest, Anna Talbot og Emil Gustafsson.
Mens Bronger og van der Leest er godt etablerte navn i Munchen, har også Talbot etablert seg her de siste årene. Det er andre gang hun er med på Schmuck, men i år er hun også med på utstillingen ‘ESTONISHING!’ i Galeria Thomas Cohn. Der er også Liv Blåvarp med.
Sigurd Bronger
For Gustafsson er det første gang han er med på hovedutstillingen, og siden han gikk ut fra Kunsthøyskolen i Oslo i fjor er det kanskje ikke så rart. Men han klarte å markere seg i Munchen også i fjor med smykkestuntet "Proxemic approaches".
Prosjektet ble frontet under paraplyen til From the Coolest Cornersom ble vist på Galerie Handwerk – og i sammenheng med Kunsthøyskolen i Oslos seminar om relasjonell smykkekunst og det offentlige rom. Det beskrives slik på deres nettside: «The project by Emil Gustafsson consists of a combination of jewellery give-aways and social research. It will pop up at random places during the Schmuck week and will be a one to one experience. Real time conversations will be analyzed and rewarded according to measurable parameters registered in live conversations. Gustafsson works with jewellery as communicative, wearable devices in conjunction with programmed electronics.»
I år viser han blant annet avgangsarbeidet sitt "This is the approximate size of an iPhone screen" (2015) på Schmuck.
Utover hovedutstillingen og den nevnte ‘ESTONISHING!’ i Galeria Thomas Cohn, finner vi to norske navn under headingen ‘A TRIBUTE TO MANFRED BISCHOFF’. Utstillingen finner sted i 3Stations og der er Silje Bergsvik and Siri O. Kvalfoss med.
Sigurd Brongers elever
Munchen har blitt en stadig viktigere arena også for norske kunstnere, og blant de utstillingene som holder særlig høy kvalitet og som det er mange forventninger til, er den årlige smykkeutstillingen på Pinakothek der Moderne, en tradisjon som daterer tilbake til 2004. Her har kunstnere som den før nevnte Peter Skubic, den allestedsnærværende Otto Künzli, og Anton Cepka, som jobber med kinetiske smykker, stilt ut. I år stiller amerikaneren Thomas Gentille ut, noe som også markerer hans 80-årsdag. Til neste år planlegges en utstilling med en annen betydelig 80-åring, vår egen Tone Vigeland.
Agust Gydemo
Parallelt med hovedutstillingen, har museet for vane å invitere en utdannelsesinstitusjon som viser hva elevene rundt om driver på med. I 2014 var det The State University of New York som viste smykker, i 2015 Hiko Mizuno College of Jewellery i Tokyo, og i år er det Kunsthøyskolen i Oslo som får vise seg frem for smykkefeltets yppersteprester. Det hører til historien at professoren for studiet gjerne trekkes frem i forbindelse med denne utstillingen og Pinakothek der Moderne presenterer det på sine nettsider som «the students of the Norwegian jewelry artist Sigurd Bronger».
Amanda Åkermo
The meet
I tillegg til de nevnte utstillingene, er det også planlagt et mini-seminar der Norwegian Crafts er involvert. I samarbeid med Art Jewelry Forum og Current Obsession arrangerer Norwegian Crafts et møte på Museum Villa Stuck som beskrives som et symposium om «collecting, publishing, exhibiting, and sex». Programmet inkluderer en panelsamtale om det å samle på smykker med Susan Cummins, David Bielander, Liesbeth den Besten og Petra Hölscher, en panelsamtale om publisering med Ben Lignel, Kellie Riggs og André Gali, og presentasjoner av publikasjonene Crafting Exhibitions (Norwegian Crafts & Arnoldsche Art Publisher), On and Off (Art Jewelry Forum) og siste nummer av tidsskriftet Current Obsession.
Dette mini-seminaret holdes torsdag 25. februar fra 9-12 og vil koste 5 euro å delta på. Det er lurt å komme tidlig da det er begrensete plasser.
For fullt program over hva som skjer i Munchen under smykkeuken kan man besøke nettsiden Munich Jewellery Week
Publisert
Sist oppdatert
Kategorier
Nyheter