Hopp til hovedinnhold

Sigurd Brongers museumsutstilling kroner sterk norsk deltakelse under Schmuck

Munich Jewellery Week samler hvert år en rekke av verdens viktigste smykkekunstnere, samlere og gallerier. I år er det mange norske deltakere som hevder seg, men i sentrum av det hele står et stykke norsk smykkehistorie.

Det hører til sjeldenhetene at norske kunsthåndverkere slår seg frem på de aller største internasjonale arenaene.

Likevel er det akkurat det som skjer i München i disse dager.

Die Neue Sammlung, regnet som et av verdens eldste og viktigste designmuseer, har lenge hatt en tradisjon for å arrangere en smykkekunstutstilling i anledning den berømte messeutstillingen Schmuck. I år har valget falt på Sigurd Bronger – en anerkjennelse som hører til de aller gjeveste en smykkekunstner kan oppnå.

Det er kun andre gangen en norsk kunstner stiller ut ved museet. Forrige gang, da Tone Vigelands arbeider ble vist i 2017, var det første gang en skandinavisk kunstner stilte ut her.

Brongers utstilling, som har fått navnet «Wearables», åpner fredag 1. mars kl. 19. Utstillingen, som har Dronning Sonja som sin høye beskytter, er produsert av Die Neue Sammlung i samarbeid med Norwegian Crafts.

Hege Henriksen, direktør i Norwegian Crafts, kaller Bronger en viktig pådriver innen norsk smykkekunst.

– En separatutstilling på Die Neue Sammlung under smykkeuken i München er trolig en av de største anerkjennelsene en smykkekunstner kan få i Europa. Det er en glede å se Sigurd Bronger får denne muligheten. En soloutstilling på et museum i utlandet er stort i seg selv – at det skjer mens så mange fra det internasjonale fagfeltet er til stede gjør det ekstra spesielt, sier hun i en pressemelding. Les mer om utstillingen her.

En festival uten arrangør

Utstillingen på Die Neue Sammlung, som siden 2022 har vært samlokalisert med det store museet Pinakothek der Moderne, foregår som nevnt i forbindelse med den store smykkeuken i byen. Selv om den regnes som et klart høydepunkt, har den ikke organisatorisk kobling til verken de store messene eller øvrige arrangement.

Munich Jewellery Week er nemlig en sammensatt affære, og det har aldri har stått én sentral arrangør bak den store mengden arrangementer og produksjoner som hver vår finner sted i den tyske storbyen. I stedet har tradisjonen organisk vokst frem over tid, og det er kun de siste par årene arrangementene er samlet under felles navn og logo.

Grunnen til den store tilstrømningen ligger i håndverksmessen som arrangeres i byen til samme tid: Handwerk & Design er en mønstring med røtter tilbake til 50-tallet, og det er spesielt de kuraterte spesialutstillingene som holder høy internasjonal anerkjennelse.

Schmuck – smykkekunstens Veneziabiennale

Av disse utstillingene er det den berømte smykkeutstillingen Schmuck som har vært det største trekkplasteret. Utstillingen viser det ypperste av samtidig smykkekunst fra hele verden, og det er knyttet stor prestisje til å bli valgt ut til utstillingen. I år er Schmuck kuratert av Norman Weber.

Utstillingen blir ofte kalt smykkekunstens svar på Veneziabiennalen, grunnet dens omfang, nivå og prestisje.

Under utstillingen vil Herbert Hofmann-prisen – en svært prestisjetung pris – deles ut til tre deltakere i utstillingen. Utdelingen har blitt kalt smykkeverdenens svar på Oscar-utdelingen og en av prisene gikk i fjor til norske Tamara Marbl Joka.

I år er det hele fire norske kunstnere som har fått æren av å være representerte i Schmuck; Putte Dal, Hilde Dramstad, Anna Talbot og Reinhold Ziegler. Du finner utstillingskatalogen her.

Solid norsk representasjon

Det er ikke bare Schmuck som er preget av norsk deltakelse.

Det er også syv norske kunstnere som stiller ut på «Talente – Masters of the Future» – Handwerk & Designs presentasjoner av unge, fremadstormende kunstnere og designere.

Kamil Kak, Ida Siebke, Lydia Soojin Park, Takumi Morozumi, Damien Ajavon, Lorie Ballage og Courtney Coombs ble valgt ut sammen med 85 andre kunstnere. Bidragene er fra blant annet Kina, Iran, Kroatia, Colombia og Litauen. Utstillingen setter fokus på samtidige verdensproblemer, og søken etter løsninger på disse.

Både Schmuck og Talente kan oppleves i egne messehaller under Handwerk & Design, som åpnet onsdag 28. februar og vil stå frem til 3. mars.

Andre arrangement

Det er i tillegg til de sentrale utstillingene en lang rekke arrangementer med norsk deltakelse eller regi gjennom perioden:

(Un)Avowable SECRETS

Utstillingen «(Un)Avowable SECRETS» er en del av Schmuck-programmet, med flere norske deltakere.

Deltakere: Anna Talbot, Anne Léger, Hilde Dramstad og Philipp Spillmann m.fl.

Dato: 28. februar–2. mars

Sted: Werkstatt-Galerie, ZentnerStrasse 3, München.

The Vessel – lansering

Lansering av den syvende utgaven av Norwegian Crafts’ nettmagasin The Vessel, med tittelen Transforming Bodies. Gjesteredaktør er kunstner og tattovør Maria Viirros.

Dato: 1. mars kl. 15

Sted: MJW Social Club: Lost Weekend, München.

Touch Wood

The project Touch Wood springs from a desire of the three artists to develop their artistry and challenge each other in the creation of jewellery objects with a common theme; the material wood. The title Touch wood can be interpreted directly as touching wood, or refer to a well-known expression to avoid bad luck.

Deltakere: Kirsti Reinsborg Grov, Runa Vethal Stølen og Veronica Cheann

Dato: 29. februar–2. mars.

Sted: Werksatt-Galerie, München.

KHiO: displaced vol. 2

With the project “KHiO: displaced, vol. 2” we are aiming to show a juried selection of jewellery and objects from students from MA and BA, and professors from Oslo National Academy of the Arts (KHiO).

Dato: 8. mars–11. mars.

Sted: Welserstraße 29, München.

I galleriet under kan du se flere av verkene som vil bli vist i Sigurd Brongers utstilling på Die Neue Sammlung/Pinakothek der Moderne.


Publisert

Sist oppdatert

Kategorier

Utstillinger

Nyheter

Mer fra aktuelt

Gå til Aktuelt