Hopp til hovedinnhold

Publikumssuksess for temautstillingen i Tromsø

"I Craft, I Travel Light", NKs temautstilling for 2016 har utløst publikumsrekord i Tromsø.

Etter å ha gjestet Arkhangelsk oktober 2016 og Murmansk februar 2017, kom turen til Nordnorsk Kunstmuseum i Tromsø i vår. I løpet av de drøye fem månedene I Craft, I Travel Light ble vist ved museet har besøkstallet skutt i været. Hele 13 000 mennesker har tatt turen til museet for å se utstillingen, som arrangeres av NK Nord-Norge i samarbeid med Nordnorsk Kunstmuseum.

Svært gledelig!
– Det er svært gledelig at så mange har gjestet utstillingen, sier prosjektleder Sigrid Høyforsslett Bjørbæk, som er glasskunstner til daglig. Høyforsslett Bjørbæk forteller at det har vært utrolig inspirerende å jobbe med utstillingen og alle involverte, men at det samtidig har vært, og fortsatt er, mye jobb med utstillingen. Sigrid har sammen med Charis Gullickson, konservator ved Nordnorsk Kunstmuseum, kuratert vandreutstillingen som lørdag 28. oktober åpnerSamisk senter for samtidskunst i Karasjok.

Fungerende daglig leder i NK, Lise Stang Lund er mektig imponert.
– Det er en spenstig utstilling, og jeg er veldig imponert over prosjektets omfang. Sigrid og Charis har gjort en formidabel innsats, sier hun.

Inspirert av urbefolkningen
I Craft, I Travel Light er en gruppeutstilling om kunsthåndverk, gjenbruk, fornyelse og tradisjon. Utstillingen viser kunsthåndverk fra 17 norske, finske og russiske kunstnere, som henter inspirasjon fra urbefolkningen i nordområdene, deres rike tradisjon og evne til å ta i bruk lokale ressurser. Kunstnerne bruker never, reinhorn, fiskeskinn og tre, så vel som gjenbruksmaterialer og found objects.

Tittelen tematiserer verdien av lokale og bærekraftige ressurser, men også at livet og kulturen er i stadig bevegelse. Hva tar vi med oss når vi forflytter oss, hvilke verdier og uttrykk blir overlevert, utviklet og videreført? Hvordan passer tradisjonelle verdier og kunnskap inn i den flytende moderniteten, preget av globalisering, hurtige forflytninger og en kontinuerlig strøm av informasjon? Problematisering av eierskap til områder og nomadiske kulturers forhold til nasjonalstater og grenser er også en del av dette bildet, der fysiske, politiske og økonomiske forutsetninger er med på å definere hvilke kulturer som har en fremtid.

Workshops og seminarer
Et omfattende formidlingsprogram har fulgt og følger utstillingen på alle visningsstedene. Formidlingsprogrammet består av workshops, seminarer, artist talks, samt en rekke omvisninger og kunstnermøter.

Boklansering i Tromsø
I forbindelse med utstillingens finissage på Nordnorsk Kunstmuseum fredag 6. oktober lanserte prosjektet en bok på russisk og engelsk. Boken inneholder tekster skrevet av Charis Gullickson, Jan-Erik Lundström, Mikkel Tin, Sigrid Høyforsslett Bjørbæk, Stephen Wolfe, Kamilla Sajetz Mathisen og Larissa Prokopievna Latisheva. Den er illustrert med fotografier av Bjørn Jørgensen, Kim Grønbæk Skytte og Aliona Pazdniakova. Det er forlaget Uten Tittel som står for utgivelsen. Boken fås kjøpt ved utvalgte museum og bokhandlere rundt om i landet.

Deltagende kunstnere:
Ingrid Becker (NOR)
Marianne Broch (NOR)
Cecilie Haaland (NOR)
Aslaug M. Juliussen (NOR)
Gabriel Johann Kvendseth (NOR)
Inger Anne Nyaas (NOR)
Solveig Ovanger (NOR)
Philipp Spillmann (NOR)
Aleksei Ogorodnik (RUS)
Sergei Schemetov (RUS)
Alexander Sverchov (RUS)
Martin Fedotovich Taibarey (RUS)
Anisiya Caurilovna Taibarey (RUS)
Outi Pieski (FIN)
Viktoriya Vilka / Fedosya Semenovna Kauts / Anastasia Aristarhovna Pomyleva (RUS)

I Craft, I Travel Light kan ses på Samisk senter for samtidskunst i Karasjok helt fram til 3. desember 2017.

Publisert

Sist oppdatert

Kategorier

Nyheter

Mer fra aktuelt

Gå til Aktuelt