Nordiske tendenser på Jeløya

"Eyes as Big as Plates # Karin (Norway 2019)".
Foto
© Karoline Hjorth & Riitta Ikonen
Etter å ha blitt korona-utsatt på ubestemt tid, er det nå klart at 16. juni åpner Tendenser 44: "Earth, Wind, Fire, Water – Nordisk Kunsthåndverk"

Det er bergensbaserte Randi Grov Berger som har kuratert den 44. utgaven av utstillingsserien for galleri F15 i Moss. Grov Berger, som til daglig leder visningsstedet Entrée i Bergen, har valgt kunstverk fra 17 kunstnere/kunstnergrupper til utstillingen, som på ulike vis utforsker elementenes rolle i den skapende handlingen.

Kunstnerne
Deltakende kunstnere er:
Hildur Bjarnadóttir (IS)
Ebba Bohlin (SE)
Fellesskapsprosjektet å Fortette Byen (NO/Sápmi)
Alma Heikkilä (FI)
Karoline Hjorth & Riitta Ikonen (NO/FI)
Guðjón Ketilsson (IS)
Kasper Kjeldgaard (DK)
Stian Korntved Ruud (NO)
Ivana Králíková (CZE/SE)
Valentin Manz (DE/NO)
Britta Marakatt-Labba (SE/Sápmi)
Pekka Paikkari (FI)
Louise Sidelmann (DK)
Brynjar Sigurðarson & Veronika Sedlmair (IS/DE)
Ida Wieth (DK)
Hedvig Winge (NO) 
Charlotta Östlund (SE/FI).

Tendenser ble først presentert i 1971 som en årlig utstilling med fokus på norske kunstnere. Senere har utstillingen utvidet til et biennaleformat som inkluderer tendenser fra hele Norden.

Kunstnerne i årets utgave benytter seg av ulike strategier, ferdigheter, og en dyp materialkunnskap for å adressere pågående miljøspørsmål. Mange av verkene i utstillingen anerkjenner den gjensidige avhengigheten mellom mennesker, materialer og organismer som vi ofte overser. Flere verk setter fokus på skjørheten i vår jordiske tilværelse, forsterket av materialer som endrer seg, tørker inn eller forfaller gjennom utstillingsperioden. Andre gjenspeiler helhetlige økologiske praksiser, hvor samarbeid med materialer setter kunstneren i dyp forbindelse med omgivelsene sine, et stykke land, eller med selve materialet.

Kunstnerne som presenteres i Earth, Wind, Fire, Water, utforsker hver for seg ulike materialers evne til å medvirke i kunstnerisk produksjon, ved å la de delta i, og til tider kontrollere, både prosessen og resultatet. Gjennom sitt arbeid, som spenner over felt som biologi, geologi og kosmologi, konfronterer kunstnerne sin lengsel etter en dypere forbindelse til jorda.

Utstillingen er et samarbeid mellom galleri F15 og Nordic Network for Crafts Associations (NNCA), som både NK og Norwegian Crafts er en del av. I forbindelse med utstillingen var det planlagt at nettverket skulle arrangere et seminar og publikasjonslansering på Jeløya. Det er i skrivende stund usikkert eventuelt når og hvordan det vil bli gjennomført.

Utstillingen er støttet av Nordisk kulturfond og Kulturkontakt Nord. Visningsperioden er 17. juni–4. oktober­­ 2020 på Galleri F 15, Jeløy, Moss.