NKs studentpris 2018 til Martin Stråhle

Martin Stråhle: "En plats likt ingen annan". Foto: KRAFT – rom for kunsthåndverk
Norske Kunsthåndverkeres studentpris i Bergen gikk i år til masterstudent Martin Stråhle.

Martin Stråhle mottok prisen på 15.000 for sitt verk «En plats likt ingen annan». Prisen ble utdelt under vitnemålsutdelingen ved Fakultet for kunst, musikk og design (KMD) ved Universitetet i Bergen (UiB) tirsdag 22. mai 2018. Regionleder i NK Vest-Norge, Anneli Belsvik Aras, delte ut prisen.

– Kjære Martin Stråhle, måtte du du få en spennende framtid som kunstner i ditt arbeid med materialene. Vi håper denne prisen vil være med på å inspirere, og gi deg en god start på karrieren, sa Aras i sin tale til prisvinneren.

Stråhle var også en av ti studenter som ble tildelt et stipend på 35.000 hver fra Bildende Kunstneres Hjelpefond under arrangementet.

Juryens begrunnelse
Martin Stråhles verk «En plats likt ingen annan» er en installasjon bestående av bomullstekstiler dekket av sand, jord, gjørme og kull. Tekstilene er monumentalt montert med sterke arkitektoniske assosiasjoner, hvor tekstilene henger i en forholdsvis streng systematikk. Dualiteten mellom det flyktige og det varige, mellom det kjente og det ukjente, mellom det lekne og det rigide skaper en spenning i verket som juryen verdsetter. I «En plats likt ingen annan» ser vi spor av møtet mellom hånd og materiale; det redskapsløse håndverket. Naturfarging av tekstiler har lange tradisjoner innen kunsthåndverket, og Martin Stråhle viser med dette verket vilje til å utforske innfarging av tekstil uten fokus på det bestandige, men med lekenhet og nysgjerrighet. Verket gir assosiasjoner til urmaterialer og urmønster gjennom både fargepaletten og de stormønstrede og tilgrisete tekstilene. Det er som om tekstilene er gravd frem av arkeologer. 

Årlig pris
Norske Kunsthåndverkere deler hvert år ut en pris til en av avgangsstudentene ved master i Kunst eller Kunst og håndverk ved hhv. Kunsthøgskolen i Oslo og Universitetet i Bergen. NKs studentpris er innstiftet for å synliggjøre masterprosjekter som er interessante for kunsthåndverkfeltets identitet og utvikling. Prisen er på kr 15 000.

Juryen for NKs studentpris i Bergen 2018 har bestått av:
​Anneli Belsvik Aras, regionleder, Norske Kunsthåndverkere Vest-Norge
Kirsti van Hoegee, kurator, KRAFT – rom for kunsthåndverk, Bergen
Anne Britt Ylvisåker, førstekonservator, KODE Kunstmuseene i Bergen

Martin Stråhle: "En plats likt ingen annan". Foto: Kraft

Verksdetalj av "En plats likt ingen annan". Foto: Kraft