NK setter keramikk på kartet i nord med Firing Up-konferanse på Stormen Kulturhus i Bodø

Elevarbeid fra Trondjord skole i Tromsø. Elevene har hatt besøk av keramiker Marit Ellisiv Landsend som har undervist elevene i keramikk i en periode. Foto: Marit Ellisiv Landsend
Gjennom det Kulturråd-støttede prosjektet Firing Up har profesjonelle keramikere besøkt skoler rundt om i landet og formidlet sin kunnskap til elever og lærere. Nå er turen kommet til Nord- og Midt-Norge med Firing Up-konferanse i Bodø.

NK har gleden av å invitere til Firing Up konferanse på flotte Stormen Kulturhus i Bodø 7. september 2017. 

Konferansen skal vise kulturarbeidere, skoleledere og lærere keramikkens fascinerende fagområde og tenne gløden for keramikk i undervisningen. Målet med konferansen er at flere skoleledere og lærere prioriterer keramikk i kunst- og håndverksundervisningen og skape oppmerksomhet rundt situasjonen for estetiske fag i skolen.

I løpet av dagen vil du få et innblikk i keramikkens rike historie – fra gamle japanske tradisjoner og steinalderkeramikk til dagens samtidskeramikk, og det vil være inspirerende eksempler fra gjennomførte Firing Up-prosjekter. Vi vil også se eksempler på hvordan visuell kunst kan engasjere barn og unge. Til sist bringer vi fagpersoner og politikere sammen for å diskutere status for estetiske fag i skolen.

Bidragsyterne:

 • Kristoffer Flaa Sørensen, rektor fra Kvikne skole i Østerdalen 
 • Ahmed Umar, keramiker og multidisiplinær kunstner
 • Marianne Skandfer, førsteamanuensis i arkeologi ved Tromsø Museum, UIT – Norges arktiske universitet 
 • Marit Ellisiv Landsend, keramiker og Firing Up-kunstner på Trondjord skole og Bjerkaker skole, Tromsø
 • Trude Westby Nordmark, keramiker og Anne Line Olsen, allmennlærer, Tonsenhagen skole i Oslo
 • Solveig Lønmo, kurator formidling ved Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum i Trondheim
 • Kristin S. Risan, kunstpedagog ved Nordnorsk kunstsenter, Svolvær

Paneldiskusjon:

 • Mari Møller Thorsen, lektor i kunst og håndverk ved Nordpolen skole i Oslo
 • Gunhild Vatn, keramiker og førsteamanuensis ved Institutt for estetiske fag, Høgskolen i Oslo og Akershus
 • Ida Maria Pinnerød, ordfører i Bodø og nestleder i Nordland Arbeiderparti
 • Elizabeth Åsjord Sire, stortingskandidat for Nordland Høyre

Se hele programmet her:

Inngang kr 400
NK-medlemmer/studenter kr 200 
Lunsj er inkludert i prisen.
Billettavgift tilkommer.

Ta med deg din favorittkopp i keramikk til konferansen!

Påmeldingsfrist: 5. september kl. 14

Påmelding her

Firing Up i Norge er inspirert av ideer fra vår søsterorganisasjon Crafts Council i Storbritannia. Prosjektet skal bokstavelig talt, ved å ta i bruk glemt utstyr på skolene, tenne gløden for keramikk fra laveste til øverste skoletrinn. Keramikere spiller en viktig rolle i denne modellen. Med Firing Up vil kunstnere formidle kunnskap og erfaringer i en ny sammenheng, tenne interessen hos de neste generasjonene og få rik erfaring tilbake. Prosjektet skal gi lærere og elever kunnskap og glede ved å arbeide med keramikk og leire som skapende materiale samt vekke bevissthet om glemte ressurser og gammel kultur.

For å få en varig effekt skal ideen bak prosjektet over tid fases inn i skolen, kulturskolene og DKS-ordningen etter tre–fire års utprøving i NK. NK mottok prosjektmidler fra Kulturrådet (Kunstløftet) og satte i gang pilotprosjektet våren 2015. Prosjektet mottok midler fra Kulturrådet for videreføring i 2016 og 2017, fra avdeling kulturvern og visuell kunst.