Mykje spennande kunsthåndverk på det nye Nasjonalmuseet

Her ser vi smykkekunst av blant andre Toril Bjorg, Sigurd Bronger, Liv Blåvarp og Tone Vigeland. Konrad Mehus' verk skimtes helt til høyre.
Foto
NK
11. juni opna endeleg det nye Nasjonalmuseet på Vestbanen i Oslo. Me er glade for å sjå at norsk samtidskunsthåndverk er godt representert i samlingsutstillinga.

Det er mange gode grunnar til å ta turen til det nye Nasjonalmuseet som opna på Vestbanen for litt over to veker sidan. Ein av dei er at samlingen ved navn "Design og kunsthåndverk fra 1900 til i dag" har stor NK-representasjon og ligger lett tilgjengelig i 1. etasje. Samlingen vises i rom 19-31 og syner som tittelen seier ei samling av design og kunsthåndverk fra dei siste 122 åra. 

Variert utvalg

Utstillingen består av ein god dose kunsthåndverk fra ulike materialgrupper og tiår, møysommelig satt sammen på tross av ulikheitene. Er man heldig får man også med seg ein overaskelse eller to i andre deler av museet, for eksempel Torbjørn Kvasbøs veggmonterte skulptur fra 2003 ved navn "Form, gul", som henger godt plassert midt mellom kinesisk porselen. Eller Pearla Pigaos verk "Different kinds of water (III & IIII)" i Lyshallen i tredje etasje. Utan å avsløra for mykje, har me samla nokre bileter av kunstverk man kan sjå i samlingen. 

Marit Tingleff: "Blått landskap" (2011). Foto: NK 
Keramikkrukker av Elisabeth von Krogh og Lisbeth Dæhlin. Foto: NK
Sofia Karyofilis: "Indre blikk" (2017). Foto: NK
Pål Vigeland: "Makrell i stim" (2010). Foto: NK
Edith Lundebrekke: "Uendelig" (2012). Foto: NK
Beth Wyller: "Søsken, rød-hvit-svart" (1996). Foto: NK
Kari Dyrdal: "Harnisk, Gul Stor" (2010). Foto: NK

Medieomtale

Det nye Nasjonalmuseet har så langt blitt anmeldt av ei rekke norske medier. Til tross for at bygget i seg sjølv har fått ein del kritikk, så har innholdet stort sett blitt tatt godt imot. Me kan anbefala Øivind Storm Bjerke sin anmeldelse for Kunstavisen, eller NRK P2 programmet "Studio 2", som også har omtalt utstillingen i sitt program fra 10. juni. 

"Det er vanskelig ikke å bli entusiastisk i møtet med rikdommen i utvalg og spennende sammenstillinger av møbelkunst, keramikk, typografi, tekstil og mote."

Øivind Storm Bjerke, Kunstavisen

Hugs at man som NK-medlem har gratis inngang til Nasjonalmuseet ved framvisning av medlemskort.

T.v: Ukjent. T.h.: Kari Håkonsen: "Hildring nr. 11" (2012). Foto: NK

Tonje Plur: "Čammo" (2018). Foto: NK

Admir Batlak: "Unorsk" (2017). Foto: NK