Juryens pris til Spillmann

"Skudd" av Philipp Spillmann. Foto: Philipp Spillmann
Kunsthåndverker Philipp Spillmann vant juryens pris for verket "Skudd" på den 72. utgaven av "Nordnorsken".

Smykkekunster Philipp Spillmann vant juryens pris for verket Skudd under den 72. utgaven av Den Nordnorske KunstutstillingenSkudd består av 33 små skulpturer laget av tomhylser og reinhorn funnet på turer over Finnmarksvidda over flere år. Elementene er nitet sammen med en sølvstift.

Spillmann, som bor og arbeider i Kautokeino, er glad, takknemlig, men også overrasket over prisen. Kunstneren hadde dessverre ikke anledning til være med på åpningen og utdelingen, som opprinnelig planlagt. 

 

Slående materialitet og lavmælt styrke

Juryen skriver i sin begrunnelse at arbeidet treffer betrakteren med en slående materialitet og en lavmælt styrke. Man må bevege seg nært innpå for å oppleve verket; 33 små objekter satt sammen av tomme patronhylser og reingevir.

Gjennom en rekke vandringer på Finnmarksvidda har Spillmann samlet etterlatte hylser og gevir. Messingen og hornets patina er skapt av vær og vind. Objektene har ulik opprinnelse, men har et krysningspunkt i møtet mellom jeger og bytte. I Skudd møtes metall og horn, mennesker og natur på en ny og transenderende måte. Materialene ser ut til å ha vokst sammen, eller rettere sagt hornene spirer eller skytes ut fra hylsene.

Horn som materiale har en lang håndverks- og kulturtradisjon i Nord. Skudd lykkes i den vanskelige oppgaven det er å skulle pode nye skudd på gamle røtter. Denne nye og uventede koblingen åpner opp for et bredt spekter av assosiasjoner.

 

Nordnorsk kunst av høy kvalitet

Av femten antatte kunstnere, er hele seks med for første gang. Dette er en gledelig utvikling som viser at det nordnorske kunstmiljøer både lever i beste velgående og leverer kunst av høy kvalitet, skriver Bodø Kunstforening på sine nettsider.

Utstillingen, som også kalles "Nordnorsken", er den 72. i rekken og er en landsdelsutstilling arrangert av Bodø Kunstforening for kunstnere med tilknytning til landsdelen. Nytt av året er at det vises stedspesifikk kunst. Disse verkene vil kun være tilgjengelige utvalgte steder. 

 

Vandreutstilling

Utstillingen finner i hovedsak sted i Bodø Kunstforening, men vises også på tre steder til samme tid: Sortland, Øksnes og Hadsel. Utstillingen står til 4. mars, og etter endt utstillingsperiode skal Nordnorsken på turné til: Svolvær kunstforening, Alta kunstforening, Harstad kunstforening, Vadsø kunstforening, Mosjøen kunstforening og en ny plass i år er ved Terminal B i Kirkenes. Det er et nytt galleri som Pikene på broen står bak. 

 

Deltakende kunstnere med verk:
Ingeborg Annie Lindahl: Uforløst (2017)
Line Dolmen: A pale recognition (2017)
Annelen Røe: A self-portrait (2016)
Maria Høyen: Far gråter ikke (2016-2017)
Sylwia Mosko: Black hole 1 (2016)
Valter Eriksen: Homo ex Machina (2017)
Torgrim Sund: William Blake (2015)
Siv Brobakken: Color Field-malerier for nordnorske undulater, nr. 1 og 2 (2017) og Color Field-malerier for mus i bur, nr. 1 (2017)
Silke Mathe: Elly og dronningen (2017)
Phillip Spillmann: Skudd (2017)
Jon H. Glomsås: Nordmannen (en gammel kjenning) (2017) og Hjernesaft (2017)
Kamilla S. Mathisen: Dickhead (2017)
Grethe W. Svensen: Troll (2016)
Inger Emilie Solheim: A secret between me and the sky (2018)
Marte Tidslevold: They told me their dreams and I made them come true (2017)

 

Les mer om Philipp Spillmann på NKs temautstilling I Craft, I Travel Lights nettside