Hopp til hovedinnhold

Jubileumsmatiné: Møte med vinner av «Kunsthåndverkprisen 2015» og boklansering

I anledning Norske Kunsthåndverkeres 40 års jubileum i år, blir det Jubileumsmatiné i Nasjonalmuseet, Kunstindustrimuseet lørdag 24. oktober kl. 13-16.

Møte med Stian Korntved Ruud, vinner av Kunsthåndverkprisen 2015

Stian Korntved Ruud (f.1989) har i Daily Spoon skåret ut 365 skjeer, en for hver dag i året. Skjeene ligger i en haug og kan illustrere en håndfull tid: Noen skjeer ligger oppe i dagen mens andre nesten er begravd – på samme måten som vi husker noen dager, men glemmer andre.

For verket har Korntved Ruud vunnet Kunsthåndverkprisen 2015, gitt av Bildende Kunstneres Hjelpefond (BKH). Prisen ble delt ut av Hege Imerslund under åpningen av årsutstillingen Kunsthåndverk 2015, og er på 150 000 kr.

- Materialet tre har en lang historie innen kunsthåndverket, og treskjæring ligger i hjertet av den norske håndverkstradisjonen. Daily Spoon fremstår som et stykke arkeologi, som et steinbrudd av ulike former som oppsummerer stiler gjennom tidene, står det i juryens uttalelse (les den i sin helhet her).

Lørdag 24. oktober kl. 13.00 kan du få møte Stian Korntved Ruud i samtale med fungerende direktør i Norske Kunsthåndverkere, Elisabeth Sørheim.

Stian Korntved Ruud (f. 1989), er utdannet produktdesigner ved Høgskolen i Akershus (2011). Han har deltatt i utstillinger verden over, både med egne arbeider og som del av designduoen Kneip.

Foto: Stian Korntved Ruud i verkstedet. Foto: Jørgen Platou Willumsen

Etter samtalen blir det lansering av jubileumsboken Kampen med materialet – Norske Kunsthåndverkere i 40 år

Boken Kampen med Materialet forteller noen av de historiene NKs styre og medlemmer har vært hovedpersonene i på veien fra bruddet med Norske Brukskunstnere i 1975 til den politiske og faglige innflytelsen Norske Kunsthåndverkere har i dag.

- Kunsthåndverket har etablert seg som en autonom kunstform og et eget ytringsrom med et eget fagfelt. Begrepet kunsthåndverk tas mer og mer i bruk i Norge i 1950- og 1960-årene. Da brukes det om hverandre med begrepet brukskunst. Det står i tradisjonen fra kunstindustrien på den ene siden og husfliden på den andre, men etter hvert blir det behov for å skille kunsthåndverksbegrepet fra brukskunstbegrepet. Det gjelder både begrepets innhold – at kunsthåndverkere legger tyngden på kunst og håndverk, mens brukskunstnerne legger vekt på bruk – og den økonomiske og politiske infrastrukturen rundt det, skriver redaktøren i bokens forord og videre:

- NK har siden etableringen vært en ambisiøs organisasjon og spilt en hovedrolle – politisk så vel som formidlingsmessig – i å bygge opp et rammeverk for kunstformen og utvikle dette ytringsrommet.

Styreleder i NK, Lise Stang Lund, vil holde en introduksjon til jubileumsfeiringen og lansere boken Kampen med materialet – Norske Kunsthåndverkere i 40 år.

Deretter vil redaktør André Gali ha en samtale med Jan-Lauritz Opstad, tidligere direktør ved Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum, og Thomas Nordby, som nylig leverte masteroppgaven «Brukskunstens svanesang» ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU), i Trondheim.

Deltagere

Jan-Lauritz Opstad er kunsthistoriker og var fram til 2013 direktør for Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum. Han har skrevet flere bøker bl.a. Norsk art nouveau (1979), Ny norsk gullsmedkunst (1983), En ny bevissthet: norsk kunsthåndverk 1970-1990 (1989), Norsk emalje: kunsthåndverk i verdenstoppen (1994) og Paa Trondhjemsk vis: selskapskultur og skjulte matskatter fra 1700 til 1900 (2003)

Thomas Nordby er partner og grafisk designer i det prisvinnende designstudioet Yokoland og har nylig avsluttet sin masterstudie i kunsthistorie ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU), i Trondheim, med oppgaven «Brukskunstens svanesang». Han har vært forfatter og redaktør for M&Ö – John Melin & Anders Österlin. (med A. Gurholt), Lørenskog hus. Lørenskog kommune, Norge og Yokoland, 2001–2011.

Ordstyrer: André Gali, redaktør for Kampen med materialet – Norske Kunsthåndverkere i 40 år

Tid:

Lørdag 24. oktober 2015 kl. 13:00

Sted:

Nasjonalmuseet, Kunstindustrimuseet i Oslo, St.Olavsgate 1

Publisert

Sist oppdatert

Kategorier

Arrangement

Mer fra aktuelt

Gå til Aktuelt