Hopp til hovedinnhold

HUNGER Norske Kunsthåndverkeres temautstilling 2018

Lørdag 1. desember ønsker Trøndelag senter for samtidskunst velkommen til åpningen av utstillingen HUNGER – en materialisering av prosessbasert kunnskapsutveksling innen kunsthåndverksfaget.

Utstillingen er et resultat av et to år langt prosjektet hvor ni nordiske kunsthåndverkere og billedkunstnere har jobbet i felleskap. Gjennom tre workshops med fokus på et tradisjonshåndverk og et stedstypisk råmateriale, har disse kunstnerne utforsket mathåndverk i Östersund, Sverige, sivsløyd i Vasa, Finland, og blåleire i Trondheim.

Prosjektet HUNGER har et sterkt prosessfokus, og i utstillingen møter vi ferdige kunstverk sammen med feltdokumentasjon og materialprøver fra prosjektperioden. Dette prosessuelle fokuset understrekes ved at deler av visningsrommet har blitt utformet som et verksted, hvor publikum får mulighet til å møte kunstnerne mens de arbeider. Det vil også arrangeres kunstnersamtaler med fokus på den enkeltes praksis og metodiske tilnærming.


Trondheimstegl: Murstein fra Sverresborg. Foto: Dino Makridis/Sverresborg

HUNGER er Norske Kunsthåndverkeres Temautstilling i 2018 og er kuratert av kunsthåndverker Toril Redalen. Leder for prosjektet HUNGER er Siri Skjerve fra Norske Kunsthåndverkere Midt-Norge (NKM). Utstillingen er et samarbeidsprosjekt mellom Norske Kunsthåndverkere, NKM og Trøndelag senter for samtidskunst (TSSK).

Kunstnerne som deltar er:
Mia Damberg (FI), Pauliina Pöllänen (FI), Riitta Ikonen (FI), Åsa Maria Hedberg (SE), Anna Nordström (SE), Edith Lundebrekke (NO), Ingrid Becker (NO), Tovelise Røkke-Olsen (NO) og Pia Antonsen Rognes (NO)

HUNGER har mottatt støtte fra Norsk Kulturfond, Nordisk Kulturfond, Norske Kunsthåndverkere, Trøndelag senter for samtidskunst, Trondheim Kommune, Trøndelag Fylkeskommune, Norske Kunsthåndverkere Midt-Norge, Kulturfonden för Finland-Norge, Svenska Kulturfonden og Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum.


Norsk leireindustri. Foto: Hunger

Arrangementer i utstillingen
Trondheimstegl – arbeidsopphold ved Sigrid Espelien og Tovelise Røkke-Olsen
Lørdag 8. og søndag 9. desember kl. 12–16
Denne helgen blir det produsert tegl i utstillingslokalene. Sigrid og Tovelise har begge lang erfaring med blåleire, og har gått sammen om å etablere en teglproduksjon for HUNGER. Leira de bruker har de gravd opp på Lade i Trondheim. Sigrid Espelien arbeider med keramikk og tegning. I sitt langtidsprosjekt «Bjørvikaleire: Research fra en kunsthåndverkers perspektiv» jobber hun med lokal blåleire og den voksende bydelen i Oslo. Tovelise Røkke-Olsens arbeider med keramikk og blåleire med inspirasjon fra industriproduserte hverdagsgjenstander.

Norsk leireindustri – presentasjon om leireindustrien i Trøndelagved Ian Reed
Søndag 9. desember kl. 11.00
Presentasjonen tar for seg den generelle utviklingen av bruken av leire i Norge, både tegl og keramikk, fra middelalderen og oppover i tid. Den vil også gå nærmere inn på utviklingen i Trøndelag, her med spesielt fokus på keramikken. Ian Reeder er arkeolog og forsker ved Norsk Institutt for Kulturminneforskning i Trondheim. Han er spesialist på middelalder og nyere tids keramikk, og har skrevet boken Trønderkeramikk – adskillige sorter krustøi som ble gitt ut i 2009.

Knekkproduksjon – demonstrasjon av mathåndverk ved Kristina Svinvik
Onsdag 12. desember kl. 16–19
Har du smakt knekk med høy? Demonstrasjonen viser lokale råvarer i nye kombinasjoner, og det blir selvfølgelig smaksprøver. Kristina Svinvik er kokk og grunnlegger av restauranten Svinvik Gard i Surnadal på Nordmøre. Hun har lang erfaring, blant annet som dessertsjef på Arne Brimi's Vianvang. Kristina ivrer for lokal mat med nye vrier, og gamle tradisjoner rundt måltidet.


Produksjon av knekk ved Kristina Svinvik. Foto: Hunger

Flere arrangementer annonseres fortløpende!

Se video fra graving etter blåleire på en byggeplass på Lade under workshopen i august 2018. Filmen er produsert av Malakta Films.
Du finner flere bilder fra prosjektet HUNGER på Instagram via emneknaggen #prosjekthunger


Publisert

Sist oppdatert

Kategorier

Utstillinger

Mer fra aktuelt

Gå til Aktuelt