Hopp til hovedinnhold

Her er Årsutstillingens tre prisvinnere

Det var Tulla Elieson som mottok den gjeveste prisen under den offisielle åpningen av Årsutstillingen 2018 lørdag 29. september. Hun ble tildelt Kunsthåndverksprisen fra BKH for verket "Reisegods 1–4". Sidsel Hanum ble den aller første mottaker av Finn Erik Alsos’ minnepris, mens Helle Høeg Voldstad fikk NKs debutantpris.

Kunsthåndverkprisen fra Bildende Kunstneres Hjelpefond (BKH) på kr 150.000 overrekkes kunstneren bak det mest markante verket på Norske Kunsthåndverkeres Årsutstilling. Vinneren mottar i tillegg tilbud om utstillingsplass fra RAM Galleri i Oslo høst/vinter 2019.

Råhet i et sofistikert uttrykk
Vinnerverket av Kunsthåndverkprisen utmerker seg ved en konsekvent utforskning av det keramiske materialet, forteller juryen i sin begrunnelse. Dimensjonene har en monumental karakter og kombinerer råhet med et sofistikert uttrykk. Overflatene har et fargespill av vare nyanser som framtrer som fløyelsmyke på de konvekse formene.

De fire arbeidene i serien skaper sammen en åpenhet, men også en mulig narrativ bevegelse, gåtefull, men tilgjengelig. Samtidig har de individuelle arbeidene en selvstendig autoritet. Som helhet har verket en ettertrykkelig romlig tilstedeværelse og skaper en vibrerende poesi i rommet.


Tulla Elieson: "Reisegods 1–4". Foto: Kjell S. Stenmarch

Reisegods 1–4 står godt i seg selv og har et fullendt uttrykk. Det vitner om en fortrolighet med den keramiske tradisjonen, erfaring og tyngde lyser av verket. Samtidig synes det ytterst kontemporært, og dermed relevant for kunsthåndverkfeltet anno 2018.


Tulla Elieson: Nærbilde av "Reisegods 1–4". Foto: Kjell S. Stenmarch

Finn Erik Alsos’ minnepris
Finn Erik Alsos’ minnepris går til kunstneren bak verket i Årsutstillingen som markerer en særlig nyskapende og kvalitetsmessig sterk utvikling i vedkommendes eget kunstnerskap og/eller i fagfeltet forøvrig. I år var aller første gang den ble delt ut, og prisen på kr 100.000 gikk til keramiker Sidsel Hanum for verkene Alle eikebladene og Irmas øyne.


Sidsel Hanum: "Alle eikebladene". Foto: Kjell S. Stenmarch

I sin begrunnelse utdyper juryen:
– Den første vinneren av Finn Erik Alsos´ minnepris noen sinne er å regne som en nestor og en foregangsfigur i faget. Dette er en kunstner som hele veien har søkt utfodringen som kanskje er arketypisk for kunsthåndverket, nemlig å fordype seg i materialets egenskaper for å søke grensene for hva det kan gjøre. Kunstneren strekker seg sammen med materialet og er aldri redd for å gjøre arbeidsprosessen krevende for seg selv. Sammen balanserer hånden og leiren på grensen av det som er teknisk gjennomførbart. Resultatet er et kunstnerskap som står klippefast i sin metode.


Keramiker Finn Erik Alsos. Foto: privat

Alsos’ minnepris fokuserer på det som er nyskapende. Men det nye behøver ikke å være noe som forlater et kjent formspråk. Kanskje finner vi en enda mer radikal og interessant endring ved å gå inn i noe – altså gjennom fordypningen. Det er en slik utvikling prisvinneren viser oss, i det hun skaper subtile variasjoner i et formspråk som er sin egen kilde til fornyelse. Kunstneren er ett med sitt uttrykk. Vi kjenner det igjen og møter alltid noe nytt. Kanskje er det en slik tilnærming som gir verkene sitt slektskap til naturen.


Sidsel Hanum: "Irmas øyne". Foto: Kjell S. Stenmarch

Formene fremstår som organiske, som om de har vokst frem av seg selv og ikke er bygget opp utenfra. Veggene i leiren er flortynne og intrikate, med en letthet som understrekes av de vare sjatteringene i innfarget porselen som skaper spill i overflaten av kunstnerens vakre, lavmælte verk.

NKs debutantpris
NKs debutantpris går til en kunstner som ikke tidligere har deltatt i Årsutstillingen, for det debutantverket i utstillingen som juryen mener står sterkest med hensyn til kunstnerisk kvalitet og samtidsrelevans. Vinneren velges ut av NKs utstillingsjury og kunngjøres ved utstillingsåpningen. Prisen er på kr 25 000.


Helle Høeg Voldstad: "Buk". Foto: Kjell S. Stenmarch

Debutantprisvinneren deltar i Årsutstillingen for første gang med et par underfundige skapninger. De konfronterer oss med en dobbelthet som får oss til å stoppe opp, tiltrukket og frastøtt og ute av stand til å gå videre før vi har blitt bedre kjent med disse rå, sukkertøysfargede, pen-stygge og mildt provoserende karakterene. De er på en måte litt vrange. De terger deg. Og så vokser de.

Juryen opplever at disse to verkene har i seg kvaliteter som særlig representerer kunsthåndverkets særegenhet og styrke: For det første er de preget – ja, i grunnen helt dekket – av håndens personlige, ekspressive avtrykk. Og det er nettopp håndens avtrykk som gjør kunsthåndverket til industriens og masseproduksjonens motsats.

For det andre er dette konfronterende møtet med verkene et ypperlig eksempel på kunsthåndverkets poetiske potensiale. På hvordan gjenstanden når ut over seg selv, genererer meningsinnhold, stimulerer fantasien og spinner historier i samspill med omgivelsene. Her finner vi kunsthåndverkets eventyrlighet.


Helle Høeg Voldstad: "Byste". Foto: Kjell S. Stenmarch

Juryen
Juryen for utstillingen, NKs debutantpris og Finn Erik Alsos' minnepris har bestått av Erlend Leirdal (juryleder, trekunstner), Christina Peel (keramiker), Svein Ove Kirkhorn (tekstil- og performancekunstner) og Putte H. Dal (representant fra visningsstedet, smykkekunstner).

Juryen for Kunsthåndverksprisen fra BKH 2018 har bestått av: Svein Ove Kirkhorn (representant fra utstillingsjuryen), Aurora Passero (tekstilkunstner) og Line Ulekleiv (kunstkritiker).

Fakta om vinnerene:
Tulla Elieson (1950) ble utdannet ved Bath Academy of Art i England tidlig på 70-tallet og har drevet verksted i Fredrikstad i 41 år, de siste 20 årene på Norsk Teknisk Porselensfabrikk. Hennes hovedinteresse har alltid vært den keramiske flaten og det å mestre størrelse. Innholdet i verkene har etter hvert dreid seg mer om eksistensielle spørsmål. «Naturlig nok» som hun selv sier: «Livet går jo. Kunsten speiler ikke noe annet enn det jeg står oppi til enhver tid. Det rare er at jo mer mine egne livserfaringer manifesterer seg i flaten, jo mer gjenkjennelige blir temaene også for andre – som med Reisegods 1–4 . Dypt personlig og helt allment!»

Sidsel Hanum (1955) er utdannet ved Statens håndverks- og kunstindustriskole, hvor hun mottok diplom innen keramikk i 1981. Siden har hun hatt et aktivt virke og bemerket seg for sitt særegne keramiske uttrykk der horning (tegning med flytende leire fra spiss flaske) inngår som en viktig metode. De senere årene har hun også markert seg internasjonalt gjennom utstillinger i London, München, New York og Chicago, og blitt del av den internasjonale kunstscenen innen sitt felt.

Helle Høeg Voldstad (1989) er utdannet innen keramikk. Hun tar master ved Kunsthøgskolen i Oslo og har også bakgrunn fra Einar Granum Kunstfagskole og Glasgow School of Art. Hun er opptatt av de skulpturelle og maleriske kvalitetene ved keramiske bruksting, og henter inspirasjon fra keramikkens historiske arkiv for å utvikle sitt eget formspråk. I det ferdige resultatet ønsker hun at spor fra arbeidsprosessen skal være synlig. Som en signatur etterlater hun merker etter hendene sine og verktøyet hun bruker.

Tidligere prisvinnere:
Kunsthåndverksprisen:
2017: Irene Nordli, keramikk
2016: Sofie Nørsteng, keramikk
2015: Stian Korntved Ruud, tre
2014: Margrethe Loe Elde, tekstil
2013: Pia Antonsen Rognes, tekstil
2012:Torbjørn Kvasbø, keramikk
2011: Kari Dyrdal, tekstil
2010: Sidsel Hanum, keramikk
2009: Tanja Sæter, glass
2008: Nanna Melland, metall
2007: Helene Kortner, keramikk
2006: Franz Schmidt, tekstil
2005: Ingen utstilling/prisutdeling
2004: Fanny Sophie Gjestland, metall
2003: Jørgen Moe, keramikk
2002: Alexander Grüner, tekstil
2001: Ingen utstilling/prisutdeling
2000: May Bente Aronsen, tekstil
1999: Elisabeth von Krogh, keramikk
1998: Trine Mauritz Eriksen, tekstil
1997: Eirik Gjedrem, keramikk
1996: Beth Wyller, keramikk
1995: Sigurd Bronger, metall
1994: Gro Jessen, tekstil
1993: Tove Lise Røkke Olsen, keramikk
1992: Åse Ljones, tekstil
1991: Ingen utstilling/prisutdeling
1990: Hanne Heuch, keramikk
1989: Liv Blåvarp, tre
1988: Leif Stangebye-Nielsen, metall
1987: Anna Sophie Rodin, tekstil
1986: Lillian Dahle, tre

Debutantprisen:
2017: Ahmed Umar

Finn Erik Alsos’ minnepris blir utdelt for aller første gang i år.

Publisert

Sist oppdatert

Kategorier

Årsutstillingen

Mer fra aktuelt

Gå til Aktuelt