Hopp til hovedinnhold

Godt å bli satt pris

Utdelingen av Scheiblerprisen fant sted onsdag 7. mars i Nasjonalgalleriets auditorium i Oslo.

– Det er fint å få følelsen av å bli sett for det man jobber med. Det å være kunsthåndverker handler ofte om at man sitter på verkstedet og jobber med skylapper. Man er utrolig inne i arbeidet sitt. Selv om man omgir seg med kolleger og har det sosialt på andre måter, så er det en ensom affære. Så å få en sånn pris bidrar til at man får vite at andre følger med på det man gjør. Det i seg selv har en styrke. Man får lyst til å fortsette med det man driver med, forteller Darbu til magasinet Plenty.

Kunsthåndverksvinner Jim Darbu
Prisvinneren i kunsthåndverk, keramiker Jim Darbu, tok sin master på Kunsthøgskolen i Oslo (KHIO) i 2009. Han har deltatt i en rekke utstillinger og er innkjøpt av Nasjonalmuseet og KODE museum. Jim Darbus kunstnerskap består først og fremst av figurative keramikk-skulpturer med forskjellige uttrykk og i ulike størrelser.


Keramiker Jim Darbu mottar kunsthåndverksprisen av Scheiblers nestleder Birgitte Lange. Foto: Ole Christian Eklund

Tematisk jobber Darbu mye med elementer innenfor dagens populærkultur innen film og tegneserier, og skulpturene gjenspeiler i stor grad denne interessen. Videre har han en forkjærlighet for å portrettere det vulgære og underfundige. Han er også interessert i dekonstruksjon og stilisering av form.

I en konstant søken etter den perfekte overflaten varierer han figurenes uttrykk mellom sterke farger i spraylakk og ubehandlet høybrent leire. Han understreker ofte skulpturens form og uttrykk med ornament eller ved å jobbe frem ulik tekstur i leirens overflate.

Designvinner Kristine Five Melvær
Prisvinneren i design, Kristine Five Melvær, har en master i industridesign fra Arkitekthøgskolen i Oslo (AHIO) og master i visuell kommunikasjon fra KHIO (2012), samt grafisk design fra Westerdals. Hun er en allsidig designer som har produsert møbler, lamper, tekstiler, husgeråd og grafiske objekter.

Melvær samarbeider med flere europeiske og norske fabrikker. Hun var den første skandinav som produserte for det belgiske selskapet When Objects Work med Soft Bowls og Soft Vases, og hun har bidratt betraktelig til fornyelsen av Magnors produksjon de siste årene med vasene Dew, Seasons, Else, Marie og Liv.

De to siste årene har hun også fornyet Røros Tweeds kolleksjon med pleddene Mikkel og Naturpledd. Hun fikk den internasjonale prisen Riedel Award for sine glassarbeider i 2014.

Støtter kulturelle tiltak
Prisutdeler for Stiftelsen Scheibler var nestleder Birgitte Lange. Stiftelsens formål er å støtte samfunnsnyttige og kulturelle tiltak. Styret innvilger støtte til konkrete prosjekter med hovedvekt på sosiale tiltak. Stiftelsen deler også ut priser. Midlene som deles ut av Stiftelsen Scheibler er avkastning av verdier tilført stiftelsen gjennom salg av Fabritius konsernet, som ble bygget opp av familien Scheibler.

Publisert

Sist oppdatert

Kategorier

Nyheter

Mer fra aktuelt

Gå til Aktuelt