Hopp til hovedinnhold

Fem kunstinstitusjoner samarbeider om Hannah Ryggen Triennale 2022

Fredag 25. mars åpner Hannah Ryggen Triennale 2022, med tittel og tema "Anti-monument" i Trondheim. Dette er tredje gang Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum arrangerer Hannah Ryggen Triennale (HRT), og denne gangen er også Kunsthall Trondheim, Trondheim Kunstmuseum og Kjøpmannsgata Ung Kunst med på laget.

Hannah Ryggen Triennale ble arrangert for første gang i 2016, og utforsker arven etter den berømte tekstilkunstneren Hannah Ryggen (1894–1970) gjennom dialoger med tretti utvalgte samtidskunstnere. Årets HRT er en tredelt utstilling kuratert av Solveig Lønmo, som vises på Gråmølna i Trondheim, Hannah Ryggen-senteret på Brekstad og Austråttborgen på Ørland, fra 25. mars–14. august 2022.

Tema "Anti-monument"
Årets HRT har fått tittel og tema "Anti-monument", med utgangspunkt i Ryggens verk Vi lever på en stjerne (1958), som ble skadet under terrorangrepet 22. juli 2011. Det store billedteppet fikk en flenge som i dag er blitt et viktig symbol på tapet av uskyldige liv vi aldri må glemme. Det tekstile arret etter flengen representerer en anti-monumentalitet i kraft av å romme en åpning og et negativt mellomrom. I dag kan verket fungere som et minnesmerke og et åpent «sted» for minnearbeid.

Anti-monumentalitet kan også knyttes til en motstand mot historiens etablerte helter og seierherrer, og innebærer en kritikk av sannheter som tidligere ikke har vært oppe til diskusjon. I et dekolonialistisk, feministisk og anti-hegemonisk tankeklima får ikke bronsestatuen av den hvite mannen til hest lenger skue selvfølgelig ut over sitt annekterte land. I kjølvannet av bevegelser som Black Lives Matter har symbolverdier blitt diskutert og statuer tagget ned, stormet, styrtet, halshugget.

Tredelt utstilling
Den tredelte utstillingen inneholder femten verk av Ryggen sammen med verk av femten samtidskunstnere fra det internasjonale feltet – noen av dem laget spesielt til triennaleutstillingen. Utstillingen presenterer kunstnere og verk som på ulike måter kritiserer undertrykkende systemer og tror på materialets styrke til å både henvende seg til sansene og formidle abstrakte, potente ideer.

(Saken fortsetter under bildet)

Samarbeid mellom fem kunstinstitusjoner
I tillegg til Ørland Bjugn kunstforening (som har vært med siden starten i 2016), har Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum fått med seg tre nye kunstinstitusjoner til årets triennale – der alle lager utstillinger under triennaleparaplyen "Anti-monument":

Kunsthall Trondheim viser den internasjonale gruppeutstillingen Unweaving the binary code, kuratert av Stefanie Hessler og Katrine Elise Pedersen. Gjennom verkene til elleve samtidskunstnere utforsker utstillingen arven etter Hannah Ryggen og den viktorianske matematikeren Ada Lovelace (1815–1852), som er ansett som pioneren innen dagens dataprogrammer. Utstillingen står fra 25. mars–7. august.

Trondheim kunstmuseum viser en retrospektiv utstilling med den norske kunstneren Hege Lønne (1961-2018), kuratert av Marianne Zamecznik. Lønne studerte ved Kunstakademiet i Trondheim, men flyttet til Warszawa tidlig på 80-tallet og var aktiv i kunstmiljøet der frem til sin død. Naturen sto sentralt i hennes kunstnerskap, og hun brukte enkle materialer til å fremstille scener for mellommenneskelig utveksling så vel som fortellinger om menneskets plass i naturen. Utstillingen står fra 25. mars–14. august.

Kjøpmannsgata Ung Kunst, K-U-K presenterer to gruppeutstillinger sentrert rundt henholdsvis Julie Ebbing og Anne-Karin Furunes. Kurator for begge utstillingene er Cathrine Hovdahl Vik. Maktstrukturer, identitet og sosiale hierarkier er gjennomgående temaer i de to utstillingene, som på hver sin måte synliggjør kjønnede strukturer i fortid og nåtid. Ebbing har med seg inviterte kunstnere i den dynamiske konstellasjonen Hannah Ryggen Army, mens kunstprofessor Furunes går i dialog med noen av sine tidligere studenter. Utstillingen står fra 25. mars–22. mai.

Regionleder i NK Midt-Norge, Tovelise Røkke-Olsen, ser fram til årets triennale. – Det er veldig positivt at kunstinstitusjonene samarbeider og viser ulike utstillinger under Hanna Ryggen Triennalen 2022, sier Røkke-Olsen, som selv skal delta på åpningen fredag 25. mars. Fra NK sentralt deltar daglig leder Lise Stang Lund på åpningen. – Triennalen er et stort løft for Nordenfjeldske, og jeg vil berømme museet for å opprettholde et program når museumsbygget er stengt, uttaler Stang Lund.

Både åpningshelgen og våren/sommeren vil bestå av et omfattende program med offentlige arrangementer som akkompagnerer utstillingene, inkludert en panelsamtale i samarbeid med Posten Moderne om fremtiden til kunstinstitusjonene i Trondheim og den sentrale betydningen av samarbeid. Se hele arrangementsoversikten her. Det vil også være en triennalepublikasjon som lanseres i juni. Boka inneholder nyskrevede tekster og bildedokumentasjon fra utstillingene.

Les mer om Hannah Ryggen Triennale 2022 her.

Publisert

Sist oppdatert

Kategorier

Nyheter

Mer fra aktuelt

Gå til Aktuelt