Dette er kuratoren for Temautstillingen 2022

Kurator for Temautstillingen 2022 er Anne Klontz.
Foto
Gustav Karlsson Frost
Etter nøye vurdering av søknader og samtaler med aktuelle kandidater, har vi gleden av å annonsere hvem som skal kuratere Temautstillingen 2022, som åpner på Nordnorsk kunstnersenter den 18. juni. En kurator med variert erfaring og base i Sverige er valgt.

Hvert år, siden 2011, har en av NKs regioner i samarbeid med en ledende kunstinstitusjon arrangert Temautstillingen. I 2022 samarbeider NK formidling med Nordnorsk kunstnersenter for å utforske alternative former for kunsthåndverksutstillinger. NK Nord-Norge er del av prosjektet og skal bl.a. arrangere et fagseminar i forbindelse med åpningen.  

Temautstillingen har som mål å undersøke kunsthåndverkets særegne potensial, utfordre etablerte normer innen utstillingsproduksjon og formidling av materialbasert kunst, og engasjere publikum regionalt, nasjonalt og internasjonalt.

For første gang ble dette gjort gjennom en åpen utlysning for å finne en ambisiøs kurator eller kuratorgruppe. Etter nøye vurdering av søknader og samtaler med aktuelle kandidater, har vi gleden av å annonsere kurator Anne Klontz til Temautstillingen 2022.

«Denne utstillingen vil være en mulighet til å forene billedkunstnere og kunsthåndverkere hvis praksis gir stemme til sosiopolitiske problemstillinger knyttet til kjønn, maktstrukturer, kultur og identitet», forklarer årets kurator. Hun legger til: «Jeg ser på denne utstillingen som en erklæring; det er sosial kommentar, og til syvende og sist ønsker jeg å fange hvordan disse praksisene og arbeidene kan være katalysatorer for samtale, bevissthet og kunnskapsdeling rundt disse viktige temaene».

Om Anne Klontz
Anne Klontz (USA/Sverige) er kurator og deler tiden som utstillingssjef ved Konstfack i Stockholm og som leder for program ved Index – The Swedish Contemporary Art Foundation. I 2021 kuraterte og produserte hun Konstfacks årlige avgangsutstilling som inkluderte 175 avgangsstudenter. 

I løpet av 2020 kuraterte hun gruppeutstillingen "2084" på Kabelfabrikken, et samarbeid med Catalysti Transcultural Artists i Finland. Klontz var assisterende kurator for Momentum10, «The Emotional Exhibition» i Moss, Norge, hvor hun fikk anerkjennelse som en av 19 kvinner som definerer den skandinaviske kunstscenen. Kommende kuratorprosjekter inkluderer Tallinn Biennalen 2023. 

Anne Klontz er opprinnelig fra Seattle, Washington og har en dobbel mastergrad i International Curating Management og Culture and Media Production.

Om Nordnorsk kunstnersenter
Nordnorsk kunstnersenter er et internasjonalt kunstsenter som spiller en viktig rolle for samtidskunsten i Nord-Norge. Nordnorsk kunstnersenter (NNKS) ble etablert i 1979 av kunstnerne i regionen. Kunstnere gir perspektiver og kunnskaper som er nødvendige og viktige i dagens samfunn. NNKS skaper forbindelser mellom kunst og mennesker.

Temautstillingen 2022 åpner lørdag 18. juni 2022. Utstillingen er støttet av Norsk kulturråd.