Årets Kunsthåndverksprisvinner viser stor innlevelse til håndverket

Bilde: Stian Korntved Ruud. Foto: Jørgen Platou Willumsen
Med arbeidet Daily Spoon (2014/2015) vinner Stian Korntved Ruud Kunsthåndverkprisen 2015, gitt av Bildende Kunstneres Hjelpefond (BKH). Prisen ble delt ut av Hege Imerslund under åpningen av årsutstillingen Kunsthåndverk 2015, og er på 150 000 kr.

Stian Korntved Ruud (f.1989) har i Daily Spoon skåret ut 365 skjeer, en for hver dag i året. Skjeene ligger i en haug og kan illustrere en håndfull tid: Noen skjeer ligger oppe i dagen mens andre nesten er begravd – på samme måten som vi husker noen dager, men glemmer andre.

- Materialet tre har en lang historie innen kunsthåndverket, og treskjæring ligger i hjertet av den norske håndverkstradisjonen. Daily Spoon fremstår som et stykke arkeologi, som et steinbrudd av ulike former som oppsummerer stiler gjennom tidene, står det i juryens uttalelse (les den i sin helhet under).

Juryen trekker også frem hvordan Korntved Ruud har en kjærlighet og dedikasjon til håndverket, som lader hverdagen med kunst og slipper hverdagen tilbake inn i kunsten.

Stian Korntved Ruud: Daily Spoon. Utlånt til "Kunsthåndverk 2015" fra KODE - Kunstmuseene i Bergen. Foto: Nasjonalmuseet / Annar Bjørgli

Høy kvalitet på årets Kunsthåndverk 2015
Kunsthåndverk 2015 er organisasjonen Norske Kunsthåndverkere sin juryerte årsutstilling.  Etter rekordstor interesse satt juryen til slutt igjen med 37 kunstnere, som får stille ut på Kunstindustrimuseet. Det var disse som konkurrerte om den gjeve Kunsthåndverkprisen, og det var høy kvalitet på bidragene.

- Daily Spoon gjenspeiler håndverkskvaliteter som juryen finner i mange av bidragene til årets utstilling, og tar del i spennende dialoger som oppstår mellom de ulike, ofte kraftfulle og uttrykkssterke, arbeidene som preger Kunsthåndverk 2015, avslutter juryen i sin begrunnelse.

Korntved Ruud sin Daily Spoon, og bidragene fra de øvrige 36 kunstnerne, kan du se på Kunstindustrimuseet i Oslo fra 10. oktober til 06. desember. Utstillingen markerer i år også Norske Kunsthåndverkere sitt 40års-jubileum.

 

Juryens uttalelse:

Stian Korntved Ruuds Daily Spoon består av 365 skjeer utformet én skje om dagen gjennom et år. Samlet i en haug visualiserer verket en håndfull tid. Hver skje reflekterer den daglige stunden av konsentrasjon som sysselsettelsen rommer, med spor etter gode og mindre gode dager.

Der er noe uryddig, nærmest kaotisk, ved haugen av skjeer. Noen ligger opp i dagen og andre er begravd, slik våre minner er ordnet i et virvar som ikke lenger forholder seg til uker og måneder. Samtidig har dette estetiske kaoset en indre orden basert på at hver skje er fullendt og egenartet.

Materialet tre har en lang historie innen kunsthåndverket, og treskjæring ligger i hjertet av den norske håndverkstradisjonen. Daily Spoon fremstår som et stykke arkeologi, som et steinbrudd av ulike former som oppsummerer stiler gjennom tidene. Eller man kan få se for seg at 365 mennesker har skåret ut hver sin skje, slik man gjorde det i sløydtimen på skolen.

Noen skjeer henviser til bruk, andre er mer kunstferdige. Rennene i treverket, linjene i formene og fargene i ulike tresorter får verket til å fremstå svært malerisk. Samtidig er skjeen et objekt vi alle forholder oss til. William Morris videreførte Karl Marx’ overbevisning om at mennesket er et grunnleggende skapende vesen, med et iboende behov for å forme sine omgivelser. I den post-industrielle tidsalderen appellerer denne kjærligheten og dedikasjonen til håndverket, som lader hverdagen med kunst og slipper hverdagen tilbake inn i kunsten.

Daily Spoon gjenspeiler håndverkskvaliteter som juryen finner i mange av bidragene til årets utstilling, og tar del i spennende dialoger som oppstår mellom de ulike, ofte kraftfulle og uttrykkssterke, arbeidene som preger Kunsthåndverk 2015.

 

Om Stian Korntved Ruud
Stian Korntved Ruud (1989) er utdannet produktdesigner ved Høgskolen i Akershus (2011). Han har deltatt i utstillinger verden over med egne arbeider og som del av designduoen Kneip. I Daily spoon undersøkes treets organiske kvaliteter og hvordan tilførselen av en funksjon er med på å endre opplevelsen av et stykke treverk. Skjeene er laget av ulike tresorter og skåret med tradisjonelle håndverktøy som opprettholder nærheten til materialets egenskaper. 

BKH jury for Kunsthåndverk 2015:
Heidi Bjørgan, leder av juryen for Kunsthåndverk 2015
Sigurd Bronger, smykkekunstner, oppnevnt av NK på fritt grunnlag
Mona Pahle Bjerke, kunstkritiker, oppnevnt av Norsk Kritikerlag