Ann Kristin Einarsen vant pris for Årets Kunsthåndverk

En glad og fornøyd prisvinner utenfor SALT i Oslo etter prisutdelingen. Foto: Kristin Klette
– Veldig overraskende og uventa, men utrolig hyggelig, uttalte en ærbødig Ann Kristin Einarsen om prisen.

Keramiker og designer Ann Kristin Einarsen gikk av med prisen for Årets Kunsthåndverk under Bo Bedres Design Awards i Oslo i går. Hun vant prisen for serien Fam, en serie keramiske beholdere/vaser som kan stables oppå hverandre. Fam er også en del av utstillingen Everything is Connected – det mye omtalte og anerkjente norske bidraget på Milanomessen Ventura Lambrate i april i år, og som stilles ut for første gang i Norge på varemessen Oslo Design Fair på Norges Varemesse på Lillestrøm denne helgen. Utdelingen foregikk på SALT Art – Music i Oslo i går. Bo Bedres pris for Årets Kunsthåndverk gis til et produkt som befinner seg i grenselandet mellom design og kunst, og som representerer en stadig større trend: Småskalaproduksjon og unikaprodukter.

Overrasket prisvinner
En strålende fornøyd prisvinner smilte om kapp med sola. – Dette var jeg ikke forberedt på. Med så mange dyktige nominerte var jeg helt sikker på at det ikke var jeg som kom til å stikke av med prisen, sa Einarsen da hun mottok prisen. Einarsen benyttet anledningen til å takke samarbeidspartnere og familien fra scenen på SALT i går. Hun benyttet også muligheten til å takke organisasjonen sin, Norske Kunsthåndverkere. – Uten støtten fra dere og Norwegian Crafts, som jobber med norsk kunsthåndverk og design i utlandet, hadde ikke dette vært mulig, uttalte hun strålende. 

Juryens begrunnelse
Prisen går til et verk som umiddelbart tiltalte juryen, i at det både er et dekorativt og et funksjonelt objekt. Verkets ytre er interessant, med en produksjonsmetode, en materialmiks og en fargekombinasjon som har referanser både til 70-tallet og til 80-tallets Italia. Samtidig er de enkle geometriske formene tydelige tegn på at de hører til i nåtiden. De stablebare delene inviterer til interaksjon med objektet, noe som gjør at det fungerer både som et dekorativt verk i seg selv og som den vasen den er. 

Flere glade prisvinnere
NK-medlem og designer Andreas Engesvik vant også pris under utdelingen i går, den gjeve Årets Leserpris med pleddet Bunadspledd. Eggesvik var også nominert i kategorien Årets Møbel med sofaen Dini og i kategorien Årets Designer. Andre NK-medlemmer som var nominert var: Barmen & Brekke, Kaja Dahl og Ragnhild Wik. 

Øvrige vinnere var Årets Møbel: stolen Saga av Anderssen & Voll; Årets Designer: Hallgeir Homstvedt; Årets Tilbehør: Te- og kaffeserie av Jenkins & Uhnger; Årets Nykommer: Studio Føy; Årets Produsent: Jotun; Årets Relansering: 1001 AF av Sven Ivar Dysthe; Årets Lampe: Lampen Krane av designduoen Vera & Kyte. I tillegg gav IKEA ut en pris: Årets Talent til Mari Bonden og Ingvild Hansson Kalsnes for hyllesystemet Dofe.

 

Se alle de nominerte her