Ambisiøs kunstfestival i Fredrikstad blir rammeverk for Kunsthåndverk 2016

Den norske keramikkduoen Ingrid Askeland og Elin Aasheim er invitert til å stille ut i Østfold Kunstsenter i forbindelse med Kunsthåndverk 2016
Lørdag 17. september åpner kunstfestivalen – SKOP 2016 i Fredrikstad med kunstprosjekter over hele byen. I den forbindelse åpner også Norske Kunsthåndverkeres årlige mønstring av kunsthåndverk, Kunsthåndverk 2016, i Østfold kunstsenter og Hydrogenfabrikken. Det blir en helg med stort program i Fredrikstad som arrangørene håper vil trekke folk fra hele fylket og nabofylkene til byen.

Alle som vil kan sende inn forslag til utstillingen som er juryert av profesjonelle kunsthåndverkere, der det som juryen mener er det ypperste av norsk kunsthåndverk kommer med. I år har Norske Kunsthåndverkere mottatt 357 søknader med til sammen 935 verk. Det en økning på 36 søkere fra i fjor og en økning på nesten 75 søkere fra 2014, noe som viser utstillingens økende popularitet blant kunstnere.

I samarbeid med Østfold kunstsenter og Hydrogenfabrikken har Norske Kunsthåndverkere og utstillingens jury lagt opp til en stor satsning som blant annet inkluderer verk laget spesielt for den store hallen i Hydrogenfabrikken, internasjonale gjestekunstnere og et formidlingsprogram med kunstnersamtaler, kritikersalong og seminar.


Sigrid Espelien: Bjørvikabyggeklosser for voksne (under arbeid)

Selv om listen for utstillere først er komplett nærmere åpningen, er det allerede nå klart at Sigrid Espelien, May von Krogh og Sigurd Bronger blir blant de utvalgte. I tillegg har juryen invitert den svensk-samiske tekstilkunstneren Britta Marakatt Labba, den tyske smykkekunstneren Alexander Blank og den norske keramikkduoen Ingrid Askeland og Elin Aasheim til å stille ut i Østfold kunstsenter som en del av årsutstillingen. Dette er kunstnere som kommenterer egen kulturell kontekst gjennom mytiske og narrative grep, ifølge juryen.

For de som er opptatt av internasjonal smykkekunst vil Bronger og Blank være kjente navn; begge er høy ansett, er innkjøpt av viktige internasjonale kunstsamlinger og har vunnet en rekke priser. Innen keramikk er Sigrid Espelien, May von Krogh og duoen Ingrid Askeland og Elin Aasheim heller ingen nykommere. May von Krogh har hatt en rekke utstillinger i inn og utland og er blant annet omtalt i CFile, et internasjonalt ledende nettmagasinet for keramikk. Der berømmes hun for sin evne til å formidle indre drama og ukomfortable opplevelser man kan ha i barndommen på en følsom måte. Britta Marakatt Labba er kanskje ikke så kjent i Norge, men har de siste årene begynt å markere seg internasjonalt.  Hun lager bilder av miniatyrverdener formet med når og tråd. Bildene viser scener fra hverdagen, politiske refleksjoner og fortellinger om samisk kultur og historie.


Den norske keramikkduoen Ingrid Askeland og Elin Aasheim er invitert til å stille ut i Østfold Kunstsenter i forbindelse med Kunsthåndverk 2016

– SKOP 2016 vil presentere kunsthåndverk og samtidskunst i et bredt spekter. Foreløpig program inneholder utstillinger i kunstgallerier i Østfold, åpne atelierer- og kunstnerverksteder i Østfold, kunststi, foredrag, workshops, kunstsafari, samarbeid med Østfold bildende kunstnere (ØBK), Norske Kunsthåndverkere Sørøstnorge, Akademi for scenekunst, Strikkefestivalen, Plus-skolen Fredrikstad, Glemmen vgs og Visit Fredrikstad & Hvaler.

Det planlegges også et seminar om kunst i offentlig rom, kritikersalong og slippfest for magasinet Kunsthåndverk 12. oktober i Hydrogenfabrikken.

 

Kunsthåndverk 2016
17. september - 16. oktober
Østfold kunstsenter og Hydrogenfabrikken

Årets juryleder er tekstilkunstner og professor ved KHiB Hilde Hauan Johnsen. Øvrige representanter er keramiker Jim Darbu, smykkekunstner Reinhold Ziegler og Putte H. Dal som er faglig representant fra ØKS, Norske Kunsthåndverkere s samarbeidspartner for prosjektet.

Prosjektet er et samarbeid mellom Norske Kunsthåndverkere, Østfold kunstsenter og Hydrogenfabrikken.


Sigurd Bronger: Carrying Device for a Tiger Nautilus Shell


May von Krogh: skisse til årsutstillingen


Den norske keramikkduoen Ingrid Askeland og Elin Aasheim er invitert til å stille ut i Østfold Kunstsenter i forbindelse med Kunsthåndverk 2016


Sigrid Espelien: Bjørvikabyggeklosser for voksne (under arbeid)

 

Kontakt:

André Gali: 959 77 089 / andre.gali@kunsthandverk.no
Marit Lønning Reiten: 400 97 377 / mlr@kunsthandverk.no

Pressebilder i dropbox

norskekunsthandverkere.no/arsutstillingen

Twitter: @NKorganisasjon

Instagram: @norskekunsthandverkere

Facebook: facebook.com/norskekunsthandverkere