Hopp til hovedinnhold

Alt som skjer i Årsutstillingen 2023

Årsutstillingen 2023 åpner snart på Nasjonalmuseet, og formidlingsprogrammet for hele utstillingsperioden står klart. Nå kan du planlegge ditt besøk!

Åpningen

Åpningen til Årsutstillingen 2023 torsdag 19. oktober er nå fullbooket! Billettene ble revet vekk i løpet av noen få minutter, men det finnes heldigvis flere arrangementer i tiden fremover.

Åpningshelg

  • Prisvinnersamtale, lørdag 21. oktober kl. 14.00-15.00 ved auditoriet på Nasjonalmuseet.

Nysgjerrig på de verkene prisjuryen har utpekt som mest markante og nyskapende i Årsutstillingen 2023? Dette kan du høre mer om i denne samtalen med de premierte kunstnerne. Samtalen utforsker inspirasjonen bak verkene, hvordan de ble laget og tema som de berører, sett fra kunstnernes eget perspektiv. Den vil gi et innblikk i hva som er aktuelt i kunsthåndverksfeltet i dag.

Moderator av samtalen er Sofia M. Ciel, filosof, kurator og kunstkritiker. De tre prisene Kunsthåndverkprisen fra Bildende Kunstneres Hjelpefond, Finn Erik Alsos’ minnepris og Norske Kunsthåndverkeres debutantpris blir delt ut på utstillingsåpningen den 19. oktober.

Bestill billett her.

I denne omvisningen vil juryleder Kjersti Johannessen og museets juryrepresentant Inger Helene N. Stemshaug gi deg et innblikk i hva som rører seg på kunsthåndverksfeltet i dag.

Oppmøte i utstillingen kl. 14.00. Arrangementet er inkludert i inngangsbilletten til museet. Første til mølla-prinsippet gjelder.

Oktober

Med utgangspunkt i Terje Grimens Repparfjorden 22:45 -22.08.2021 gir kurator formidling Stine Brænne Olstad og kunstneren selv et dypdykk, i historien bak verket og refleksjoner rundt dette i denne omvisningen.

Omvisningen er gratis, men du må ha inngangsbillett til Nasjonalmuseet for å delta.

Et av verkene i utstillingen er Silje Kjørholts performance KJ KN KA, som vises til oppsatte tider. I dette performative verket utforsker Silje Kjørholt forholdet mellom kroppen, leira og arkitekturen i Nasjonalmuseet. Hun utfører handlinger som å kna, bryte, rulle, kaste, bære og kjevle en leirmasse fra Oslo som veier like mye som sin egen kropp.

Oppmøte i 1. etasje, forbi butikken, i Vrimleområdet. Det kreves ingen påmelding eller billett til utstillingen for å se performancen.

November

Omvisninger foregår 2., 7., 12., og 23. november kl. 14.00–14.45. Omvisningen er en introduksjon til utstillingen.

Oppmøte i utstillingen på Nasjonalmuseet. Omvisningen er gratis, men du må ha inngangsbillett til Nasjonalmuseet for å delta.

Inspirert av keramisk kunstner Linda Jansson Lothes Chinese Dragon, kan du lage ditt eget dragetrykk. Verket Chinese Dragon vises i Årsutstilling 2023 og er selv inspirert av en Ming-vase i Nasjonalmuseets samling.

Dragetrykk er et verksted hvor hele familien inviteres til å utforske det å trykke på ulike overflater. Du får lage ditt eget bilde ved hjelp av tegneblyanter og ferdiglagde maler av drager og blomster. Med ballonger som trykkredskap skal du overføre ulike motiver til papir, papp og annet spennende materiale. Verkstedet krever ingen forhåndskunnskap om trykk.

Vekstedet er drop-in i Verksted A, i 2. etasje i Nasjonalmuseet. Arrangementet er gratis, men du må ha gyldig billett til Nasjonalmuseet for å delta.

Seminaret er produsert og utviklet av Norwegian Crafts, i samarbeid med Christina Zetterlund, kurator og professor i design ved Linné universitetet.

Seminaret utforsker håndverket som en møteplass – og den rollen det spiller i folks liv, forflyttelse, drømmer og potensielt også konflikter. Med dette ønsker vi å rette oppmerksomhet både mot den kompleksiteten som finnes i kunsthåndverket og hvordan håndverket fungerer som en arena for utveksling og fellesskap.

Første del av seminaret foregår i Nasjonalmuseets auditorium. Etter dette tas temaene videre til tre separate workshops på Samisk Hus i Oslo, Melahuset og Kunstnernes Hus, og her vil deltakerne få mulighet til å jobbe med materialer og skape noe i samvær med andre.

Seminaret er et samarbeid mellom Norwegian Crafts, Norske Kunsthåndverkere og Nasjonalmuseet. Det er støttet av Kunsthåndverkernes fond og Kulturrådet.

Inngang fra Dronning Mauds gate 2. Mer informasjon om programmet og påmelding til workshop finner du hos Norwegian Crafts.

Desember

Et av verkene i utstillingen er Silje Kjørholts performance KJ KN KA, som vises til oppsatte tider. I dette performative verket, utforsker Silje Kjørholt forholdet mellom kroppen, leira og arkitekturen i Nasjonalmuseet. Hun utfører handlinger som å kna, bryte, rulle, kaste, bære og kjevle en leirmasse fra Oslo som veier like mye som sin egen kropp.

Oppmøte i 1. etasje, forbi butikken, i Vrimleområdet. Det kreves ingen påmelding eller billett til utstillingen for å se performancen.

Inspirert av keramisk kunstner Linda Jansson Lothes Chinese Dragon, kan du lage ditt eget dragetrykk. Verket Chinese Dragon vises i Årsutstilling 2023 og er selv inspirert av en Ming-vase i Nasjonalmuseets samling.

Vekstedet er drop-in i Verksted A, i 2. etasje i Nasjonalmuseet. Arrangementet er gratis, men du må ha gyldig billett til Nasjonalmuseet for å delta.

Med utgangspunkt i verket Symphony Orchestra Necklace with Audience av Felieke van der Leest vil jurymedlem og smykkekunstner Ingjerd Hanevold sammen med museets jury-representant Inger Helene N. Stemshaug fordype seg i dagens smykkekunst.

Arrangementet er inkludert i inngangsbilletten til museet.

Bli med på en samtale om norsk samtidskunsthåndverk og «Norske Kunsthåndverkere Årsutstilling 2023» og nyt en kopp gratis kaffe. Hør mer om ny materialbasert kunst før turen går til utstillingen for å se nøyere på et utvalgt verk.

Arrangementet varer i 20–30 minutter og er inkludert i inngangsbilletten til museet.

I denne omvisningen vil juryleder Kjersti Johannessen og museets jury-representant Inger Helene N. Stemshaug gi deg et innblikk i hva som rører seg på kunsthåndverksfeltet i dag.

Oppmøte i utstillingen kl. 14.00. Arrangementet er inkludert i inngangsbilletten til museet. Første til mølla-prinsippet gjelder.

Praksis Teen Advisory Board (PTAB) og Plot/Oslo inviterer til et spennende og sosialt kveldsarrangement med gratis mat, omvisning og workshop. Denne kvelden utforsker vi Årsutstillingen 2023 sammen med glasskunstner Lene Charlotte Tangen. Tangen deltar i utstillingen med verket Glacier’s End, som er en hyllest til det arktiske miljø og klima. Workshopen denne kvelden vil holdes av Tangen selv.

Du trenger ikke å vite noe om samtidskunst eller holde på med kunst selv for å være med, alt du trenger å være er nysgjerrig!

Plot/Oslo er en kunstklubb for unge mellom 16 og 25 år som utforsker samtidskunsten gjennom spennende og sosiale arrangementer hver måned helt gratis.

PTAB er et kunstprogram for ti ungdommer med ulik bakgrunn som gir unge en sterkere stemme innen kunst og kultur. PTAB ble etablert i 2018 av PRAKSIS, et senter for kunst og læring.

Omvisninger foregår 19. desember kl. 14.00–14.45 og 18.30–19.15. Omvisningen er en introduksjon til utstillingen.

Oppmøte i utstillingen på Nasjonalmuseet. Omvisningen er gratis, men du må ha inngangsbillett til Nasjonalmuseet for å delta.

Formidlingsprogrammet er et samarbeid mellom Norske Kunsthåndverkere og Nasjonalmuseet. Det ble utviklet av Dimitra Christidou (kurator formidling, Nasjonalmuseet), Stine Brænne Olstad (kurator formidling, Nasjonalmuseet) og Johanna Zanon (formidlingskurator, Norske Kunsthåndverkere).

Publisert

Sist oppdatert

Kategorier

Årsutstillingen

Mer fra aktuelt

Gå til Aktuelt