De bare MÅ!

NKs temautstilling 2019 "Må". Grafikk: Patrick Caspar Wivegh
18 kunsthåndverkere fra hele landet er kuratert til NKs temautstilling 2019, som arrangeres av NKOA.

23. mai åpner Norske Kunsthåndverkeres temautstilling "Må" i RAM galleris nye lokaler i Kongensgate 15 i Oslo. Utstillingen er den første som vises i de nye lokalene og galleriet lover på sin Facebook-side at dette blir årets store kunsthappening! 

Jakter på kunsthåndverkets egenart
– Til utstillingen har jeg vært på jakt etter kunsthåndverkets kjerne og egenart, det som skiller det fra de andre kunstformene, forteller Vidar Koksvik. Det er han som er kurator for utstillingen. Koksvik er en av Norges fremste glasskunstnere, og har master i kuratorpraksis fra Universitetet i Bergen. Dette er kuratorens første kuratoroppdrag i en så stor skala. – Jeg føler meg priviligert og stolt over å bli forespurt til utstillingen, forteller en ydmyk Koksvik på telefon.


Cathinka Mæhlum deltar med verket "Sildrende rent", som er en variant av verket "Garnet" fra Årsutstillingen i 2018 (bildet). Foto: kunstneren selv 

Nærhet til materialet
Målet med utstillingen er altså å belyse kunsthåndverkets nærhet til materialer og til håndverket. I utlysningsteksten ble det derfor spurt om kunsthåndverkets kjerne ligger i det menneskelige behovet for å mestre materialet. Og hva som er drivkraften bak endeløse timer på verkstedet. Noe som står i kontast til en travel verden utenfor verkstedets fire vegger.


Tekstilkunstner Marianne Moe er antatt til temautstillingen med et arbeid som er såpass ferskt at det hverken er ferdigstilt eller har fått tittel. Bildet viser derfor et forarbeid. Du må komme på utstillingen for å se det ferdige verket. Foto: kunstneren selv.

Kunstnere fra hele landet
Av 153 søkere er 18 kunsthåndverkere fra hele landet er valgt ut til å vise verk på utstillingen. Verkene som er kuratert inn representerer et spenn fra det enkle til det komplekse, fra det lekne til det ekstreme, fra det humoristiske til det sterkt personlige. Deltakende kunstnere er:
Anja Borgersrud
Anne Line Sund
Astrid Maria Heimer
Astrid Sleire
Cathinka Mæhlum
Elin Hedberg
John Skognes
Kari Mølstad
Karin Wyssenbach Røsaker
Lene Tori Obel Bugge
Linnea Blakeus Calder
Lissette Escobar
Marianne Moe
Marsil Andelov Al-Mahamid
Philipp Spillmann
Solveig Ovanger
Therese Mathiesen
Trude Westby Nordmark

Utstillingen er et samarbeid mellom Norske Kunsthåndverkere Oslo og Akershus (NKOA) og RAM galleri. Prosjektleder for utstillingen er keramiker Jim Darbu fra NKOA. Utstillingsperioden er torsdag 23. mai – 30. juni 2019.